Rafila nu exclude o candidatură la prezidenţiale alături de Ciolacu – premier. „Orban e un candidat mai greu de combătut decât Cîţu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhiva
Foto Arhiva

Deputatul PSD Alexandru Rafila a declarat, vineri seară, la Digi24, că nu exclude o candidatură la alegerile prezidenţiale din 2024. Întrebat dacă l-ar nominaliza pe liderul PSD, Marcel Ciolacu, ca premier, acesta a spus că nu ar avea “niciun fel de ezitare”.

În ceea ce priveşte o posibilă înfruntare cu Ludovic Orban sau Florin Cîţu pentru cea mai înaltă funcţie din stat, social-democratul a afirmat că "domnul Orban este un candidat mai greu de combătut decât domnul Cîţu”.

Întrebat dacă era pregătit să preia funcţia de conducere a guvernului în cazul în care Cabinetul Cîţu era demis prin moţiune de cenzură, Alexandru Rafila a răspuns:

“Sunt pregătit în măsura în care există o echipă completă de persoane care să poată să gestioneze foarte bine domeniile care sunt sensibile în acest moment, pentru că, în mod evident, nu doar Sănătatea şi Educaţia contează – două domenii în care am suficiente cunoştinţe şi poate abilităţi. Discutăm de domeniul Economic, Financiar, Social.

Cred că PSD are o echipă pregătită. Acceptarea unei astfel de poziţii presupune o discuţie în interiorul partidului în care lucrurile trebuie asumate şi precizate foarte clar, ca să nu există ulterior interpretări.

Nu este o ţintă personală în niciun fel. Pe mine m-a onorat. Încă din iarnă, domnul preşedinte Ciolacu a făcut această nominalizare în ceea ce mă priveşte. Cred că am nevoie în continuare de acumularea unor cunoştinţe, nu numai de natură politică, dar şi în zona economică, financiară. Lucrurile trebuie foarte bine controlate din acest punct de vedere”.

Totodată, Rafila a precizat că nu-şi doreşte să devină premier.

“Nu am acest obiectiv personal să devin prim-ministru. Nu e o ţintă a carierei mele, dar sigur că o astfel de propunere nu se refuză din start. Trebuie discutată, digerată de mine şi colegii mei. Nu este o responsabilitate mică. Nu-mi doresc să devin un povestitor balcanic, ci un om responsabil şi să-mi asum şi să fac ceea ce spun”, spune Alexandru Rafila.

"PSD trebuie să vină cu un candidat care să determine oamenii să meargă la vot”

Medicul a spus, despre o posibilă candidatură la alegerile prezidenţiale din 2024, că Partidul Social Democrat trebuie să vină cu un candidat credibil şi de asemenea cu un program de guvernare aplicabil şi credibil.

„Participarea la o competiţie, cum ar fi la funcţia supremă în România, pentru oricine este o provocare. Nu am această idee dominantă, dar, în mod evident, într-o competiţie, PSD trebuie – şi nu mă refer neapărat la mine - să vină cu o persoană care să nu adune doar voturile stângii tradiţionale, trebuie să fie o persoană care să vină cu un proiect de ţară şi care să fie credibilă şi să poată să aducă la vot, pentru că este foarte important ca lumea să voteze şi aici PSD ar trebui să schimbe ce s-a întâmplat în anii trecuţi, când o prezenţă mai mare la vot era defavorabilă PSD.

 

Alexandru Rafila nu exclude o candidatură la preşedinţie

“Nu exclud nimic. Cât timp sunt un om cu bună credinţă şi credinţă în Dumnezeu nu exclud nimic, pentru că cred că fiecare om are datoria să încerce să facă ceea ce este bine pentru această ţară şi nu trebuie să fie o dorinţă care să exacerbeze ambiţiile personale.

Dacă PSD va avea un proiect de ţară, aici eu am opinii personale că trebuie să redeşteptăm, să mergem la o reconstrucţie care să genereze ideea apartenenţei la comunitate. Ne-am cam pierdut abilităţile astea şi înţelegerea faptului că nu trăim singuri. Dacă reuşim să readucem nişte valori care ţin de comunitate, tradiţie, într-un cadru modern, cred că atunci putem să facem şi altfel de politică în România, puţin mai relaxaţi, fără parti-pris-uri, fără jigniri, fără un mod individual, egoist care se manifestă în mod evident în această perioadă”, a spus deputatul.

"Ce transmite Cîţu sunt foarte multe poveşti greu de crezut şi uşor de demontat”

Social-democratul spune că, dacă ar candida împotriva unui reprezentant al PNL, Ludovic Orban, preşedintele liberalilor, ar fi un candidat mai greu de combătut decât premierul Florin Cîţu.

"Domnul Orban este un candidat mai greu de combătut decât domnul Cîţu. Ceea ce transmite domnul Cîţu, din păcate, sunt foarte multe poveşti greu de crezut şi uşor de demontat. (...) Suntem în situaţia să fim în primul rând responsabili şi abia ulterior populari. Pentru că această popularitate poate să fie de foarte scurtă durată, va veni toamna, sezonul rece, ne vom confrunta cu diverse probleme”.

Acesta spune că l-ar numi “cu siguranţă” premier pe liderul PSD, Marcel Ciolacu.

“Nu aş avea niciun fel de ezitare. E un om dinamic, echilibrat, care ştie să negocieze şi cred că are şi o experienţă suficientă în zona politică încât să poată să gestioneze un guvern. Important nu este doar nominalizarea prim-ministrului, ci nominalizarea unei echipe. Această echipă trebuie să vină cu un program de guvernare care să fie credibil şi aplicabil”, a afirmat Alexandru Rafila.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite