Mesaje realizate cu AI care generează reacții emoționale rapide influențează procesul electoral. Avertizarea MAI

0
Publicat:

Campania de influențare a procesului electoral prin intermediul rețelei de pagini de tip Doppleganger a fost reluată, acțiunile de dezinformare fiind realizate de data aceasta într-o manieră nedisimulată, precizează Ministerul Afacerilor Interne.

Campania de influențare a procesului electoral a fost reluată. FOTO MAI
Campania de influențare a procesului electoral a fost reluată. FOTO MAI

„În continuarea avertizărilor anterioare privind campania de influențare a procesului electoral prin intermediul rețelei de pagini de tip Doppleganger care impersonează paginile oficiale de internet ale unor instituții publice, televiziuni și agenții de presă, prin preluarea întocmai a elementelor de identitate vizuală, precizăm că aceasta a fost reluată, de data aceasta acțiunile de dezinformare fiind realizate într-o manieră nedisimulată, ieșind practic de sub pragul de detecție sub care s-au situat anterior”, explică MAI, vineri, într-un comunicat.

Ministerul arată că mesajele sunt construite astfel încât să genereze reacții emoționale rapide, fiind prezentate sub forma unor dezvăluiri explosive și însoțite de imagini sugestive, unele generate cu ajutorul inteligenței artificiale.

Cum se face direcționarea utilizatorilor către paginile false 

Totodată, rețeaua semnalată manifestă o capacitate de adaptare crescută, inclusiv prin sincronizarea mesajelor cu evenimentele interne și externe majore, precum și prin utilizarea de tehnici de microtargetare politică în campaniile sponsorizate.

„Reamintim că direcționarea utilizatorilor către paginile false se realizează  prin intermediul reclamelor malițioase de pe o serie de site-uri de tip clickbait, ale căror link-uri sunt postate în secțiunea de comentarii de către administratorii celor peste 2.000 de pagini de Facebook”, se mai arată în comunicat.

Până la finalizarea investigațiilor și indisponibilizarea acestei rețele digitale, Ministerului Afacerilor Interne reiterează solicitarea adresată cetățenilor să consulte exclusiv surse oficiale, să raporteze conținutul suspect și să nu redistribuie materiale a căror veridicitate nu a fost confirmată.

Referințele privind avertizările anterioare ale MAI și ANCOM pot fi găsite AICIAICI  și AICI

Amintim că joi, la ora 22.00, ora României, a fost deschisă prima secţie de votare pentru turul II al alegerilor prezidențiale, în Auckland, Noua Zeelandă. Peste un milion de cetățeni români sunt așteptați la urne în diaspora. Peste 153.000 de votanți și-au exprimat opțiune până la ora 19.00.

Politică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite