iPhone 6 cu ecran de safir e doar un vis frumos. Planul Apple e demontat de compania celor mai rezistente ecrane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viitorul iPhone s-ar putea să nu aibă ecran din cristal de safir. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul
Viitorul iPhone s-ar putea să nu aibă ecran din cristal de safir. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul

Despre iPhone 6 se zvoneşte că va avea ecran din cristal de safir. S-ar putea dovedi doar un zvon, conform vicepreşedintelui celebrei companii Corning Glass care produce ecranele Gorilla. Ecranul din cristal de safir e prea scump, prea greu şi mai întunecat decât cele clasice.

Apple ar vrea să folosească ecranul din cristal de safir pentru viitorul iPhone şi pentru un eventual iWatch, primul ceas inteligent al companiei. În acest sens ar pregăti o fabrică în Arizona, Statele Unite ale Americii. Tony Tripeny, vicepreşedinte al companiei Corning Glass, consideră că ar fi o decizie proastă a Apple. El a explicat la conferinţa Morgan Stanley Technology de ce nu ar fi util pentru producători să apeleze la cristalul de safir, potrivit CNET.

„Când ne uităm la safir, comparat cu Gorilla Glass, are multe dezavantaje. Este de 10 ori mai scump. Este 1,6 ori mai greu. Nu este «prietenos» cu mediul. E nevoie de 100 de ori mai multă energie pentru a crea cristal de safir decât pentru a produce sticlă“, a detaliat Tripeny. „Transmite mai puţin lumină, ceea ce înseamnă că fie e mai întunecat, fie va consuma mai multă energie reducând autonomia. Nu este la fel de rezistent la spargere. Este rezistent la zgârieturi, dar Gorilla Glass este de 2,5 ori mai rezistent la presiune decât safirul“, a continuat vicepreşedintele Corning.

Desigur, o tehnologie poate ajunge să fie mai ieftină, dacă ajunge să fie produsă în masă, dar e cazul şi aici? „Dacă exista o piaţă pentru această tehnologie, am fi început cu siguranţă să activăm acolo“, a spus acesta. El a menţionat că atât prin Corning Glass, cât şi prin Dow Corning, compania sa a ajuns să-şi dezvolte nişte cunoştinţe puternice în acest domeniu. Astfel, a ajuns să nu ignore acele pieţe pe care s-ar putea ivi cererea.

Vicepreşedintele Corning a explicat şi că procesul de crearea a cristalul de safir nu este atât de simplu. E nevoie de o temperatură mai ridicată şi dacă apar defecte, nu poţi decât să elimini acele unităţi şi, per total, să pierzi bani. „Spre deosebire de sticlă, unde ne-am dezvoltat tehnologii pentru a diminua defectele, când vine vorba de cristale ajungi să ai un randament mai scăzut“, a mai spus Tripeny.

Apple a folosit cristal de safir în senzorul de scanare a amprentei de pe iPhone 5s

image
Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite