Patrick Ekeng a murit: doctorul lui Dinamo admite că fotbalistul n-a fost defibrilat. Ce s-a petrecut în ambulanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patrick Ekeng s-a prăbuşit pe teren
Patrick Ekeng s-a prăbuşit pe teren

Patrick Ekeng a murit. În 2016, un sportiv de performanţă a murit pe un stadion care se află exact lângă un spital. Nu se ştie dacă Patrick Ekeng putea fi salvat, însă din mărturia doctorului clubului Dinamo reiese că, de fapt, camerunezul nici n-a beneficiat de cele mai simple metode care puteau să-i crească şansele de a rămâne în viaţă.

Doctorul Liviu Bătineanu e acuzat dur din toate părţile, după cum „Adevărul“ a scris aici, în condiţiile în care el a asistat la decesul unui al doilea fotbalist.

Cazul morţii lui Ekeng e cu atât mai revoltător cu cât, în Anglia, în 2012, un fotbalist aflat într-o situaţie similară a fost salvat, după cum „Adevărul“ a scris aici.

Dacă în Anglia totul s-a făcut ca la carte, în schimb, în România, primii medici care au ajuns la Ekeng n-au avut în dotare un defibrilator, un aparat de bază în astfel de cazuri. Această situaţie tragică a fost confirmată pentru „Fanatik“ de doctorul clubului Dinamo, Liviu Bătineanu.

Patrick Ekeng a murit. Medicul a intrat în panică!

La întrebarea „A fost defibrilat Ekeng? Exista aparat de defibrilare în ambulanţă?!“, Bătineanu a oferit un răspuns şocant: „Nu a fost defibrilat! Nu am văzut ce dotari aveau, nu am avut timp de aşa ceva. Ce vă pot spune este că nu există ambulanţă la meciurile lui Dinamo care să nu aibă defibrilator“.

O altă mărturie incredibilă a doctorului e că, în loc să fie stăpân pe situaţie, el a intrat în panică: „Era disperare, clipele acelea au trecut într-un mod greu de explicat. Mi s-a părut că au fost câteva fracţiuni de secundă. Nu percepeam ce se întâmpla în jurul meu în ambulanţă! Nici nu ştiu să vă zic cine era medicul de pe salvare! Eu mă ocupam de Patrick! Cei de pe salvare nu au stat degeaba, cum zic unii. I-au pus electrozii, i-au pus o branulă. S-au mişcat şi ei şi au făcut cât au putut într-un minut şi ceva cât a durat drumul până la spital. De acolo l-au preluat medicii de la Urgenţă“.

Bătineanu a descris primele secunde după ce a ajuns la Ekeng pe teren: „Să le luăm pe rând. Nu am spus că i-am făcut masaj cardiac pe teren. Sau am fost înţeles greşit. Prima regulă în astfel de situaţii presupune să te asiguri că are căile respiratorii permeabile. Asta am şi făcut. L-am pus pe o parte, m-am asigurat că nu sunt blocate… Avea puls! Îl simţeam. Nu poţi să te duci direct că ştii ce are. Trebuie întâi să vezi exact. Eu i-am băgat mâna în gură! Nu şi-a înghiţit limba, dar avea gura încleştată. Am reuşit să i-o desfac. Apoi, au venit cei de la ambulanţă. În ambulanţă, eu i-am făcut lui Ekeng masaj cardiac. Au fost un minut şi ceva, două! Avea un puls foarte mic, deja nu îl mai percepeam. Eu mă ocupam de el“.

Liviu Bătineanu

Batineanu

Medicul echipei Dinamo a declarat, vineri seară, că jucătorului Patrick Ekeng i s-a făcut masaj cardiac şi pe teren, dar şi în ambulanţa care l-a dus la spital: „S-a produs un stop cardiorespirator, s-au încercat toate procedurile de resuscitare, avea momente când îşi revenea, dar nu de tot. Toate ambulanţele au aparate de resuscitare, de acolo până aici s-a făcut masaj cardiac, până în urgenţă, am ajuns într-un minut şi ceva. Nu am cu ce să apreciez dacă ambulanţa putea ajunge mai repede, pentru că eram cu el acolo, îl vedeam că se producea un stopcardiorespirator şi am zis repede în urgenţă, pentru că condiţiile sunt altele decât în teren. Mi-am dat seama imediat că este vorba de un stopcardiorespirator, primul lucru se face masaj, se eliberează căile respiratorii şi se face masaj. S-a făcut acest lucru pe teren, de către mine. Când a venit ambulanţa am spus, direct pe targă şi l-am şi urcat şi transportat aici. Principala manevră de resuscitare este masajul cardiac şi i s-a făcut o oră şi jumătate masaj cardiac. Deci în ambulanţă i s-a făcut masaj cardiac“, a afirmat Bătineanu.

Medicul Cristian Pandrea de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Floreasca a declarat că jucătorul dinamovist a fost adus la spital în stop cardio-respirator, iar în ambulanţă nu i s-au făcut manevre de resuscitare. El a spus că la Camera de gardă a spitalului s-au iniţiat manevrele de resuscitare care au durat aproximativ o oră şi 30 de minute, dar au rămas fără rezultat, fiind declarat decesul, 

Dosar penal după ce Patrick Ekeng a murit

Secretarul general al Asociaţiei Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori (AFAN), Dumitru Costin, a solicitat deschiderea unui dosar penal după tragicul eveniment de vineri. Ofiţerii Serviciului-Omoruri vor investiga condiţiile în care a murit fotbalistul. 

Investigaţia e în rem, deocamdată, şi îi vizează, în primul rând, pe medicul şi şoferul ambulanţei. Procurorii vor încerca să stabilească de ce salvarea a ajuns pe teren la aproape trei minute după ce Ekeng a căzut şi dacă, într-adevăr, medicul care ar fi trebuit să fie în ambulanţă era, de fapt, în tribune, acolo unde, potrivit spuselor fanilor dinamovişti, ar fi fumat şi ar fi mâncat seminţe!

Patrick Ekeng a murit la câteva minute după ce a intrat pe teren 

Jucătorul camerunez al lui Dinamo s-a prăbuşit pe gazon în minutul 70 al meciului Dinamo - Viitorul, fără a fi atacat de vreun adversar.

Introdus pe teren în partea a doua, fotbalistul nu a apucat să joace decât câteva minute, după care s-a prăbuşit pe gazon, la mijlocul terenului. 

Jucătorii au făcut semne disperate către stafful medical, iar Patrick Ekeng (26 de ani) a fost transportat de urgenţă la spital. 

Citeşte mai mult pe aceeaşi temă:

Ekeng a murit: doctorul lui Dinamo admite că fotbalistul n-a fost defibrilat. Ce s-a petrecut în ambulanţă

Familia lui Patrick Ekeng. Mijlocaşul lasă în urmă o soţie şi o fiică în vârstă de doi ani

Ekeng a murit! Mesaj sfâşietor al unuia dintre jucătorii care au încercat să-l readucă la viaţă chiar pe terenul de joc

Scene de groază la Dinamo - Viitorul! Patrick Ekeng a murit. Medicii au încercat în zadar să-l resusciteze

Patrick Ekeng a murit. Soţia plecase în Franţa vineri şi îl aştepta acasă după finala Cupei

Patrick Ekeng a murit. Întrebările care au nevoie de un răspuns după această tragedie

Patrick Ekeng a murit: un coleg a anunţat soţia camerunezului despre tragedie. Curg lacrimi pe stadionul Dinamo

Ekeng a murit! Mesaj sfâşietor al unuia dintre jucătorii care au încercat să-l readucă la viaţă chiar pe terenul de joc

Patrick Ekeng a murit. Cum a relatat presa internaţională tragica ştire

Ekeng a murit: e al doilea fotbalist la moartea căruia a asistat doctorul Bătineanu. Medicul e desfiinţat de Dinu

Patrick Ekeng a murit: Steaua e alături de Dinamo într-un moment teribil. Cum a reacţionat marea rivală a „câinilor“

Patrick Ekeng a murit: camerunezul ne-a lăsat o „bijuterie“ de gol, dar şi un ultim status emoţionant pe WhatsApp

Ekeng a murit: e al treilea fotbalist căruia îi stă inima din octombrie până acum. Alte tragedii de-a lungul anilor

Patrick Ekeng a murit: în Anglia, într-un caz similar, Fabrice Muamba a fost salvat. Cum a „simţit“ moartea

Patrick Ekeng a murit: fotbalul se opreşte în România. Finala Cupei nu se mai joacă marţi. Anunţ oficial făcut de FRF

Patrick Ekeng a murit. Observatorul meciului Dinamo-Viitorul: Medicul delegat ne-a confirmat că ambulanţele sunt dotate corespunzător

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite