STUDIU Bolile moderne care ne scurtează viaţa. Cu cât a crescut incidenţa acestor afecţiuni în ultimii 25 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hol spital Timişoara

Peste 95% din populaţia lumii întâmpină probleme de sănătate şi suferă de una până la cinci patologii, arată studiul Global Burden of Disease, derulat în perioada 1990 - 2013. Rezultatele cercetării au fost publicate luni, în revista britanică The Lancet.

Concret, studiul citat de Agerpres arată că procentul de ani de viaţă sănătoasă pierduţi din cauza diferitelor boli a crescut de la 21% în 1990 la 31% în 2013. Ba mai mult, studiul relevă şi că procentul persoanelor care trăiesc în condiţii nu tocmai sănătoase ar putea creşte în următorii ani. 

De altfel, în ultimii 23 de ani s-au schimbat considerabil şi principalele cauze ale deteriorării sănătăţii. Aşadar, la nivelul anului 2013, durerile de spate, depresia, anxietatea, consumul de alcool şi droguri au reprezentat aproape jumătate din problemele de sănătate ale populaţiei. 

Cu toate acestea, autorii informează că există o explozie a cazurilor de diabet, a cărui prevalenţă a crescut cu 43% în ultimii 23 de ani. Procentul deceselor generate de această boală este de doar 9%. 

Potrivit sursei citate, studiul publicat în revista The Lancet a analizat 35.000 de surse de informaţie asupra bolilor şi leziunilor înregistrate în 188 de ţări în perioada menţionată şi impactul lor asupra sistemului medical din ţările analizate. 

Bolile care îi ucid pe români

În România, cel mai recent raport realizat de Institutul Naţional de Statistică a arătat că şi România se încadrează în tendinţele europene şi globale. Speranţa de viaţă a românilor este în creştere faţă de anii trecuţi, dar diferenţa pe sexe se menţine, femeile având o durată medie de viaţă mai mare cu şapte ani decât bărbaţii. 

Starea de sănătate din ultimii doi ani a fost direct influenţată şi de lipsa personalului medical, România numărându-se printre statele europene care înregistrează deficit major de medici şi asistenţi medicali la suta de mii de locuitori.

În anul 2013, speranţa de viaţă la naştere a ajuns la 74,7 ani, în creştere cu 1,71 faţă de anul 2008, subliniază specialiştii INS. „După 2008, durata medie a vieţii a crescut uşor, dar constant, pentru ambele sexe. Deşi speranţa de viaţă scade odată cu vârsta, diferenţele pe sexe se menţin superioare la femei pe tot parcursul vieţii”, se arată în raport. Acelaşi document arată că Malta şi Suedia sunt în topul ţărilor cu cea mai mare speranţă de viaţă sănătoasă, atât pentru bărbaţi cât şi pentru femei.

Nu doar bolile cardiovasculare ucid românii pe capete, ci şi diferitele tipuri de cancer. De altfel, studiul INS din 2015 confirmă faptul că tumorile sunt ucigaşul numărul doi în România, cu peste 1.500 de decese la suta de mii de locuitori. Cu toate acestea, în anul 2013 rata mortalităţii a scăzut uşor la bărbaţi, însă a înregistrat o creştere uşoară la femei.

Pe aceeaşi temă:

RAPORT INS: Cu cât trăiesc mai mult femeile decât bărbaţii şi care sunt bolile fatale care fac cele mai multe victime

Potrivit unui raport recent al Institutului Naţional de Statistică, speranţa de viaţă la naştere a românilor a crescut uşor, în 2013, faţă de 2008 şi de 2012. Bolile de inimă şi cancerele rămân, în continuare, principalele patologii care provoacă decesul românilor.

Bolile cardiovasculare continuă să fie criminalul numărul unu în lume. Sarea, duşmanul din farfuria românilor

Bolile cardiovasculare sunt responsabile de pierderea a peste 17 milioane de vieţi la nivel mondial, însă 80% din decese pot fi prevenite prin controlul eficient al factorilor de risc. Aşa a declarat preşedintele Societăţii Române de Hipertensiune, Maria Dorobanţu, făcând apel la prevenţie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite