Efect secundar al crizei terorismului: turismul medical, o afacere pe val

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Afacerile clinicilor private au crescut FOTO Adevărul
Afacerile clinicilor private au crescut FOTO Adevărul

Criza teroristă din statele occidentale a făcut să înflorească afacerile clinicilor private care practică turismul medical. Numărul românilor plecaţi peste hotare, dar şi al străinilor care aleg România pentru tratamente dentare sau chirurgie estetică şi plastică aproape că s-a dublat faţă de anii precedenţi.

Preţurile atractive de la noi şi lipsa unor liste de aşteptare pentru serviciile medicale îi determină pe tot mai mulţi străini să vină în perioada verii în România, pentru diverse tratamente sau intervenţii chirurgicale. Dispuşi să scoată mii de euro din buzunar, străinii şi românii care s-au stabilit în străinătate îşi fac din timp programări în unităţile sanitare private de la noi din ţară, care practică turismul medical şi pun la dispoziţia celor interesaţi oferte avantajoase.

Experţii în turism spun însă că un alt motiv pentru care anul acesta a crescut numărul celor care au ales România pentru a-şi trata diverse afecţiuni, sau pentru operaţii de înfrumuseţare, sunt atentatele care au avut loc în ultimele luni în ţări precum Turcia, Franţa sau Germania, a explicat, pentru „Adevărul”, Andrei Nacea, managerul unei companii care se ocupă cu turismul medical.

De altfel, nici nu a fost foarte greu pentru pacienţi să se reorienteze având în vedere că internetul este plin de oferte ale clinicilor medicale private, din diverse zone ale ţării, care vând pachete complete nu doar celor care vin din străinătate să se trateze în România, ci şi românilor interesaţi să facă investigaţii în afară. Pachetele oferă o gamă largă de servicii, fiind incluse pe lângă transport cu avionul şi cazare la hotel de trei, patru sau cinci stele, chiar şi excursii la obiectivele turistice din ţară. „Anul acesta, principalele domenii care i-au atras pe europeni şi deopotrivă pe românii stabiliţi în diaspora au fost stomatolgia, chirurgia estetică şi plastică, chirurgia bariatică şi metabolică, dar şi serviciile oftalmologice” spun experţii în turism medical.

Aceştia susţin că în comparaţie cu restul ţărilor europene, clinicile private din România, adepte ale turismului medical, practică preţuri cu 40% mai mici. Un alt plus care îi aduce în perioada verii pe turişti îl constituie tehnologia medicală de ultimă generaţie, dar şi experienţa medicilor din unităţile sanitare private.

Aplicarea de faţete dentare, la mare căutare

De departe, stomatologia este ramura care îi atrage, şi în anul acesta, pe cei mai mulţi pacienţi dispuşi să îşi reparare dantura peste hotare. Spre exemplu, în acest an, pacienţii străini s-au înghesuit să vină în România pentru a-şi aplica faţete dentare. La noi, pentru un singur dinte, o faţetă costă între 800 şi 1.200 de lei. În schimb, în străinătate, preţul poate fi chiar şi de cinci sau şase ori mai mare, afirmă medicii.

„Sunt tot mai mulţi străini care apelează la astfel de proceduri. O faţetă dentară e o peliculă aplicată pe dinte, care în unele situaţii e şlefuit, în altele nu. Se pot aplica asemenea faţete dentare dacă dinţii au mici defecte de aliniere sau de culoare. În general, cei care optează pentru aşa ceva sunt cei care au bani şi tinerii cu o stare materială foarte bună. Riscul unor asemenea proceduri este ca faţetele să cadă, dar în mod normal durata de viaţă este de 10 - 15 ani”, a explicat un medic dentist din Capitală.

O parte din costuri pot fi decontate

Pe de altă parte, medicul Alexandru Brezoescu, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti Bucureşti, afirmă că turismul dentar nu este suficient de dezvoltat în România şi susţine că preţurile pentru pacienţii veniţi din străinătate sunt aceleaşi cu cele practicate pentru români. Nu se fac niciun fel de diferenţe, explică dentistul. „Nu vin doar în Bucureşti, ci şi în alte oraşe mari din România. Se face turism dentar în Arad, dar şi în Timişoara. O parte din costurile tratamentelor de la noi pot fi decontate în străinătate”, a declarat Brezoescu, precizând că inclusiv pacienţi din Austria sau Germania aleg să îşi repare dantura în România.

În ceea ce priveşte serviciile de oftalmologie, şi acestea au început să fie tot mai solicitate de către pacienţii străini. La fel, lipsa unei liste de aşteptare, în cazul unei programări prealabile, îi determină pe străini să aleagă clinicile private româneşti pentru un tratament de calitate.
 
Românii şi-au anulat excursiile medicale în Turcia

Însă, dacă interesul străinilor pentru serviciile medicale româneşti a crescut, cel al românilor care optează pentru investigaţii medicale în ţările europene a scăzut. Turcia a avut cel mai mult de suferit la acest capitol din cauza atentatelor din ultimele luni. „Mulţi români au preferat să-şi anuleze deplasările în Turcia chiar dacă era o călătorie medicală. Nu numai Turcia a avut de suferit, atentatele vizând şi alte ţări europene iar românii au fost mult mai prudenţi în a alege o destinaţie medicală. De obicei aceştia se îndreptau spre Ungaria,Germania, Austria, Italia, Spania, Turcia”, a explicat Andrei Nacea.

Potrivit acestuia, România este mai bine poziţionată decât Bulgaria din punct de vedere al pachetelor medicale pe care le oferă potenţialilor pacienţi. „Ungaria ne da încă lecţii în ceea ce priveşte turismul medical şi turismul în general. Suntem mai bine poziţionaţi decât Bulgaria pentru că avem o baza a resurselor naturale impresionantă. Însă, trebuie însă să le valorificăm mai mult printr-un brand de ţară mai puternic şi mult mai vizibil”, a completat specialistul.

Cât priveşte turismul medical la spitalele de stat, Andrei Nacea subliniază că este exclus în acest moment să vorbim despre asta. „Asta ar însemna servicii medicale mai bune pentru toată lumea, pentru toţi românii. Avem însă unităţi sanitare private cu un grad ridicat de calitate, recunoscute de comisii internaţionale. Chiar şi turcii au iniţiat investiţii aici deschizând spitale şi clinici cu aparatură modernă şi aduc medici foarte bine pregătiţi din Turcia”, a explicat Nacea.

Românii trimit în ţară peste 3 miliarde de dolari

Potrivit datelor Băncii Mondiale, până la finalul anului 2015, aproximativ 4 milioane de români au emigrat definitiv în străinătate, iar suma totală transferată de către aceştia în România s-a ridicat la 3,2 miliarde de dolari. La aceasta se adaugă sumele trimise în ţară pe căi informale sau aduse personal de românii care muncesc peste hotare, atunci când aceştia vin în vacanţă acasă.

Cele mai multe transferuri de bani în România sunt realizate din Italia, Germania, Marea Britanie, Spania şi Franţa, iar valoarea medie a unei tranzacţii este de aproximativ 350 de dolari, potrivit datelor Western Union România şi Bulgaria. Datele lunare privind transferurile din 2015, publicate de Banca Naţională a României, arată că ritmul scade semnificativ în perioada vacanţei de vară, când mulţi români vin în ţară. În iulie 2015 au fost transferate 441 de milioane de euro, ca în luna următoare de vacanţă, august, remiterile să scadă la 325 de milioane de euro. În luna septembrie, ritmul transferurilor a crescut iar la 351 de milioane de euro.

Cât scot străinii din buzunar pentru investigaţii

Un pacient străin cheltuie, în medie, între 3.000 şi 3.500 de euro pentru serviciile medicale atunci când ajunge în România, în timp ce românii cheltuiau, în medie, în anul 2015, aproximativ 5.000 de euro. Explicaţia dată de specialişti e legată de faptul că patologiile pentru care românii alegeau să se trateze în străinătate erau mai grave decât cele pentru care străinii apelau la clinicile de la noi.

Nemţii, francezii şi englezii, dar şi italienii şi israelienii sunt cei care au apelat, cel mai adesea, la serviciile oferite de medicii români. În ceea ce priveşte piaţa turismului medical, ea depăşeşte 300 de milioane de euro şi este dominată de serviciile spa şi wellness, conform specialiştilor din domeniu.

Când nu merg la medic, românii din diaspora stau la cozi

Românii din străinătate nu se întorc vara în ţară doar pentru tratamente medicale, ci şi pentru a-şi reînnoi actele. Iar pentru asta sunt obligaţi să stea la cozi interminabile. De altfel, potrivit statisticilor, solicitările pentru permise şi înmatriculări auto aproape că s-au dublat în luna iulie, comparativ cu luna ianuarie a acestui an. Acest lucru se vede chiar şi statisticile privind piaţa auto. Nu doar că a început programul Rabla, ceea ce înseamnă că s-au cumpărat maşini noi, dar şi importurile de maşini la mâna a doua au crescut cu peste 20%.

Autorităţile se scuză spunând că în această perioadă numărul solicitărilor de preschimbare a actelor creşte considerabil, iar personalul este insuficient. Tocmai de aceea, Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa (FADERE) solicită Guvernului suplimentarea numărului de funcţionari publici pe perioada vacanţei în toate instituţiile statului care eliberează documente de identitate. Totodată, aceştia solicită Guvernului posibilitatea ca cetăţenii români să poată obţine cărţile de identitate şi în consulatele româneşti din străinătate.

„Reamintim că în acest moment românii din străinătate care doresc să îşi reînnoiască cărţile de identitate trebuie să se deplaseze în ţară alocând nejustificat timp şi bani”, se arată în mesajul transmis de FADERE. „Este dureros sa te întorci în propria ţară şi să fii supus la cozi infernale de ore sau chiar zile întregi. De asemenea, ne sunt semnalate cazuri în care oamenii noştri sunt obligaţi să asculte jignirile funcţionarilor sau apropouri la şpagă”, a precizat Daniel Ţecu, preşedintele asociaţiei. El a precizat că taxele consulare nu au scăzut, şi că în continuare nu se pot elibera cărţi de identitate în consulate, „în loc să se facă o carte de identitate în câteva ore, cum se întâmplă în orice stat european”.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite