Puteri sporite pentru ministrul Eugen Teodorovici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta a lărgit atribuţiile Ministerului Fondurilor Europene, care va da ordine ministerelor cu atribuţii în domeniu.

Ministerul Fondurilor Europene (MFE), condus de Eugen Teodorovici, a primit puteri mai mari asupra autorităţilor din ministerele care gestionează fonduri europene.

Schimbările au fost operate printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată în ultima şedinţă de Guvern. Potrivit actului normativ, ministerul va coordona şi structurile din cadrul instituţiilor care exercită atribuţiile operatorului de program.

Mai mult, MFE va emite ordine şi instrucţiuni cu caracter obligatoriu pentru structurile din cadrul ministerelor şi instituţiilor care au ca obiect de activitate procesul de coordonare şi gestionare a fondurilor structurale şi de coeziune.

Pentru îndeplinirea obiectivelor propuse, MFE va înfiinţa unităţi specifice de monitorizare şi coordonare a fiecărui program operaţional în parte. De asemenea, ministerul condus de Teodorovici,  va stabili întâlniri periodice cu instituţiile responsabile şi va monitoriza, la faţa locului, proiectele cu risc de întârziere şi de pierdere a finanţării.
Numărul maxim de posturi pentru MFE este de 375, inclusiv demnitarii şi posturile aferente cabinetului.

Practic, MFE devine un supervizor al ministerelor la nivelul cărora funcţionează Autorităţile de Management pentru diferitele programe operaţionale.

Este vorba de Ministerul Muncii, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Ministerul de Interne, Ministerul Economiei, Ministerul Mediului sau Ministerul Transporturilor.

Echilibru delicat

„Problema noastră principală este să facem ceea ce a făcut Polonia în 2005-2006, şi anume de a ne pregăti. Am numit un ministru pentru fonduri europene şi i-am dat puteri asupra celorlalte autorităţi de management şi organisme intermediare“, a explicat Victor Ponta modificările făcute.

Problema atribuţiilor Ministerului Fondurilor Europene a stârnit controverse în rândul clasei politice. În momentul în care PDL a înfiinţat acest minister şi i l-a încredinţat lui Leonard Orban, presa şi Opoziţia de atunci au ridicat semne de întrebare.

Motivul: Leonard Orban nu avea, practic, niciun fel de pârghie  pentru a controla activitatea ministerelor în cadrul cărora funcţionează Autorităţi de Management.

USL a promis, în permanenţă, că, odată cu preluarea puterii, va schimba această situaţie şi va transfera autotiăţirile respective la Ministerul Fondurilor Europene.

Varianta găsită de premierul Ponta pare una de compromis. El a evitat să lase restul ministerelor fără atribuţii în domeniul fondurilor europene. O asemenea operaţiune ar fi fost dificilă în condiţiile în care portofoliile respective sunt deţinute de nume grele din PSD sau PNL precum Liviu Dragnea sau Relu Fenechiu.

Cine este ministrul Fondurilor Europene

Eugen Teodorovici are o cariera de 21 de ani in instituţii publice, din care circa 13 ani în domeniul fondurilor europene. Până în anul 2007 a coordonat programul ISPA (cel mai amplu program de pre-aderare cu fonduri europene, în domeniul transporturilor) şi a avansat până la funcţia de secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice (2007-2008). După alegerile din 2008 a părăsit Ministerul şi a lucrat la Curtea de Conturi, ca Directorul în cadrul Autorităţii de Audit. În 2012 a revenit în spaţiul public în poziţia de consilier al Primului Ministru Victor Ponta.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite