Boloni, dezgustat de imnul naţionalei: „Ce legătură are cu fotbalul? Şi când vor fi incidente, de vină vor fi bozgorii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ladislau Boloni
Ladislau Boloni

Fostul selecţioner spune că meciul cu Ungaria vine într-un moment nu tocmai bun pentru România şi îi critică pe cei care au acceptat versul „Pe ei, pe mama lor“ în melodia trupei Iris.

Teoretic, Ladislau Boloni ar fi trebuit să prindă meciul România – Ungaria (sâmbătă, ora 19.00, TVR 1) pe banca tehnică a uneia dintre cele două echipe. Presa maghiară l-a inclus printre variantele de înlocuire pentru Attila Pinter, după ce Ungaria a debutat cu o înfrângere în preliminariile Euro 2016, iar jurnaliştii din România au speculat că Boloni va ajunge pe banca tricolorilor în locul lui Victor Piţurcă, dorit de Al-Ittihad. 

Până la urmă, niciuna dintre mutări nu s-a realizat, iar Boloni îşi continuă contractul cu Al-Khor (Qatar), formaţie cu care a început al treilea sezon în prima ligă.

„Adevărul“: Faţă de acel 3-0 din septembrie 2013, diferenţa de valoare dintre România şi Ungaria s-a micşorat sau a rămas la fel de mare?

Ladislau Boloni:  Parcă, de această dată, meciul nu vine într-un moment bun pentru noi. De exemplu, am citit că primii noştri doi portari, Tătăruşanu şi Pantilimon, nu joacă la cluburile lor. Şi asta nu e singura problemă a lui Piţurcă. Bourceanu a ieşit şi el din circuit. Marica o să fie şi el absent. Nu sunt lucruri favorabile şi nu ştiu cu cine îi poate înlocui Piţurcă pe cei amintiţi.

Sunt, într-adevăr, probleme cu portarii, însă ungurii trebuie să şi ajungă la poarta României ca să le exploateze. Data trecută, România avea 1-0 în minutul 2...

Dar nu pentru că noi am fi jucat formidabil, ci pentru că ungurii au greşit copilăreşte. Acum, nu ştiu dacă o să greşească la fel de repede şi, chiar dacă vor greşi, nu ştiu dacă o să avem jucătorul care să profite de greşeala lor. Atunci, a fost Marica, dar acum nu o să joace.

În locul lui va juca Keşeru, pe care îl cunoaşteţi destul de bine...

E un atacant abil, care, după o perioadă mai dificilă, s-a adaptat la campionatul intern. Nu i-am văzut meciurile la Steaua, însă am citit despre realizările lui. E un fotbalist de elan, de entuziasm, de moment. Dar nu e un fotbalist care să tragă echipă după el. Ca să fac o comparaţie cu fotbaliştii din trecut, Keşeru e mai degrabă un Viorel Moldovan decât un Dudu Georgescu. Dudu avea acea abilitate de a trage echipa după el.

Ungaria va veni cu un selecţioner debutant la Bucureşti...

Schimbarea antrenorului e un lucru favorabil pentru Ungaria, dar nu e bine pentru Piţurcă. A venit un nou selecţioner care, ca fotbalist, a jucat mulţi ani în Germania. El poate aduce un suflu nou pentru echipa Ungariei.

La meciul de sâmbătă se va lansa imnul oficial al naţionalei României. Include şi un vers controversat, „Pe ei, pe mama lor“, care a stârnit multe critici.

Cel care a compus versurile imnului a fost un om foarte, foarte sărac din punct de vedere intelectual. L-aş trimite în Anglia ca să asculte acolo imnurile unor echipe de fotbal. Sincer, cred că şi în Africa ar putea găsi imnuri mai inspirate decât cel al naţionalei României.

Să ştiţi că celebra trupă Iris a compus versurile imnului...

Nu mă interesează. Aş fi avut aceeaşi părere şi dacă imnul era conceput de Beatles. N-am auzit de Iris, dar poate că vina e a mea, că sunt plecat de mulţi ani din România şi, oricum, ascult Leonard Cohen. 

Cei de la Iris susţin că versul „Pe ei, pe mama lor“ a fost introdus la cererea expresă a reprezentanţilor suporterilor.

Eu cred că cei de la Iris au vrut să se afirme cu orice preţ. Dar problema nu e la Iris, ci la cei care au acceptat treaba asta. Tâmpiţi sunt peste tot, şi în România, şi în Ungaria, şi în Germania şi în Zambia. Dar de ce trebuie să domine ura şi prostia şi în secolul 21?

Credeţi că eventualele incidente în tribune la meciul de sâmbătă pot fi puse şi pe seama unui astfel de imn provocator?

Nu. Dacă vor fi incidente, atunci vinovaţi o să fie bozgorii care trebuie să iasă din ţară...

ASCULTĂ AICI IMNUL OFICIAL AL ECHIPEI NAŢIONALE DE FOTBAL

Ce legătura are „Pe ei, pe mama lor“ cu fotbalul? Şi nu e vorba că imnul se va lansa în meciul cu Ungaria. Îl puteau lansa şi într-un meci cu Moldova şi tot o lipsă de educaţie ar fi fost să ai un astfel de vers în imnul oficial al echipei naţionale.
image

„Chiricheş trebuie să înţeleagă că Anglia nu e România“

Vă surprinde faptul că Chiricheş nu s-a impus la Tottenham? A plecat din România cu o imagine excelentă şi a ajuns rezervă...

Nu e uşor să joci în Anglia. Apoi, am auzit despre Chiricheş că e cam lent. E adevărat?

Nu ştiu dacă e lent, dar îşi asumă cam multe riscuri. De exemplu, în România avea obiceiul de a ieşi cu mingea la picior din apărare, pe când în Anglia...

Stop, stop! Ai spus foarte bine prima parte. Chiricheş s-a adaptat la campionatul românesc şi acum vrem să vedem dacă el, căpitanul României, va avea inteligenţa necesară de a se adapta la campionatul englez. Să sperăm că da. Poate că cineva ar trebui să-i ţină un discurs şi să-l facă să înţeleagă că ce putea face în România nu mai merge şi în Anglia.

Poate că îşi şi supraevaluează posibilităţile tehnice, insistând să dribleze din postura de fundaş. Ce părere aveţi?

Nu vreau să mă refer direct la Chiricheş, însă nu toţi jucătorii mingicari driblează fiindcă sunt buni. Unii dintre ei driblează pentru că sunt proşti, pentru că nu văd jocul, nu găsesc soluţii şi nu-şi dau seama când ar trebui să dea drumul la balon.

După ce Ungaria a pierdut cu Irlanda de Nord, s-a spus că veţi prelua naţionala maghiară. Cât de aproape aţi fost să ajungeţi acolo?

N-am vorbit cu nimeni. A fost o ştire falsă.

Sâmbătă, ce rezultat vedeţi pe „Arena Naţională“?

Un meci nul. Va fi cel mai bun rezultat pentru ambele echipe. România va rămâne în fruntea clasamentului, iar Ungaria va rămâne în cărţile calificării.

2 meciuri în şapte etape a bifat Vlad Chiricheş la Tottenham în acest sezon de Premier League. 
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite