Mortul viu. Un bărbat cu o boală rară a creierului s-a crezut mort timp de nouă ani şi a colindat cimitirele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un om diagnosticat cu o boală rară la creier, denumită popular şi „sindromul zombi“, şi-a povestit peripeţiile celor nouă ani în care s-a crezut mort. Graham Harrison de 57 de ani a fost convins că a murit, în urma unei tentative de sinucidere ratate, şi chiar obişnuia să-şi petreacă vremea prin cimitire, crezând că acolo îi e locul.

Harrison credea că, după ce a încercat să se electrocuteze, creierul său s-a „prăjit“ şi că este mort, chiar dacă respira. Doctorii l-au diagnosticat cu „Sindromul Cotard“, cunoscut şi ca „sindromul mortului viu“, una dintre cele mai rare boli din lume, care afectează doar câteva sute de persoane, notează „Daily Mail“.

Bolnavii care suferă de acest sindrom se consideră morţi sau cred că anumite părţi din corpul lor, pur şi simplu, nu mai există. Deseori, ei mor prin înfometare deoarece nu mai simt nevoia să se hrănească.

Graham Harrison, fost instalator din Exter, Marea Britanie, s-a trezit, după ce a încercat să se sinucidă prin electrocutare, mirat foarte tare de faptul că încă putea să vorbească, deoarece el era convins că nu mai are creier. „M-am enervat. Nu-mi dădeam seama cum pot să vorbesc sau să fac orice altceva fără să am creier, deoarece, din punctul meu de vedere, nu mai aveam, era prăjit. Mintea mi-era goală. Nu reuşeam să înmagazinez nicio informaţie şi nu mai găseam plăcere în nimic. Nu mai simţeam mirosul şi nici gustul. Nu mai avea rost să mănânc pentru că eram mort. Nu mai avea sens să vorbesc deoarece nu mai aveam nimic de spus“, mărturiseşte el pentru „Daily Mail“.

image

Graham Harrison FOTO „Daily Mail“

Picătura care a umplut paharul pentru Graham a fost când s-a simţit nevoit să se ducă la cimitirul local pentru că era singurul loc unde se potrivea. „Simţeam că acolo trebuie să fiu. Era cel mai apropiat loc de moarte. Poliţia venea şi mă ducea din nou acasă“, spune Graham.

Doctorii nu prea ştiau ce se întâmplă, aşa că l-au pus în legătură cu neurologul Adam Zeman, de la Şcoala Medicală Exter şi cu Steven Laureys de la Universitatea din Leige, Belgia. „Secretara mea mi-a spus foarte serios că trebuie să preiau apelul deoarece bărbatul de la telefon îi spune că e mort. A fost un pacient neobişnuit“, spune doctorul Laureys.

Recuperarea lui Graham a început după ce analizele au descoperit că nivelurile activităţii din anumite părţi ale creierului său erau atât de scăzute încât se potriveau cu al unei persoane aflate în stare vegetativă, comatoasă. „Analizez imagini ale creierului de 15 ani şi nu mai văzusem pe cineva care stătea pe picioare, care interacţiona cu oamenii, dar cu asemenea rezultate. Funcţiile creierului lui Graham se asemănau cu ale cuiva anesteziat total sau adormit complet“, adaugă Laureys.

După ani de psihoterapie şi medicamente combinate cu îngrijirea asistentelor, doctorilor şi celor dragi, Graham s-a recuperat treptat şi nu mai este în pericol. „Nu mai îmi simt creierul mort. Nu pot să spun că m-am recuperat complet, dar mă simt mult mai bine“, conchide Graham pentru „Daily Mail“.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite