FOTO Nadia Comăneci, prezentă la un dineu special organizat la Casa Albă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Celebra gimnastă româncă Nadia Comăneci a fost prezentă vineri seara la un dineu special, organizat la Casa Albă, în cadrul căruia a participat şi preşedintele american Barack Obama.

Evenimentul a fost dedicat aniversării a 46 de ani de la înfiinţarea Special Olympics, una dintre cele mai mari competiţii sportive din lume dedicate copiilor şi adulţilor cu dizabilităţi intelectuale.

Îmbrăcată într-o rochie neagră din dantelă, Nadia Comăneci a fost prezentă la dineul de la Casa Albă cu soţul ei, Bart Conner, vicepreşedintele Special Olympics, fiind implicat de 30 de ani. Nadia face parte din acest proiect din 1991 şi a fost şi ea vicepreşedinte, doar că acest post poate fi deţinut doar doi ani, după care se face prin rotaţie pentru a ocupa şi alte persoane implicate această funcţie.

„A fost un dineu restrâns organizat de Preşedintele Obama şi de Prima Doamnă pentru a sărbători şi a mulţumi oamenilor care au contribuit voluntar şi financiar în susţinerea acestui proiect. Au fost invitaţi oameni din lumea culturii, a sportului, entertainmentului şi oameni de afaceri. Aceşti oameni din business susţin financiar acest proiect”,a explicat Nadia Comăneci pentru adevarul.ro. 

Ea a explicat că prin acest proiect, înfiinţat în 1968, vor să educe şi să arate că persoanele cu dizabilităţi intelectuale au aceleaşi drepturi ca orice alt om.

image

„Este un proiect care a luat naştere în 1968, un proiect început de Shriver Kennedy în curtea ei din spatele casei fiindcă sora sa a fost o persoana cu dizabilităţi şi multă lume o respingea şi a vrut să înfiinţeze ceva pentru a integra aceşti oameni. Cu timpul a căpătat din ce în ce mai multă amploare, iar oamenii participă la această olimpiadă pentru integrare”, a povestit fosta sportivă. 

Aceste jocuri sunt organizate şi în România, însă nu sunt cunoscute de toată lumea.

În privinţa listei de invitaţi, Nadia Comăneci a explicat că au fost invitaţi şi Steve Wanders, Maria Shriver, Tim Shriver, Andy Roddick (tenisman), Kareem Abdul Jabbar (basketbalist).

   

„Au fost invitaţi oameni care susţin acest proiect şi care cred în el. Noi suntem acolo să educăm publicul, să ştie despre aceşti oameni că au aceleaşi drepturi ca restul oamenilor şi susţinem Special Olympics prin proiecte locale, organizăm evenimente în care implicăm copiii”, a explicat celebra gimnastă.

 Ea a postat pe contul de Twitter mai multe fotografii de la recepţie, notând de asemenea că s-a simţit excelent mai ales în timpul concertului privat susţinut de cântăreaţa Katy Perry.

„A fost o noapte nemaipomenită! Katy Perry a cântat superb”, a scris Nadia pe contul său de Twiter.

Nadia Comăneci a precizat că anul următor aceste jocuri vor fi organizate la Los Angeles, printre persoanele prezente fiind şi Barack Obama şi Prima Doamnă a Americii. 

Michelle Obama şi-a exprimat în numeroase rânduri admiraţia pentru Nadia Comăneci.

„Una dintre cele mai fericite amintiri ale mele este din copilărie. Atunci mă uitam la Jocurile Olimpice, la televizor, şi le vedeam pe Mary-Lou şi Nadia Comăneci, Carl Lewis. Eram insiprată de aceşti atleţi”, spunea Michelle Obama la un Summit al Comitetului Olimpic American de la Dallas.

image

Special Olympics, proiect de funcţionează în 170 de ţări, inclusiv în România

Cristian Ispas, preşedintele Special Olympics România, face parte dintr-un proiect internaţional ce funcţionează în 170 de ţări. 

„Mişcarea a fost începută în 1968 de Eunice Kennedy Shriver, iar primul mare eveniment a avut loc pe stadionul din Chicago. Noi le spunem diferenţe intelectuale pentru că sună mai plăcut şi, în acelaşi timp, cu toţii suntem diferiţi. În România, aceşti tineri fac parte din ONG-uri şi merg la şcoli speciale, iar foarte puţini ajung să fie integraţi în societate. Noi colaboram cu aceste şcoli şi îi încurajăm să organizeze competiţii la nivel local pentru a-i ajuta”, a explicat Ispas.

Acesta a precizat că, anual, sunt organizate jocuri naţionale la care participă aproximativ 300 de sportivi.

„Anul acesta evenimentul a avut loc la Craiova, în luna Iunie. În afară de acest eveniment pricipal mai organizăm şi competiţii regionale, încercând să ne apropiem cât mai mult de sport. Aceşti oameni nu au posibilitatea să călătorească, iar cei mai năpăstuiţi sunt cei care trăiesc în instituţii. Organizăm competiţii pentru sportivii mai mari de 8 ani, până la orice vârsta. Anul acesta a fost o competiţie la Sibiu, la un centru de recuperare, unde au participat şi sportivi mai mari de 60 de ani”, a mai zis preşedintele Special Olympics România. 

Cristian Ispas a spus că există un program şi pentru tinerii care sunt mai mici de 8 ani, însă pentru aceştia nu este o competiţie, ci o pregătire. 

„La jocurile naţionale şi uneori şi regionale, desfăşurăm un program care se numeşte «Sportivi sănătoşi», unde medici şi studenţi voluntari fac o evaluare a stării de sănătate şi, în cazul în care depistează probleme grave, îi îndrumă pe copii sau pe familii către un serviciu de specialitate. Au loc Consultaţii de stomatologie, oftalmologie, de urechi, picioare, Mobilitate şi Alimentaţie sănătoasă”, a spus Ispas.

Un program educativ, derulat în mai multe şcoli din „normale”

Acesta a ţinut să precizeze că în cadrul acestui proiect au în derulare şi un program educativ în şcolile normale care se numeşte „Participă”. În cadrul acestui program, organizatorii încearcă să prezinte  ce însemnă o persoană cu dizabilităţi, cum pot fi acestea sprijinite. De asemenea, aceştia încearcă să îi convingă pe tinerii care nu au astfel de probleme să nu îi mai jignească pe cei din jurul lor.

Cristian Ispas a menţionat că la aceste competiţii se încearcă să fie aduşi numai oameni de care au astfel de probleme pentru a nu exista diferenţe foarte mari între aceştia. 

„Facem un cadru în care să concureze cu oameni la fel ca ei, să nu fie diferenţă de performanţă mai mare de 15% între primul şi ultimul, tocmai pentru a oferi şanse egale fiecăruia. La un eveniment organizat la Craiova, un sportiv de pe locul 2 plângea, dar şi mama sa plângea. El plângea de necaz, mama de bucurie. El spunea că îşi dorea să fie pe primul loc şi era supărat din această cauză, iar mama era foarte fericită pentru că sportivul putuse să facă diferenţa dintre locul 1 şi 2”, a explicat preşedintele proiectului.

În România acest proiect a debutat în toamna anului 2003, iar până acum au participat, anual, aproximativ 25.000 de sportivi.

Special Olympics România este susţinut de studenţi de la diferite facultăţi de specialitate (medicină, kinetoterapie, sport etc.), dar şi de doctori care susţin aceste activităţi.

„Oamenii participă voluntar, sunt studenţi de la diferite facultăţi de specialitate (medicină, kinetoterapie, sport, etc.) care participă, dar şi doctori, iar fără ei nu am putea să ne descurcăm. Am avut din 2004 până în 2007 susţinere financiară de la Agenţia de Dezvoltare Internaţională din Statele Unite, apoi doi ani am avut de la Fundaţia Marius Ivan, mai primim Finanţări şi de la Guverne europene (elveţian, norvegian), dar şi de la programe din Fondul Social European. Însă susţinătorul care ne-a luat la inima şi ne ajută este Fundaţia Vodafone România”, a mai explicat Cristian Ispas.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite