Cum vrea Ministerul Sănătăţii să repună pe picioare Spitalul de Arşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce activitatea din singurul spital de arsuri din ţară a fost pusă pe butuci, oficialii au alocat aproape 500.000 de lei pentru igienizarea secţiei de Terapie Intensivă, dar şi pentru alte reabilitări necesare. Spitalul are la dispoziţie 30 de zile pentru a pune în aplicare măsurile stabilite de Ministerul Sănătăţii.

Ministerul Sănătăţii vrea să repună pe picioare Spitalul de Arşi din Capitală, singura unitate sanitară de profil din ţară, unde s-au descoperit numeroase nereguli. Pentru ca pacienţii să poată fi trataţi aici în siguranţă, oficialii au luat primele măsuri în ceea ce priveşte spitalul, aflat la un pas de închidere. Mai exact, 500.000 de lei vor fi investiţi în curăţenie şi cumpărarea unor instalaţii strict necesare într-un mediu steril, ca secţia de terapie intensivă.

Ce măsuri au fost luate de oficiali

Banii urmează să ajungă la conducerea spitalului, care va avea la dispoziţie 30 de zile pentru a implementa planul de măsuri stabilit de Ministerul Sănătăţii. Dacă nu respectă termenul, Spitalul de Arşi riscă să se aleagă cu amenzi usturătoare, precizează oficialii, care au decis să pună lacătul pe secţia de Anestezie Terapie Intensivă, unde un medic a filmat un pacient care avea larve lângă ureche. Deşi bărbatul a murit între timp şi oamenii legii i-au luat la întrebări pe medici, procurorii au deschis un dosar penal de moarte suspectă, anesteziştii fiind audiaţi timp de mai bine de două ore în cursul zilei de vineri.
 
Concret, în urma vizitei ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, au fost descoperite şi alte nereguli. Tocmai din acest motiv, s-a decis ca cei aproape 500.000 de lei să meargă către igienizarea secţiei de terapie intensivă, înlocuirea uşilor de acces în ATI şi saloane pentru pacienţi cu uşi glisante cu senzori, igienizarea blocurilor operatorii şi a spaţiilor de cazare, dotarea cu echipamente şi mobilier pentru Unitatea de Transfuzii, ATI şi săli de operaţie precum şi angajarea unei firme pentru igienizarea şi dezinfectarea aparatelor de climatizare.

Amendă de 6.000 de lei pentru spital, dată de MS

Inspecţia Sanitară a dispus suspendarea activităţii în secţia ATI a Spitalului de Arşi din Capitală, până la remedierea deficienţelor constatate, spitalul fiind amendat cu 6.000 de lei. Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat, zilele trecute, că prioritatea sa este relocarea Spitalului de Arşi din Capitală, unde situaţia este gravă, el spunând că a luat în calcul de mai multe ori închiderea acestei unităţi.

Ministrul a afirmat că la acestă unitate sunt probleme grave de management şi de personal insuficient şi este inadmisibil ca după şase luni de la Colectiv să nu fi învăţat nimic. Voiculescu a declarat, la Digi 24, că speră că medicul care a filmat rana cu larve, după ce a lăsat camera, a ajutat pacientul.

Relocarea ar dura cel puţin un an

Vlad Voiculescu a mai spus că, dacă în acest moment se întâmplă în România un accident cu victime cu arsuri, pacienţii trebuie trimişi în străinătate, pentru că nu există posibilitatea de a fi îngrijiţi în ţară, în condiţiile în care la Spitalul de Arsuri din Capitală situaţia este gravă, iar la Secţia de arşi de la Floreasca toate cele şase paturi sunt ocupate.

În ceea ce priveşte relocarea Spitalului de Arsuri, ea ar dura cel puţin un an, apreciază conferenţiarul Florin Buicu, şeful Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor. Acesta susţine însă că nu toţi medicii din spital ar trebui împroşcaţi cu noroi. „Au dovedit că pot salva pacienţi, nu trebuie puşi toţi în aceeaşi oală”, a explicat parlamentarul, adăugând că „e imposibil ca Spitalul de Arşi să nu fi cerut bani pentru reabilitări”.

„Gazeta Sporturilor“ a difuzat, săptămâna trecută, o înregistrare video de la Spitalul Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Capitală cu un pacient care avea viermi într-o plagă din spatele urechii, imaginile fiind filmate de un medic care spune că în spital mai este un caz similar, în condiţiile în care secţia este invadată de muşte. Ulterior, şi cel de-al doilea pacient infectat a murit, cauza deceselor fiind infecţia cu piocianic.

Al doilea dosar penal care vizează spitalul

La Spitalul de Arşi din Capitală, o comisie de disciplină de la Ministerul Sănătăţii face verificări după ce o femeie a murit din cauza unei transfuzii greşite de sânge. Femeia, în vârstă de peste 60 de ani, a ajuns la Spitalul de Arşi din Bucureşti în noaptea de 13 spre 14 iunie, atunci i-a fost făcută o transfuzie cu grupa de sânge B, deşi aceasta avea grupa A, şi a murit la o săptămână după internare. Ulterior, a fost deschis un dosar penal în acest caz.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite