INTERVIU EXCLUSIV Mircea Lucescu: „Eu nu voi mai antrena niciodată naţionala, să vină un tânăr”. Care sunt propunerile lui Il Luce

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Il Luce” aplaudă  decizia lui Mircea Sandu a de renunţa la postul de preşedinte al FRF şi se declară un admirator al noii generaţii de tehnicieni, de la Petrescu la Contra, de la Reghecampf la Olăroiu, în perspectiva schimbării lui Piţurcă.

Antrenorul de 68 de ani n-are gnduri de retragere, dar nici nu ne dă iluzii în privinţa unei reveniri de senzaţie la echipa naţională a României. La capăt de an, Lucescu se consideră mulţumit de cEea ce a obţinut în 2013, considerând că în Liga Campionilor sunt interese prea mari pentru ca o echipă din Estul Europei să poată pătrunde. „Luce” îşi propune să domine din nou competiţiile din Ucraina şi să arunce pe piaţa din Occident alţi fotbalişti de clasă. 

Weekend Adevărul: Cum a fost anul 2013 pentru dumneavoastră?
Un an bun, am câştigat cupa, campionatul Supercupa şi am dat trei jucători la echipe mari ale Europei, mă refer la Mikhtaryan, Willian şi Fernandinho. Rămân cu regretul ieşirii din Liga Campionilor, dar era foarte greu să obţinem mai multe, ţinând cont şi de faptul că am pierdut aceşti jucători, plus Raţ, care era şi el important. Dar era foarte greu să scoatem mai multe în acest an, pentru că în Liga Campionilor sunt alte interese.

Ce fel de interese?
Nu vreau să spun mai multe, pentru că iar suneţi că sunt nebun, că mă leg de arbitraje. Adevărul e că în meciurile 3 şi 4 din cele 6, când se cam decide soarta calificării, echipele mari îşi iau măsuri. Aţi văzut şi dumneavoastră ce penalty a primit Leverkusen contra noastră, nu? Dacă eşti o echipă din Estul Europei cum suntem noi sau cele din Istanbul sau chiar Steaua, trebuie să fii de două ori mai puternic decât adversarul ca să te califici. Noi am avut o singură repriză în care am jucat sub nivelul nostru, a doua din Germania, când arbitrul ne demoralizase cu deciziile lui. În 10 ani, de când sunt eu la Şahtior, am primit două penaltyuri, cu Braga şi cu APOEL, în meciuri fără importanţă. Asta spune totul. Mai sunt şi alţi factori la mijloc, sponsori, televizări

Aţi căzut cu Şahtior în Europa League, puteţi să mergeţi până la capăt, ca în 2009?
Va fi foarte greu, Europa League nu mai e Cupa UEFA. Sunt mulţi bani şi echipele mari îi acordă o importanţă tot mai mare, fac toate eforturile posibile să o câştige. Nu mai e Cupa Estului, ca înainte. Anul trecut, noi i-am eliminat pe Chelsea din Liga Campionilor, iar englezii au câştigat Europa League, apoi Supercupa...

10 ani în Ucraina

Mai faceţi transferuri în iarnă?
Nu, obiectivul nostru este să accelerăm acest proces de adaptare a fotbaliştilor brazilieni, de inTegrare şi să creştem calitatea jocului nostru. Deja sunt trei fotbalişti, Teixeira, Fred şi Douglas Costa care au crescut mult, plus Bernanrd, care e o ceritutdine, e selecţionat mereu la naţionala Braziliei şi va fi un punct de atracţie al Mondialului de anul viitor. Obiectivul nostru este să rămânem o piaţă atractivă pentru echipele mari din Occident.

Peste câteva luni se împlinesc 10 ani de când sunteţi la Şahtior. Vă aşteptaţi să staţi atâta vreme la Doneţk?
Sincer, nu mă aşteptam. Sunt foarte mulţumit, nu e uşor să rezişti atâta timp la un singur club. E vorba de seriozitatea preşedintelui şi faptul că mi-am făcut treaba cu profesionalism. Până să vin eu, Rinat Ahmetov a schimbat şase antrenori.

Vă retrageţi de la Şahtior?
Nu ştiu, eu mai am un an şi jumătate de contract. Vedem ce va fi după aia.

La echipa naţională a României mai reveniţi?
Nu, niciodată.

Nici cu un un alt preşedinte la Federaţie?
Cu niciun preşedinte din lume. Dar e bine că se va produce această schimbare, pentru că e absolut normal, în orice activitate intervine rutina. Mircea Sandu a făcut şi multe lucruri bune, dar e nevoie, cum a fost şi la Ligă, să vină alţi oameni, cu idei noi.

Să zicem aşa, Piţurcă pleacă, pe cine vedeţi la naţională?

Eu mereu am fost adeptul ideii să dăm credit antrenorilor tineri. Şi, slavă Domnului, avem destui, Dan Petrescu, Reghecampf, Contra, Isăilă, Flavius Stoican văd că a început să scoată capul acum, Răzvan pentru ceea ce face în Qatar. De Olăroiu nu mai spun, e deja consacrat.

Au fost tot felul de topuri, de gale, v-a deranjat că n-aţi ieşit numărul 1 în topul antrenorilor?
Nu, nicidecum. Am luat un premiu pentru întreaga carieră de la Fanatik pe care l-am acceptat pentru că e vorba de recunoştinţa faţă de tot ce am făcut. Dar pentru cele de sfârşit de an am şi rugat să nu mai fiu inclus, să fie doar antrenori din campionatul intern. Eu sunt fanul numărul 1 al lor şi v-am dat deja câteva nume. Consider că antrenorii din România şi-au depăşit preşedinţii ca pricepere şi profesionalism.

Dar de campionatul nostru ce părere aveţi?
Am apucat să mă uit la partidele dintre Astra şi Steaua şi am rămas plăcut impresionat de ce am văzut. Petrolul e acolo, Dinamo şi-a revenit, aştept ca în scurt timp Craiova să redevină ce a fost, proiectul Timişoara să crească, era bine să revină şi Rapidul, dar acolo e mai greu.

De ce?
A fost o mare greşeală a suporterilor să îl conteste pe George Copos. Când ai un om care te duce la alt nivel, care face sacrificii, nu merită aşa ceva. Cu Rapidul sunt sceptic că va reveni prea curând.

 E lider în Ucraina

În comparaţie cu alţi ani, Lucescu nu mai domină în stil „dictatorial”  campionatul din Ucraina. Plecările fotbaliştilor de clasă mondială şi nevoie de adaptare a noilor jucători şi-au pus amprenta pe începutul oscilant de sezon. Pe finalul turului, Şahtior şi-a reglat mersul şi a recuperat prima poziţie, având în acest moment 5 puncte avans faţă de Dinamo Kiev şi Metalist Harkov, ultima echipă având totuşi un joc în minus.

VINE MESSI, PLEACĂ PIŢURCĂ! CULISELE DEBARCĂRII SELECŢIONERULUI

CITEŞTE ŞI: REDNIC, EŞEC NEAŞTEPTAT ÎN BELGIA

OLĂRIU, DUS LA PROCURATURĂ ALĂTURI DE INFRACTORII DE RÂND


 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite