Surse: Liberalii negociază preluarea majorităţii în Parlament, în toamnă, cu ajutorul UNPR, PSRO şi PND

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Gorghiu şi Vasile Blaga vor să atragă de partea lor partide ca UNPR, PSRO şi PND. FOTO Cosmin Iftode
Alina Gorghiu şi Vasile Blaga vor să atragă de partea lor partide ca UNPR, PSRO şi PND. FOTO Cosmin Iftode

Copreşedinţii PNL Alina Gorghiu şi Vasile Blaga au fost mandataţi, la ultimul Birou Politic Naţional al partidului, să înceapă o serie de negocieri cu celelalte partide parlamentare pentru stabilirea de majorităţi în teritoriu după alegerile locale, miza discuţiilor fiind însă mai mare, anume construirea unei noi majorităţi parlamentare în toamnă, cu UNPR, PSRO şi PND.

Discuţiile liderilor PNL au început deja cu liderul UNPR, Valeriu Steriu. Majorităţile la nivel local reprezintă o ţintă de moment, în contextul alegerilor locale, miza liberalilor fiind, potrivit unor surse din partid, răsturnarea majorităţii în Parlament începând din toamnă, în ultima sesiune parlamentară din acest mandat. 

Liberalii speră să realizeze această majoritate cu UNPR, PND-ul condus de deputatul Daniel Fenechiu şi PSRO-ul lui Mircea Geoană, în condiţiile în care PSD este partidul cu cei mai mulţi parlamentari care au câştigat mandate de primar pe 5 iunie, astfel că se vor vacanta mai multe posturi de deputat şi senator din partea acestui grup parlamentar. 

Realizarea unei noi majorităţi depinde, însă, de negocierile dintre aceste partide, dar şi de pretenţiile pe care partidele mai mici le pot avea pentru locuri eligibile pe listele PNL, la alegerile parlamentare din toamnă. 

Dacă discuţiile vor avea succes, este posibil ca PNL să semneze protocoale de alianţă cu aceste formaţiuni în vederea stabilirii condiţiilor privind colaborarea la sfârşitul acestui an. 

După alegerile locale din 5 iunie, teoretic, Parlamentul ar trebui să piardă 77 de aleşi, care au câştigat mandate de primar, consilier judeţean şi consilier local la acest scrutin. Cu toate acestea, nu toţi parlamentarii vor alege mandatele de consilieri, ci unii vor prefera să îşi termine mandatul de parlamentar, din care a mai rămas jumătate de an. 

Liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor, Florin Pâslaru, preciza săptămâna aceasta că 42 de social-democraţi au obţinut mandate fie de consilier local, fie de consilier judeţean, iar 10 deputaţi au câştigat mandate de primar. 

La Senat, Gabriela Firea va prelua mandatul de primar general al Capitalei, după câştigarea alegerilor locale. De asemenea, senatorul Gabriel Mutu va merge ca primar la Sectorul 6. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite