Cum s-a conturat de-a lungul timpului profilul public al lui Călin Georgescu. Declarațiile controversate
0Ales de peste două millioane de români în primul tur al alegerilor prezidențiale, Călin Georgescu a fost vehiculat de-a lungul timpului, neoficial, pentru diferite funcții în stat, fiindu-i conturat un profil public care a reuşit sǎ atragǎ electoratul antisistem. De-a lungul timpului a făcut și declarații controversate, care l-au făcut mai cunoscut și l-au plasat în zona suveranistǎ.

Încǎ din anul 2010, Călin Georgescu vorbea despre necesitatea unui proiect de țarǎ centrat pe "investiția în om", aspect despre care spunea cǎ a fost neglijat înaintea crizei din 2009.
„Acesta este cel mai important lucru pe care România l-a neglijat în ultimii 20 de ani (..)Nouă ne lipseşte harta viitorului. Nu avem un proiect de ţară... Nu ştim încotro ne îndreptăm”, spunea Călin Georgescu în 2010, într-un interviu acordat „Adevărul”.
Întrebat „ce este criza”, Georgescu a făcut referire la două păcate : „Lăcomia a născut criza economică, iar trufia a generat criza politică. Un lucru este cert: criza nu este un accident. Este o greşeală de sistem. Asta este criza în accepţiunea mea. Sistemul a fost construit greşit şi trebuie refăcut. (..) S-a dovedit că cele două păcate menţionate mai devreme au condus lumea întreagă acolo unde se afla acum. Remediul este să se restructureze totul pe două elemente importante: pe muncă - baza capitalului - şi pe investiţia în om. Asta se face acum în ţările responsabile ale lumii. Ele şi-au reformatat sistemul şi sunt deja într-un trend ascendent”, declara el în 2010.
Ulterior, în 2016, spunea ca nu este politician și cǎ nu va fi niciodatǎ membru de partid, deși, ulterior, a încercat o colaborare cu AUR, formațiune politicǎ.
„Eu nu sunt politician şi nu voi fi niciodată membru de partid. Eu pot, însă, construi un regim de demnitate naţională, care să salveze Neamul Românesc. Pentru aceasta e nevoie de ordine, bună-credinţă şi cuvinte puţine. Şi, mai presus de orice, trebuie să avem un ideal comun, să credem în veşnicia poporului român, care este mai mult decât un popor, este creatorul unei civilizaţii”, afirma Georgescu.
Călin Georgescu a fost vehiculat în mai multe rânduri, în discuții neoficiale, drept variantǎ de premier. Dupǎ colaborarea cu AUR, numele lui a fost avansat ca variantǎ de candidat la președinție și ca președinte de onoare al formațiunii, însǎ nu s-a concretizat ca urmare a unor declarații în care își exprima admirația pentru mișcarea legionarǎ.
„Neamul românesc (...) a trăit prin Ştefan cel Mare, Mihai VIteazu, Horia, Avram Iancu, Kogălniceanu, Cuza, Corneliu Zelea Codreanu, mareşalul Ion Antonescu şi mulţi, mulţi alţi eroi”, spunea Călin Georgescu. Dupǎ plasarea acestora printre eroii neamului, întrebat la Antena 3 dacă nu se teme că este izolat, pe plan intern şi extern, ca urmare a acestor afirmații, a spus: "Toţi au făcut şi fapte bune şi altele mai puţin bune, dar, în general, un lider autentic este cel care spune adevărul şi dacă nu spui adevărul nu ai cum să fii lider (...) mai trebuie menţionat că istoria a fost mistificată”.
Călin Georgescu a avut, în 2022, o atitudine similară cu Vladimir Puțin legată de scutul de la Deveselu, menționând cǎ nu este o măsură pasnicǎ. Ulterior, a afirmat cǎ Puțin este „un om care își iubește țara” și cǎ Ucraina este un stat inventat.
"Oare apa este chiar H2O, așa cum am fost instruiți, ca să nu zic dresați să credem? Eu vă spun că nu-i așa", este o altǎ afirmație cel puțin ciudatǎ a lui Călin Georgescu. De asemenea, acesta considerǎ cǎ omul nu a ajuns pe Lunǎ, fiind vorba despre o manipulare.
Călin Georgescu a avut o campanie electoralǎ exclusiv în mediul online, evoluția lui fiind o surprizǎ în ziua votului inclusiv pentru partidele politice.
Cine este Călin Georgescu
Călin Georgescu s-a născut pe 26 martie 1962 la București. A absolvit Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București și are un doctorat în pedologie (știința care studiază compoziția solului).
A urmat cursuri postuniversitare în securitate și apărare națională la Colegiul Național de Apărare „Carol I”.
În campania actuală pentru prezidențiale, Georgescu a folosit intensiv platforma TikTok pentru a-și face cunoscute ideile. A câștigat astfel rapid în popularitate.
Călin Georgescu a fost asociat cu Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), partid care i-a menționat de mai multe ori numele ca propunere pentru funcția de prim-ministru.
A fost inclusiv președinte de onoare al Alianței pentru Unirea Românilor, dar ulterior s-a distanțat de partid și l-a acuzat pe liderul George Simion de legături cu PSD.
Georgescu este unul dintre cei mai categorici promotori ai mesajelor anti-occidentale în România, mesaje utile Moscovei lui Vladimir Putin.