Traian Băsescu a decis: nu-l mai lasă pe Ponta la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul poate reprezenta ţara pe plan extern numai cu acordul preşedintelui
Premierul poate reprezenta ţara pe plan extern numai cu acordul preşedintelui

Preşedintele Traian Băsescu a decis să nu-i mai dea mandat premierului Victor Ponta pentru Consiliul European de la Bruxelles, programat pentru finele săptămânii viitoare, conform unor surse politice.

Premierul Victor Ponta nu va mai fi mandatat de preşedintele Traian Băsescu pentru a reprezenta România la Consiliul European, în intervalul 24-25 octombrie, în cadrul căruia se va discuta  despre agenda digitală şi modul în care pot fi înregistrate progrese către finalizarea pieţei unice digitale până în 2015.

Şeful statului a invocat eşecul înregistrat de premierul Victor Ponta la ultimul Consiliu European, atunci când oficialii europeni au decis renunţarea la proiectul Nabucco.

În data de 8 octombrie, Traian Băsescu amintea că, pentru Consilul European din mai, l-a madatat pe premierul Victor Ponta cu scopul de a susţine prioritatea gazoductului Nabucco.

„Domnul Ponta a venit că vrea să se ducă la Consiliul European pe energie, în luna mai, înainte de a se lua decizia Nabucco sau TAP. A avut mandat să susţină Nabucco în Consiliu. Sigur că în intervenţii a susţinut Nabucco, dar nu a ştiut cum să facă să fie introdus în documentul Consiliului că Nabucco este prioritar, ceea ce a lăsat la libera opţiune a întregii Uniuni Europene soluţia Nabucco sau TAP, dar în mandat a avut clar scris Nabucco şi nu TAP, iar în concluziile Consiliului pe energie din mai veţi constata că nu apare deloc Nabucco, ci apare soluţia Sud. (...) Momentul decisiv a fost Consiliul pe Energie din mai, unde a ţinut să se ducă. I-am dat mandat semnat şi s-a întors cum s-a dus, adică s-a plimbat cu avionul“, a spus Traian Băsescu. 

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că i-a cerut preşedintelui Traian Băsescu un mandat de participare pentru Consiliul European privind agenda digitală.Curtea Constituţională a decis că preşedintele României reprezintă ţara la Consiliul European, el fiind singurul indreptăţit să îl delege pe premier să meargă în locul său.

Conflict început în 2012

La o lună după ce a preluat funcţia de prim-ministru, în iunie 2012, Victor Ponta a anunţat că el va reprezenta România la Consiliul European de la Bruxelles, desfăşurat în 28-29 iunie 2012. În replică, preşedintele Traian Băsescu a solicitat Curţii Constituţionale să decidă cine reprezintă ţara pe plan extern. Magistraţii CCR au decis că preşedintele participă la reuniunile de la Bruxelles, iar în calitatea de şef al statului acesta îl poate delega pe premier să participe în locul său. "Din păcate acea majoritate din Curtea Constituţională care aparţine lui Traian Băsescu nu a făcut altceva decât să adauge la Constituţie, ceea ce nu este normal", a comentat Ponta. Decizia CCR nu l-a oprit pe premier, care a plecat la Bruxelles, în timp ce Traian Băsescu a rămas, atunci, acasă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite