Vaccinul hexavalent va ajunge în depozitul Unifarm până la sfârşitul lunii. Sanofi: „Serul e produs sub denumirea Hexacima, ambalajul e în limba română”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dozele vor fi livrate până la sfârşitul lunii FOTO Adevarul
Dozele vor fi livrate până la sfârşitul lunii FOTO Adevarul

Cele 255.000 de doze de vaccin hexavalent, produs de Sanofi Pasteur, vor fi livrate către UNIFARM până la sfârşitul acestei luni, serul fiind produs pentru România sub numele de marcă „Hexacima”. Ambalajul va fi şi el în limba română, informează oficialii companiei farmaceutice. Reacţia vine după ce, marţi, Ministerul Sănătăţii a anunţat că a fost semnat contractul pentru achiziţia de vaccin hexavalent.

„Primele doze vor ajunge în depozitul Unifarm la sfârşitul acestei luni. Am înţeles problema de sănătate publică privind vaccinarea primară a copiilor din România şi s-a răspuns în timp util solicitării de achiziţie venite din partea Ministerului Sănătăţii, în condiţii de urgenţă”, se arată într-un răspuns al Sanofi Pasteur România remis ziarului „Adevărul”.

Reprezentanţii companiei au precizat şi că verifică în mod constant situaţia aprovizionării din fiecare ţară, astfel încât să nu existe sincope iar programele de imunizare să nu fie perturbate din lipsa vaccinului. „Piaţa globală a vaccinurilor s-a confruntat în ultimii trei ani cu o serie de constrângeri de aprovizionare cu vaccinuri care conţin pertussis acellular (aP), utilizate pentru imunizarea de rutină a copiilor”, mai notează oficialii.

Potrivit lui Laurenţiu Colintineanu, purtător de cuvânt în Ministerul Sănătăţii, vaccinul, achiziţionat în sistem de urgenţă, va fi distribuit în perioada imediat următoare Direcţiilor de Sănătate Publică.

„La vaccinul hexavalent am avut un acord-cadru, cu un preţ bun, cu o companie (Polisano - n.r.) care are probleme. Am încercat să profităm de acel preţ bun şi am aşteptat, dar, din păcate, lucrurile nu s-au îndreptat, compania ne-a notificat că nu poate livra acele medicamente, aşa că singura măsură este rezilierea acordului şi să importăm pe nevoi speciale. Important, dincolo de preţ, este accesul pacienţilor la medicamente”, a spus şi Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii.

Medic: „Lipsa vaccinului a dus la scăderea ratei vaccinale”

Părinţii, pe de altă parte, sunt nemulţumiţi de sincopele care există în program. „E foarte grav ca statul nu-şi face minima datorie de a aproviziona Direcţiile de Sănătate Publică cu serul necesare. Este inacceptabil ca măcar părinţii care vor să îşi imunizeze copiii să nu găsească serul la medicii de familie şi nici măcar în farmacii”, a declarat Ana Măiţă, preşedintele Asociaţiei Mame pentru Mame.

La rândul lor, medicii atrag atenţia că lipsa vaccinului a dus la scăderea ratei vaccinale.  „Acesta e principalul motiv pentru care rata vaccinării nu a scăzut. Ar trebui ca părinţilor să li se asigure o alternativă, atunci când Ministerul Sănătăţii nu le pune la dispoziţie vaccinul. Problema apare în momentul în care unii părinţi îl procură din străinătate, nu ai nicio garanţie că se asigură lanţul de frig”, a explicat doctorul Sandra Alexiu, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite