Calmante din plante pentru durerile menstruale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Calmante din plante pentru   durerile menstruale
Calmante din plante pentru durerile menstruale

Ţi se întâmplă des ca din cauza durerilor menstruaţiei să fii nevoită să te îndopi cu calmante?  Dacă răspunsul este afirmativ, află ce remedii naturale există pentru această problemă. Fitoterapeuţii spun că rezultatele apar în foarte scurt timp şi sunt lipsite de efecte secundare, spre deosebire de medicamentele clasice.

Studiile arată că peste 50 la sută din femei se confruntă, în fiecare lună, cu dismenoree (dureri menstruale), care se manifestă sub formă de crampe în zona inferioară a abdomenului.

La unele dintre ele, durerile menstruale sunt uşoare, în schimb la altele sunt severe şi pot împiedica activităţile cotidiene timp de mai multe zile. În formele sale severe, dismenoreea poate fi însoţită de greaţă, dureri de cap, oboseală şi de schimbări de dispoziţie. Cauza exactă a acestor simptome nu se cunoaşte, dar se presupune că la baza lor stă un dezechilibru hormonal.

Cerenţelul, în caz de menstruaţie abundentă

Cerenţelul este o plantă mai puţin cunoscută la noi, însă efectele sale calmante şi antihemoragice sunt recunoscute de secole. De obicei, se foloseşte rădăcina plantei, din care se prepară un decoct. Astfel, la o cană de apă se pun două linguriţe de rădăcină de cerenţel. Pentru a-şi face efectul cât mai repede, decoctul se bea pe stomacul gol, uşor îndulcit.

Gălbenelele reglează ciclul menstrual

Gălbenelele se numără printre plantele de bază în calmarea durerilor abdominale şi în reglarea ciclului menstrual. Acestea se pot folosi sub formă de infuzie sau de tinctură. Infuzia se prepară din două linguriţe de flori şi o cană de apă fierbinte. Ceaiul obţinut se bea cu înghiţituri mici, pe parcursul unei zile.

De asemenea, tinctura se obţine prin macerarea, timp de opt zile, a 20 grame de flori de gălbenele în 100 miligrame de alcool. După aceea, se beau de trei ori pe zi câte 30 de picături de tinctură dizolvate în puţină apă. Gălbenelele sunt recomandate şi persoanelor care suferă de anemie, stare care, de obicei, se accentuează în perioada ciclului menstrual, din cauza pierderilor de sânge.

Coada-şoricelului are efect analgezic

image

Disconfortul apare, în general, cu câteva zile înainte de ciclul menstrual. Însă, pentru a diminua intensitatea durerilor menstruale, specialiştii ne sfătuiesc să acţionăm cu opt zile mai devreme. Iar un remediu eficient în acest sens este ceaiul de coada-şoricelului, din care se bea pe parcursul întregii zile.

Acesta se prepară dintr-o linguriţă de plantă şi 200 ml de apă fierbinte. Pentru că ceaiul este amărui, se recomandă îndulcirea lui nu cu zahăr, ci cu miere de albine. De asemenea, în ceai se mai poate pune şi o feliuţă de lămâie, care taie senzaţia de greaţă. Ceaiul de coada-şoricelului ajută la la calmarea durerilor menstruale, deoarece are proprietăţi analgezice.

Coada-racului atenuează crampele

Efecte calmante are şi coada-racului, care se poate folosi atât singură, cât şi în combinaţie cu alte plante. Se face o infuzie sau un decoct din două linguri de plantă şi o jumătate de litru de apă, care se bea pe parcursul unei zile.

De asemenea, planta se poate combina cu flori de arnică, muşeţel, coada-şoricelului şi sunătoare. Din acest amestec se face infuzie:  se pune o linguriţă de plante la o cană de apă. După jumătate de oră se strecoară. Se beau câte trei căni de ceai pe zi.

Trucuri ca să te simţi bine

Respectă programul de opt ore de somn în perioada premergătoare menstruaţiei.

Evită constipaţia.

Mănâncă cinci porţii de fructe şi de legume zilnic şi două porţii de cereale.

Fă exerciţii fizice moderate, precum fandări sau întinderi.

Pune comprese călduţe sau sticle cu apă caldă pe burtă.

Nu ridica greutăţi cu câteva zile înainte de venirea ciclului menstrual.

image

Specialistul nostru
Dr. Ruxandra
Constantina


medic de familie,
competenţă în apifitoterapie şi reflexoterapie


Gemoterapia este de un real folos în cazul femeilor ce prezintă dureri menstruale, sindrom premenstrual şi hemoragii uterine. Unul dintre cele mai eficiente remedii este cel cu extract din mlădiţe de zmeur, din care se iau câte 50 de picături dimineaţa şi seara, înainte şi în timpul ciclului, pe o perioadă de două luni, în functie de simptomatologie.

Se mai poate folosi şi extractul din mâţişori de salcie: câte 40 de picături, de două ori pe zi, timp de două-trei luni. În caz de sângerări abundente, se recomandă extractul din mlădiţe de vâsc. Se pot lua câte 30 de picături, de trei ori/zi. De asemenea, este indicat ceaiul sau tinctura de urzică, în combinaţie cu traista-ciobanului şi cu creţişoară. Se pot bea două căni de ceai pe zi. Iar din tinctură se iau câte 30 de picături de trei ori pe zi.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite