Patrick Ekeng a murit: în Anglia, într-un caz similar, Fabrice Muamba a fost salvat. Cum a „simţit“ moartea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fabrice Muamba
Fabrice Muamba

Patrick Ekeng a murit. La noi, în aceste momente, se fac cercetări despre dotările ambulanţei, reacţia medicului care a fost pe teren şi motivul pentru care n-avea un defibrilator pentru a înlesni resuscitarea mijlocaşului dinamovist. În Anglia, la 17 martie 2012, totul s-a făcut ca la carte şi viaţa unui om a fost salvată.

Dispariţia lui Patrick Ekeng, relatată de „Adevărul“ pe larg aici, aminteşte de un episod similar, petrecut în Anglia, însă cu un deznodământ total diferit. Pe scurt: în România, fotbalistul a murit, în Anglia, el a trăit.

La 17 martie 2012, partida Bolton - Tottenham din Cupa Angliei a fost abandonată din cauza unui episod care i-a şocat pe cei aflaţi pe stadion, dar şi pe cei care au văzut imaginile. În timpul jocului, fotbalistul gazdelor, Fabrice Muamba a căzut din senin, suferind un atac de cord. Muamba a fost în moarte clinică timp de 78 de minute. Echipele medicale s-au zbătut să-i salveze viaţa pe teren, înanite să fie preluat de o ambulanţă. A fost nevoie ca Muamba să fie resuscitat de 15 ori pentru ca, într-un final, să-şi revină miraculos.

Ulterior, el a povestit ce a simţit, atunci când a căzut pe gazon.

„Am simţit de parcă alergam pe lângă corpul altuia"

Povestea lui Muamba devine cu atât mai şocantă după ce parcurgi raportul medicilor: pe teren, inima lui s-a oprit de patru ori în zece minute, iar, ulterior, n-a avut puls timp de 78 de minute. Altfel spus, era mort!

„În momentele premergătoare incidentului, n-am avut absolut nicio problemă. N-am simţit nicio durere în zona inimii, n-am rămas fără aer, cum vedeţi, de obicei, la cei care suferă un atac de cord în filme. Am avut, în schimb, o senzaţie de ameţeală, dar nu era o ameţeală oarecare. Tot ce era în jur părea ireal. Mă simţeam de parcă aş fi alergat pe lângă corpul altuia", şi-a început Muamba discursul în „The Sun".

„Apoi, brusc, am început să văd dublu în faţa ochilor. Aveam senzaţia că visez. Îi vedeam în îndepărtare pe jucătorii lui Tottenham. Ultimii doi pe care i-am recunoscut au fost Scott Parker şi Luka Modrici", a continuat jucătorul de 24 de ani.

„Beznă! Eram mort"

„Ultima voce pe care am auzit-o a fost cea a fundaşului nostru, Dedryck Boyata. Ţipa la mine să mă întorc şi să ajut apărarea. Bineînţeles, la fel ca mine, n-avea nicio idee despre ceea ce mi se întâmpla", a rememorat Muamba.

Ultimele secunde au fost de-a dreptul dramatice: „Am simţit de parcă cădeam în gol. Apoi, am auzit două bubuituri, când am căzut şi am dat cu capul de pământ. Asta a fost tot ce-mi amintesc. Apoi, întuneric, beznă, nimic! Eram mort".

Doctorii vorbesc de un miracol

Muamba a rămas patru săptămâni internat în spital, dar nici acum medicii nu ştiu de ce inima lui a cedat şi, mai important, nu-şi dau seamă cum de s-a refăcut complet!

„Ceea ce mi s-a întâmplat a fost mai mult decât un miracol. Doctorii se aşteptau să am probleme permanente legate de creier, chiar după ce inima mea a repornit. Ar fi nemaipomenit să pot juca din nou fotbal şi sper ca acest lucru să se întâmple. Dar e şi mai bine că pot trăi alături de familia mea. Sunt un om norocos", a concluzionat Muamba.  

Citeşte mai mult pe aceeaşi temă:

Scene de groază la Dinamo - Viitorul! Patrick Ekeng a murit. Medicii au încercat în zadar să-l resusciteze

Familia lui Patrick Ekeng. Mijlocaşul lasă în urmă o soţie şi o fiică în vârstă de doi ani

Patrick Ekeng a murit. Soţia plecase în Franţa vineri şi îl aştepta acasă după finala Cupei

Patrick Ekeng a murit. Întrebările care au nevoie de un răspuns după această tragedie

Patrick Ekeng a murit: un coleg a anunţat soţia camerunezului despre tragedie. Curg lacrimi pe stadionul Dinamo

Ekeng a murit! Mesaj sfâşietor al unuia dintre jucătorii care au încercat să-l readucă la viaţă chiar pe terenul de joc

Patrick Ekeng a murit. Cum a relatat presa internaţională tragica ştire

Ekeng a murit: e al doilea fotbalist la moartea căruia a asistat doctorul Bătineanu. Medicul e desfiinţat de Dinu

Patrick Ekeng a murit: Steaua e alături de Dinamo într-un moment teribil. Cum a reacţionat marea rivală a „câinilor“

Patrick Ekeng a murit: camerunezul ne-a lăsat o „bijuterie“ de gol, dar şi un ultim status emoţionant pe WhatsApp

Ekeng a murit: e al treilea fotbalist căruia îi stă inima din octombrie până acum. Alte tragedii de-a lungul anilor

Patrick Ekeng a murit: în Anglia, într-un caz similar, Fabrice Muamba a fost salvat. Cum a „simţit“ moartea

Patrick Ekeng a murit: fotbalul se opreşte în România. Finala Cupei nu se mai joacă marţi. Anunţ oficial făcut de FRF

Patrick Ekeng a murit. Observatorul meciului Dinamo-Viitorul: Medicul delegat ne-a confirmat că ambulanţele sunt dotate corespunzător

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite