Visul lui Sechelariu: FCM Bacău în Liga Campionilor. Citeşte un interviu despre fotbal realizat de "Adevărul" în 2009

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dumitru Sechelariu a fost patron al echipei moldovene timp de 21 de ani, timp în care a adus antrenori ca Ionuţ Lupescu, Ilie Dumitrescu sau Mircea Rednic.

Seche a condus destinele echipei moldovene între 1992 şi 2009. A obţinut două locuri cinci, în 1997 şi 1999, şi a fost implicat în mai multe momente inedite ca patron al echipei băcăuane.
Sechelariu visa să ducă echipa în Liga Campionilor, a montat o instalaţie de nocturnă la Bacău, şi a refuzat o ofertă fabuloasă de 1.800.000 de dolari pentru Cătălin Cursaru, golgeterul sezonului 2001-2002, din Germania, de la Hertha Berlin. A adus antrenori cu ştaif, de la Mircea Rednic la Ilie Dumitrescu, şi i-a oferit o şansă şi lui Ionuţ Lupescu.
Memorabile rămân victoriile Bacăului cu 5-1 în Ghencea (1996) sau 4-2 cu Dinamo (2001), cu un gol din foarfecă marcat de Cursaru, execuţie care a ajuns şi la CNN, la „Faza zilei”.

De pomină au rămas şi poveştile cu Sechelariu, Porumboiu, Gigi Becali şi Gheorghe Ştefan pierzând nopţile jucând poker pe bani grei. „Într-o seară, l-am lăsat pe Becali fără toţi banii şi şi-a pariat şi maşina cu care venise de la Bucureşti. I-am luat şi maşina, a trebuit să aştepte să vină cineva de la Bucureşti să-l ia”, se lăuda Sechelariu. Chiar şi recent, Sechelariu susţinea că are de primit 500.000 de euro de la Becali pentru transferul fotbalistului Eugen Baciu.

Declinul lui Seche şi al echipei a început după ce a pierdut fotoliul de primar al Băcaului. Cu ocazia unui interviu pe care „Adevărul” l-a realizat la Bacau cu fostul edil, „Seche” a stins trei pachete de ţigări tari în câteva ore. Iată mai jos câteva pasaje din acel interviu:

„Adevarul“: Aţi avut ambiţii mari. Vă pare rau ca nu le-aţi dus la capat?

Dumitru Sechelariu: Nu. Pentru că nu erau realizabile. În România, ca sa faci performanţe in fotbal, trebuie sa bagi prea mulţi bani şi să te implici in lucruri necurate. Acum s-ar putea sa fie mai bine după tot ce s-a intamplat cu DNA. N-am crezut ca se poate întâmpla chiar aşa dupa acel „moment zero”.

Ce părere aveţi de intervenţia DNA? (la acel moment fuseseră arestaţi Pensescu şi arbitrii)

„Momentul zero” in fotbal l-am creat eu. Existau şi atunci dovezi, dar nu s-a vrut să se rezolve. De ce am fost eu în proces cu FRF? Fiindcă am spus lucrurilor pe nume! Dar DNA i-a arestat pe cei de acum pe probe pentru că Penescu a vrut să-i aibă la mână pe cei cărora le-a dat bani.

Aţi suferit din cauza arbitrajelor?

Enorm de mult! Odată, Adrian Porumboiu m-a vazut plângand in hohote dupa un meci şi nu m-a înţeles. Atunci i-am zis: „Nea Adi, te blestem ca într-o zi să ajungi patron de club şi să traieşti ce trăiesc eu”. Şi uite ca a ajuns la trăirile mele.

Dar cu Zotta, la meciul Bacău – Petrolul, cum a fost povestea? (meci de baraj pentru rămânerea în prima divizie)

Eu am putut să-i dovedesc, în termen de 48 de ore, ce a primit ca să mă execute la partida aia. Cu o zi înaintea meciului a venit acasă la mine şi am baut o sticla de whisky cu el. L-am rugat să ne lase in pace. Era 1-0 pentru noi şi se terminase timpul de joc. Am avut o ocazie şi puteam face 2-0, iar apoi am luat două goluri pe final. Apoi ştiţi ce s-a întâmplat.

Se spune că l-aţi bătut...

A fost ceva frumos, dar nu mai vreau sa vorbesc.

La FRF îl vedeţi în continuare pe Mircea Sandu?

Îl cunosc bine pe Sandu. La experienţa pe care o are ştie care este pulsul. Nu poţi să vii peste noapte să înveţi.

Despre Rednic ce ziceţi?

Când era antrenor la Bacau, pornise prost, şi l-am chemat si i-am spus că nu ma bag peste el la echipa, dar l-am întrebat dacă vrea să colaborăm, căci am experienţă. A zis da şi a luat 12 puncte din următoarele patru meciuri. Este un antrenor foarte bun, dar este poreclit „Strâmbul”. Lui ii place intotdeauna să vadă trădători, să facă bisericuţe într-o echipă.

Cât va costă o cursă de-a băiatului dumneavoastră, Doru Sechelariu?

Foarte mulţi bani, dar nu va spun cât. Pentru că dacă v-aş spune, pe vremea asta când mor oamenii de foame, iar o să fiu urât. Sunt 101 la suta convins că va ajunge în Formula 1. Seamănă foarte mult cu mine, iar eu sunt un şofer foarte bun. Pe şoselele din Romania, dacă mă grabesc, nu mă bate nimeni.
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite