FOTO VIDEO Infomatrix 2013: de la roboţi dansatori la artă sau cum arată cele mai interesante proiecte informatice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O maşină cu telecomandă a fost transformată într-un vehicul autonom condus prin GPS. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul
O maşină cu telecomandă a fost transformată într-un vehicul autonom condus prin GPS. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul

Infomatrix 2013, etapa finală şi totodată internaţională, a început astăzi oficial, cu festivitatea de deschidere şi cu expoziţia proiectelor. Am fost şi noi acolo şi reţinut câteva proiecte demne de menţionat. Printre acestea se numără drona „de casă“ şi o aplicaţie de realitate augmentată. În plus, n-au lipsit roboţii, fie luptători, fie dansatori.

Concursul Infomatrix, ajuns acum la cea de-a XI-a ediţie, aduce în atenţia publicului proiecte de inovaţie tehnologică, dezvoltate de elevi de liceu şi studenţi din peste 45 de ţări de pe glob. Printre cele 200 de proiecte înscrise în concurs se numără şi lucrările realizate de concurenţii români, care au inventat dispozitive menite să vină în ajutorul persoanelor cu deficienţe de vedere sau hipoacuzici.

Proiectele înscrise în acest concurs se încadrează în cinci categorii: Programming, Computer Art, Hardware Control, Short Movie şi Robotics. Cea din urmă este destul de clară, e cu roboţi. Programarea la fel se înţelege cu ce se ocupă, iar acel computer art se referă la arta pe care o poţi realiza cu ajutorul unui calculator.

La această ediţie am remarcat un proiect interesant, se regăseşte şi în galeria foto ataşată acestui articol: „Love without words“ (trad.: dragoste fără cuvinte).Este o poveste de iubire spusă prin intermediul câtorva personaje desenate şi animate cu ajutorul tehnologiei. La fiecare scenă există subtitrare în română.

Programare, roboţi şi meşterirea circuitelor

Prin intermediul tehnologiei moderne se poate îmbunătăţi calitatea vieţii, se poate creşte accesul la anumite servicii şi se pot explora domenii sau realiza lucruri care până atunci nu erau la îndemâna omului. Spre exemplu, la această ediţie a Infomatrix un concurent român din Călăraşi a realizat o mână bionică menită să-i asiste pe hipoacuzici în comunicare.

infomatrix 2013 etapa finala foto razvan baltaretu/adevarul

Iar doi studenţi asiatici au creat o dronă „de casă“, fără o autonomie prea mare, dar care funcţionează la fel de bine precum una creată de o companie mare şi care vine cu un preţ pe măsură. Ei spun că au reuşit s-o facă cu aproximativ 300 de dolari. Un test cu aceasta este disponibil în videoclipul de mai jos.

Principala atracţie sunt roboţii luptători, lumea se înghesuie pe lângă mesele la care aceştia concurează pentru a vedea cât de bine se descurcă o mână de circuite, metal, plastic şi iscusinţa creatorilor la lupte pe care oamenii le practică de mii de ani. Pe aceeaşi idee a roboţilor există şi vehiculul autonom. O maşină de jucărie, ghidată prin telecomandă, a fost transformată într-un vehicul care nu are nevoie decât de coordonate GPS şi poate îndeplini sarcinile pe care i le dai.

Vehiculul autonom. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul

infomatrix 2013 etapa finala foto razvan baltaretu/adevarul

Am întâlnit şi un român la Infomatrix 2013, etapa finală. El a creat jocul Point Strike deja disponibil în Play Store, un joc de gândire şi de logică. Românul se numeşte Ştefan Postăvaru şi a spus că mai plănuieşte o aplicaţie interesantă pe viitor la care a început lucrul deja. „Va fi o aplicaţie prin care afli răspunsuri la întrebări doar prin SMS. Trimiţi întrebarea, iar programul compară întrebarea cu informaţii din Wolfram Alpha şi din Google, apoi răspunde în maximum 160 de caractere“. Înainte de a o lansa, el vrea să-şi facă propria bază de date cu informaţii.

Nu în ultimul rând, este aplicaţia de realitate augmentată care îţi aduce casa, ziarul sau masa la viaţă. La viaţă prin lentila unui smartphone sau unei tablete. Mai exact, scanează ziarul şi acolo unde este o poză, poate oferi un videoclip. Acest lucru se face împreună cu redacţia în cauză, în urma unui parteneriat. Sau poate fi vorba de un acord cu un magazin de mobilă, iar prin aplicaţie vezi cum s-ar potrivi un fotoliu în sufrageria ta.

Din gama Computer Art am găsit şi proiectul: Characteristics of age or 95, un proiect fotografic al unui tânăr din Mexic pe numele său Jorge Cortes. El a fotografiat un bătrân de 95 de ani în mai multe zile şi cu acesta afişând mai multe emoţii, de la tristeţe şi depresie la un zâmbet de oarecare împlinire. El a adus galeria foto la Infomatrix 2013.

Mai multe imagini de la Infomatrix 2013 sunt disponibile în galeria foto alăturată, iar mai jos este un videoclip cu toate proiectele interesante şi cu momentele cheie ale evenimentului. Intrarea este liberă tuturor celor interesaţi să vadă ce au produs minţile tinere ale inginerilor în informatică sau hardware de mâine, sau ce a produs imaginaţia viitorilor artişti. 

Află mai multe despre Infomatrix 2013:

VIDEO InfoMatrix 2013: totul despre maşina autonomă à la Google creată de un elev român din Râmnicu Vâlcea

InfoMatrix 2013: proiecte pentru maşini autonome ca cele de la Google, roboţi şi inventivitate la Universitatea Lumina

Infomatrix 2013: concursul organizat de Universitatea Lumina a ajuns la faza finală şi debutează mâine

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite