Peste 1.000 de femei defavorizate vor beneficia gratuit de educaţie perinatală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 1.000 de femei vor beneficia de cursuri gratuite FOTO Adevărul
Peste 1.000 de femei vor beneficia de cursuri gratuite FOTO Adevărul

Peste 1.000 de femei defavorizate din Bucureşti şi din alte şapte oraşe vor beneficia, începând din toamnă, de cursuri şi suport în ceea ce priveşte sarcina şi îngrijirea copilului. Cei care îi vor ajuta sunt asistenţii din reţeaua Educatorilor Perinatali SAMAS.

„Programul Social SAMAS se adresează femeilor care provin din medii defavorizate şi se derulează în Bucureşti, Bistriţa, Constanţa, Drobeta Turnu Severin, Focşani, Medgidia, Piteşti şi Târgu Mureş. Femeile vor fi instruite de educatorii perinatali prin cursuri individuale sau de grup despre sarcină, naştere normală şi medicalizată, alăptare, diversificare, îngrijirea bebeluşului, recuperare abdo-perineală şi sisteme de purtare a bebeluşilor (baby wearing)”, subliniază un comunicat de presă. 

Concret, beneficiarele Programului Social SAMAS sunt femei din familii cu venit minim de 500 de lei, victime ale violenţei în familie, mame tinere, sub 18 ani, femei din case de protecţie, centre de îngrijire a copilului, femei aflate în situaţii de risc. 

Principala cauză a mortalităţii infantile este legată de perioada perinatală

Îndeplinirea condiţiilor pentru servicii gratuite se va face prin prezentarea unor documente doveditoare, stabilite pentru fiecare caz în parte, notează sursa citată. 

„Statisticile naţionale arată că aceste situaţii dificile de viaţă sunt cele care generează cele mai multe cazuri de mortalitate şi morbiditate maternă şi infantilă. O bună parte dintre aceste probleme ar putea fi însă rezolvate dacă femeile aflate în perioada maternităţii ar fi informate cu privire la îngrijirea în sarcină şi pregătirea pentru naştere, precum şi nutriţia sănătoasă, a lor şi a bebeluşului, şi ar accesa la timp sistemul de îngrijiri de sănătate”, a precizat Ana Măiţă, vicepreşedintele SAMAS. 

Principala cauză a mortalităţii infantile este legată de perioada perinatală, cele mai multe decese înregistrându-se în rândul prematurilor. Nou-născuţii cu o greutate mai mică de 2.500 de grame prezintă cel mai mare risc de mortalitate infantilă. Greutatea mică la naştere este dată de mai mulţi factori: malnutriţia sau starea de sănătate precară a mamei, lipsa controalelor prenatale şi a planificării familiale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite