Beneficiile usturoiului pentru organsim
0Schimbările de temperatură din această perioadă ne pot provoca răceli, iar un aliat pentru organism, care ţine departe răceala, este de departe usturoiul.
O cercetare realizată de Cochrane Database arată că un aport foarte mare de usturoi consumat poate reduce semnificativ durata simptomelor răcelii.
Egiptenii găteau usturoiul şi spuneau că dă energie, iar grecii antici credeau că vindecă infecţii şi îl foloseau şi în tratarea leprei. De asemenea, romanii dădeau usturoiul soldaţilor pentru a le creşte rezistenţa. La jumătatea anilor 1800 s-a descoperit faptul că usturoiul poate omorî bacteriile.
Beneficiile usturoiului. Ingredientul care îmbunătăţeşte circulaţia sângelui
Un grup de cercetători de la Universitatea din Florida a descoperit că usturoiul poate creşte numărul de limfocite T din sânge, care joacă un rol foarte important în creşterea imunităţii.
De asemenea, cercetătorii de la Universitatea din California au arătat că alicina, ingredientul care dă mirosul puternic al usturoiului, luptă împotriva infecţiilor. De asemenea, aceeaşi substanţă ajută şi la dilatarea vaselor de sânge şi îmbunătăţeşte circulaţia.
În ceea ce priveşte gătitul usturoiului pentru a-şi păstra proprietăţile, cercetătorii australieni spun trebuie copt câteva minute, întreg, fără a-l curăţa de coajă, pentru a elibera cât mai mulţi compuşi cu efect puternic împotriva bacteriilor şi virusurilor. De asemenea, oamenii de ştiinţă de la Universitatea din South Carolina spun că modul prin care ne putem bucura cel mai intens de calităţile terapeutice ale usturoiului este să-l curăţăm de coajă şi să-l lăsăm pe masă, neacoperit, timp de 15 minute.
Beneficiile usturoiului. Calităţi terapeutice
Usturoiul este recomandat în cazul răcelilor, dar şi a bolilor remuatice, afecţiuni digestive, pneumopatii, gripă, bronşită cronică, astm, tuse, febră, diabet sau tulburări ale ritmului cardiac.
Atenţie, usturoiul de culoare galbenă sau cel încolţit nu este benefic şi poate cauza vomă, arsuri gastrice sau sângerări. Nu este indicat mamelor care alăptează pentru că modifică gustul laptelui. De asemenea, nici persoanelor care au intoleranţă diestivă la usturoi.
Ca să scăpaţi de mirosul de usturoi, mestecaţi pătrunjel, mărar sau mentă după masă.