Din ce se produce electricitate în România

0
Publicat:

Peste 60% din energia electrică produsă la nivel mondial depinde de resurse fosile. În România, curentul electric este produs preponderent din energie hidro și nucleară, dar și prin arderea cărbunelui și a gazelor naturale. 

Electricitatea s-a scumpit cu până la 300% în 2022, din cauza crizei energetice globale. Creșterea prețurilor a fost resimțită din plin și în România, încă de la sfârșitul lui 2021. 

Liberalizarea completă a pieței de electricitate și gaze naturale s-a suprapus în România cu această criză globală. 

Electricitatea este un produs energetic extrem de expus crizei externe, având în vedere că nu poate fi stocată cu ușurință. Așadar, sistemul național trebuie să poată produce în echilibru suficient curent electric pentru a acoperi consumul în timp real. 

România consumă 0,2% din electricitatea mondială

Peste 60% din energia electrică produsă la nivel mondial depinde de resurse fosile, adică petrol, cărbune și gaze naturale. 

Anual, România consumă peste 59 TWh de energie electrică, adică 0,2% din consumul mondial. Acesta este calculat la peste 28.500 de TWh, conform datelor publicate în anuarul BP Statistical Review of World Energy, publicație de referință în domeniul energetic. 

În România, electricitatea este produsă preponderent din energie hidro și nucleară, dar și din arderea cărbunelui și a gazelor naturale.

Consumul a crescut în ultimii ani față de 2020, când pandemia a cauzat o scădere abruptă. Producția națională, însă, rămâne mai scăzută astăzi față de nivelul înregistrat în 2019

Față de 2019, exporturile de electricitate ale României au crescut în 2021 cu 64%, în timp ce importurile au fost mai mari cu 58,8% în același interval. 

Adevărul în 60 de secunde



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite