Al doilea viol al fetei din Vaslui

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce moraliştii dezbăteau furtunos dacă merită să te alături campaniei „Adevărul“ împotriva nedreptăţilor suferite de fata violată la Vaslui, întrucât pe site sunt postate şi articole despre sex, victima şi mama ei au apărut în direct, la TV.

Discreţia jurnaliştilor „Adevărul“, de săptămâni bune, vizavi de identitatea fetei s-a spulberat, practic, în câteva minute. A fost decizia fetei şi a familiei ei. Victima are acum un nume, Raluca, şi un chip. Toţi specialiştii contactaţi de „Adevărul“ ne-au avertizat împotriva dezvăluirii identităţii fetei, însă ea a renunţat de bunăvoie la acest anonimat.

De aici înainte, Raluca a devenit un personaj pentru tabloide. „N-ai să crezi ce decizie radicală”, „la care nici nu te gândeai”, „de rămâi tablou” va lua Raluca, de acum înainte, prin presa tabloidă. Aştept cu amară ironie să citesc ce vor mai scrie, de aici înainte, ultradeontologii.

„Adevărul“ va continua planul editorial al campaniei împotriva unei nedreptăţi. Pentru că asta credem, aici, în redacţie. Că violul Ralucăi trebuie tratat şi pedepsit altminteri de lege. Că autorităţile nu pot trata cu nepăsare sau toleranţă asemenea fapte. Iar reacţiile dumneavoastră, ale cititorilor „Adevărul“, constituie o presiune pe autorităţi să îndrepte lucrurile.

Nu, violenţele de limbaj strecurate printre mesajele acestei campanii nu înseamnă că, vreo clipă, dorim rezolvarea acestei situaţii altfel decât prin Justiţie. Le-am tolerat interpretându-le ca pe mesaje de furie în faţa mentalităţilor comunităţii locale şi a deciziei scandaloase de a-I elibera pe violatori luate tocmai de cei de la care aşteptăm să facă dreptate.

Aşteptăm, de la politicieni, să nu mai încerce să căpuşeze mediatic subiectul şi să îndrepte prevederile legale strâmbe, pe care tot ei le-au votat, care permit eliberarea violatorilor.

Aşteptăm, din partea Justiţiei, să repare această nedreptate şi să procedeze la un proces de autoevaluare a magistraţilor – procurori şi judecători – care au permis sau facilitat eliberarea violatorilor.

Când s-a suit în maşină cu unul dintre agresori, sunt convins că Raluca nu ştia ce o aşteaptă. La fel cum sunt convins că n-a ştiut ce-o aşteaptă în momentul în care a acceptat să apară la TV şi să-şi dezvăluie identitatea. Şi tare mă tem că violul mediatic care se prefigurează va fi cel puţin la fel de traumatizant. Însă mă văd nevoit să repet: a fost decizia ei şi a familiei ei.

Acum, problema noastră, a oamenilor normali din România, este alta: ca Legea şi Justiţia să ne apere de astfel de indivizi degeneraţi, iar societatea civilă să pună la colţ iniţiative de genul celei prin care s-a încercat ostracizarea victimei şi victimizarea ticăloşilor.


Vă invităm pe dumneavoastră, cititorii „Adevărul”, să-i transmiteţi un mesaj de susţinere tinerei din Vaslui, folosind hashtag-ul ‪#‎violulecrima‬. Noi ne vom asigura că mesajele voastre vor ajunge la ea, iar o parte din ele vor fi publicate pe adevarul.ro şi în ediţia tipărită a ziarului. Dacă apropiaţii şi rudele violatorilor duc acum o campanie de denigrare a victimei, noi trebuie să-i arătăm că oamenii normali din această ţară sunt alături de ea şi nu tolerează asemenea fapte.

Pe aceeaşi temă:

Eleva violată de şapte bestii din Vaslui a mobilizat mii de oameni în jurul ei: „Fata aceasta e a noastră, a tuturor românilor”, „Să mergem la ea acasă, să o îmbrăţişăm“

Petiţie pentru arestarea bestiilor care au violat eleva din Vaslui. 28.000 de români au semnat petiţia: „Comportamentul animalic trebuie pedepsit“

Elevă din Vaslui, sechestrată şi violată de şapte indivizi la întoarcerea de la şcoală

Dezvăluiri cutremurătoare în cazul elevei din Vaslui, violată de şapte tineri: abuzată până la leşin, stropită cu alcool şi iarăşi batjocorită

Sentinţă-şoc la Vaslui. Judecătorii au decis eliberarea din arest a trei dintre cei şapte indivizi care au violat ore în şir o elevă, până la leşin

Gest incalificabil al unuia dintre cei 7 violatori din Vaslui, judecaţi în libertate după ce au violat o elevă până la leşin: „O să dau eu cu maşina peste voi“

Scrisoare deschisă adresată de ONG-uri preşedintelui Iohannis şi ministrului Justiţiei, în cazul eliberării celor 7 tineri care au violat o elevă din Vaslui

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite