LIVE Ziua cea mai lungă pentru fotbalul nostru. Totul despre Franţa - România, meciul inaugural de la Euro 2016. FRF a chemat poliţia în cantonamentul echipei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fanii României vor fi la înălţime
Fanii României vor fi la înălţime

10 iunie 2016 este ziua în care fotbalul românesc revine în elită. Tricolorii joacă la Euro 2016 şi pentru prima dată în istorie evoluează în meciul de debut al turneului final. Franţa - România e primul meci al Campionatului European.

LIVETEXT România - Franţa la EURO 2016. Tricolorii intră în focurile Campionatului European. În premieră, jucăm meciul inaugural

EURO 2016, România - Franţa: Boloni a dezvăluit în presa franceză care trebuie să fie adevăratul obiectiv al României la Campionatul European

UPDATE Deşi pare o echipă extrem de experimentată, Franţa are numai trei fotbalişti cu peste 50 de selecţii la naţională: Lloris 75, Evra 73 şi Sagna 57. La noi, Raţ are 11 prezenţe la lot.

GALERIE FOTO EURO 2016 România - Franţa. Atmosfera dinaintea meciului inaugural al Campionatului European de Fotbal 2016

UPDATE Doar trei jucători din actualul lot erau născuţi la prima participare a României la un Campionat European, cea din 1984: Săpunaru, Raţ şi Sânmărtean

VIDEO Meciul de azi poate semăna cu acesta. 

În 1994, în preliminariile CE, Franţa a întâlnit România la Nantes, într-un meci oficial terminat la egalitate 0-0. Scorul nu reflectă însă cu nimic realitatea de pe teren, deoarece francezii ne-au dominat copios, iar naţionala României nici n-a ajuns la poarta lor. Şi era naţionala lui Hagi, Gică Popescu, Dan Petrescu sau Belodedici, aceeaşi oameni care au fost la un pas de semifinalele Campionatului Mondial din SUA. La Franţa, jucau Zidane, dar şi actualul selecţioner Didier Deschamps. 

"Erau bani frumoşi pe vremea aia!" Ce primă au încasat tricolorii la ultima victorie contra Franţei

Socotit pericolul numărul 1 pentru echipa noastră, Antoine Griezmann nu a jucat niciodată pentru vreo echipă de seniori din Franţa. Atacantul lui Atletico Madrid a fost transferat la 14 ani de Real Sociedad, unde a evoluat în ultima parte a junioratului şi a debutat la echipa mare la seniori. Între 2009 şi 2014, Griezmann a jucat la Sociedad, după care s-a transferat la Atletico Madrid. Vârful de 25 de ani tocmai şi-a prelungit contractul cu vice-campioana Europei până în 2021. El are 7 goluri înscrise pentru Franţa în 27 de partide.Vezi mai jos un super gol reuşit de Griezmann pentru naţionala Franţei, într-un amical cu Olanda, disputat în 2016. ;

FRF a pregătit 15.000 de steguleţe pentru sectorul în care vor sta fanii României, pe Stade de France.

GREVA FEROVIARILOR ÎI PUNE ÎN DIFICULTATE PE ORGANIZATORI "Vom asigura transportul celor 80.000 de spectatori care urmează să asiste vineri seara la meciul Franţa-România", a promis secretarul de stat pentru transporturi, Alain Vidalies, într-o intervenţie pe Europe 1. În pofida grevei care afectează traficul, SNCF a înfiinţat navete speciale RER între Paris şi stadion, pentru a aduce spectatorii la meci. "Nu vom da dovadă de nicio toleranţă faţă de acţiuni care vor pune în discuţie marea sărbătoare în care Franţa se angajează", a adăugat el.

A ÎNCEPUT HAOSUL Parisul trăieşte cu spaima atentatelor. O alertă falsă a tulburat azi mersul metrourilor. Cineva a semnalat un colet suspect într-un metrou în care se aflau şi suporteri români. Capitala Franţei e în alertă maximă.

ALERTĂ ÎN CANTONAMENT  Doi jurnalişti străini au ajuns la baza de pregătire a României, anunţă DolceSport, şi-au filmat antrenamentul înschis al tricolorilor! Aceştia şi-au instalat o cameră pe plafonul unei maşinii şi au filmat imagini cu şedinţa de pregătire. Oficialii FRF au observat momentul şi-au chemat poliţia şi forţele de ordine pentru identificarea celor doi şi evacuarea acestora din baza de pregătire

Selecţionerul Franţei, Didier Deschamps, este campion mondial şi european, în 1998, respectiv 2000. El a condus naţionala "cocoşilor galici" la ambele succese, fiind căpitanul echipei. Deschamps a jucat 103 meciuri şi a marcat patru goluri pentru Franţa între 1989 şi 2000. El este selecţioner din 2012. 

image

Anghel Iordănescu nu a participat ca jucător la niciun turneu final de Campionat European sau Mondial.

Fanii au descoperit tactica lui Anghel Iordănescu

O singură victorie la patru turnee finale. Vezi AICI istoricul României la Europenele de fotbal

România şi Franţa s-au întâlnit ultima dată la Campionatul European pe 9 iunie 2008, la Zurich, într-un meci terminat la egalitate, 0-0, care a fost catalogat ca cel mai urât meci al turneului final. Cel mai bun jucător al acelei partide a fost desemnat Bănel Nicoliţă, care a alergat peste 12 kilometri. Însă, vorba lui Cornel Dinu: "Şi calul aleargă, dar nu dă lapte!" 

Dintre jucătorii aflaţi atunci pe teren, există un singur supravieţuitor: Răzvan Raţ. În lotul Franţei  a fost atunci, există şi acum fundaşul stânga Patrice Evra, dar el n-a jucat în 2008 contra României. Iată o fotografie din meciul de acum opt ani. Echipa României de atunci: Lobonţ- Contra, Goian, Tamaş. Raţ - Nicoliţă, Rădoi (90 Dică), Chivu, Cociş (64 Codrea) - Mutu (78 M.Niculae), D. Niculae. Antrenor: Victor Piţurcă.

FOTO: Tamaş, în duel cu Malouda

image

Într-un interviu EXCLUSIV pentru Adevărul, preşedinte FRF, Răzvan Burleanu, explică clar de ce fotbalul românesc nu a progresat în ultimii ani.

BREAKING NEWS Anghel Iordănescu şi-a scos elevii la un antrenament uşor în această dimineaţă. E o şedinţă tehnico-tactică, în care se exersează aşezarea pe teren. Generalul e încă nehotărât în privinţa vârfului împins. Acolo poate apărea Bogdan Stancu în locul lui Florin Andone, caz în care mijlocaş stânga va fi Chipciu.

VIDEO În căutarea fotbalului pierdut. Un film de excepţie despre căderea fotbalului românesc  

Prestigiosul cotidian francez L Equipe titrează azi mare pe prima pagină: Refaceţi istoria! Se face o paralelă între generaţia lui Platini, care a câştigat titlul continental în 1984, şi cea a lui Pogba, care poate reuşi acelaşi lucru acum.Numai că, Platini avea 29 de ani în 1984, în vreme ce Pogba are acum 23 de ani.

image

Prima participare a tricolorilor la un EURO a fost în 1984. Atunci s-a obţinut şi cea mai dificilă calificare. România nu mai fusese la o comeptiţei mare din 1970, dar a câştigat grupa din care au mai făcut parte Italia (campionaă mondială), Suedia, Cehoslovacia şi Cipru. Primul meci la Euro 1984 a fost cel cu Spania, terminat la egalitate, scor 1-1.

Tricolorii au intrat în formula: Lung - Rednic, Iorgulescu, Ştefănescu, Ungureanu - Dragnea (57 Ţicleanu) Boloni, Klein - Gabor (78 Hagi), Cămătaru, Coraş. Antrenor: Mircea Lucescu

Au marcat: Carrasco (22) respectiv Boloni (35)

POZĂ DE COLECŢIE Echipa României de acum 32 de ani

image

15.000 de români vor fi diseară la meciul inaugural de la Euro, pentru a sprijini naţionala. Se anunţă cel mai mare sprijin din istoria echipei naţionale la un meci în deplasare. Hai România!

Cine va marca astăzi? Doar opt români au reuşit să puncteze la turneele finale ale Campionatului European. Gică Hagi lipseşte dintre ei. Iată cine a reuşit acesată performanţă:

Boloni (Spania - România 1-1, 1984)

Coraş (RFG - România 2-1, 1984)

Răducioiu (Spania - România 2-1, 1996)

V. Moldovan (Germania - România 1-1, 2000)

Chivu, D. Munteanu, Ganea (România - Anglia 3-2, 2000)

Mutu (România - Italia 1-1, 2008) 

România participă pentru  a cincea oară la un turneu final de Campionat European. A mai fost în 1984 (Franţa), 1996 (Anglia), 2000 (Belgia şi Olanda), 2008 (Austria şi Elveţia). În 1996 şi în 2008 am întâlnit şi Franţa, adversarul de azi. Prima dată am pierdut cu 1-0, a doua oară am remizat, 0-0.

Echipele probabile pentru diseară:

FRANŢA: Lloris - Sagna, Koscielny, Rami, Evra - Matuidi, Kante Pogba - Griezmann, Giroud, Payet

ROMÂNIA: Tătăruşanu - Săpunaru, Grigore, Chiricheş, Raţ - Hoban, Pintilii - Ad. Popa, Stanciu, B. Stancu - Fl. Andone

Meciul va fi arbitrat de ungurul Viktor Kassai

Nu e sărbătoare naţională, dar e ziua în care reprezentativa de fotbal se întoarce în prim planul Europei! Deocamdată, cumva datorită conjuncturii.  N-am realizat cine ştie ce rezultat fabulos, dar jucăm meciul de deschidere al Campionatului European, o premieră pentru fotbalul nostru. 

Şi suntem între primele 24 de echipe ale continentului. 24 din 53 câte au fost la startul preliminariilor. E mult, e puţin? Vom vedea. Adevarul.ro vă va ţine toată ziua în febra meciului cu Franţa, cu cele mai noi informaţii de la Paris, cu date statistice, fotografii de colecţie, imagini video, declaraţii şi tot ceea ce trebuie să ştiţi despre acest meci. 

Pentru început puteţi vedea aici declaraţiile celor doi antrenori făcute în preziua partidei. Deschamps vs Iordănescu. Şi mai jos imnul suporterilor români.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite