Credinţa în stele nu te scapă de belele
0
Astrologia nu e o ştiinţă, iar stelele nu ne pot influenţa destinul! O spun toţi astronomii, a spus-o chiar şi NASA. Cu toate acestea, mulţi oameni îşi programează viitorul imediat în funcţie de horoscopul zilei.
Google găseşte cuvântul „horoscop“ pe 20,8 milioane de site-uri, iar termenul „astrologie“ pe 20,9 milioane de pagini web. Acvaria.ro, potrivit autodescrierii – un portal specializat în „horoscop zilnic, săptămânal, lunar, cristale, dicţionar de vise, astrologie, feng shui“–, este accesat de aproape 114.000 de ori în fiecare zi. Ziarele, site-urile de ştiri şi televiziunile au toate rubrică zilnică de horoscop, „pentru că face audienţă“.
Deşi „previziunile“ diferă de la sursă la sursă, adeseori fiind contradictorii, datele de mai sus demonstrează că sunt destui aceia care cred în astrologie, zodiac, horoscop. „Primul lucru pe care-l citesc, dimineaţa, într-un ziar este horoscopul. În funcţie de ce scrie acolo ştiu dacă o să am o zi bună sau rea. De obicei se potriveşte exact cu realitatea, iar dacă veştile sunt rele – accidente, probleme la serviciu –, mi-e şi frică să ies din casă“, spune Ioana Petrei (42 de ani), din Bucureşti. Ca Ioana au fost şi sunt mulţi. Se spune că personaje marcante ale istoriei recente, ca de pildă preşedintele american Ronald Reagan sau şeful Gestapo-ului, Heinrich Himmler, nu luau nicio decizie importantă fără să-şi consulte astrologul personal.
De ce credem, totuşi, în stele? Pentru că „oamenii simt nevoia de siguranţă, de confirmări, de încurajări; pentru că vor să ştie cum să reacţioneze în anumite situaţii de viaţă, iar sugestiile mărunte şi general valabile făcute de astrologi îi ajută să găsească răspunsuri pe care nu au puterea, încrederea sau sinceritatea de a le găsi singuri“, susţine psihologul Keren Rosner.
Dacă e de bine, atunci e pe bune
Faceţi un experiment simplu: citiţi horoscopul zilei din cel puţin trei surse diferite. Unul îţi promite bani, altul pagubă, unul îţi asigură succesul în amor, altul te împinge mai degrabă spre divorţ, unul te face şef, altul te concediază. Cu siguranţă că şi cei care cred în acurateţea astrologiei au observat neconcordanţele. Şi cu toate acestea cred în continuare, iar dacă au de ales între horoscoape, atunci îl vor prefera pe cel care aduce veşti bune, dar mai ales pe acela care-i măguleşte, atribuindu-le calităţi excepţionale. „Un rol extrem de important în favoarea previziunilor astrale îl are autosugestia. Ţi se pare că profeţia astologului ţi se potriveşte mănuşă, dar adesea ea, profeţia, are un caracter general ce se poate interpreta şi adapta propriei situaţii“, mai spune Keren Rosner. Apoi, psihologul subliniază: „Astrologii accentuează descrierile cu laturi pozitive, ceea ce face ca prezicerile lor să fie primite cu mai multă convingere. Cine nu-şi doreşte să fie caracterizat drept un om bun?!“.
Ştiinţă sau pseudoştiinţă?
Termenul „astrologie“ vine din limba greacă, de la „astron“ (stea) şi „logos“ (ştiinţă, teorie, studiu). Carevasăzică ştiinţă. Dicţionarele nu sunt însă de acord. DEX-ul defineşte astrologia drept „prezicere a viitorului pe baza studierii poziţiei şi mişcării aştrilor, a constelaţiilor sau a unor fenomene cereşti“, în timp ce NODEX-ul o numeşte, direct, „pseudoştiinţă care pretinde a prezice viitorul după poziţia şi mişcarea aştrilor“. Magda Stavinschi, reputat astronom în cadrul Institutului Astronomic al Academiei Române, este categorică: „Nici pomeneală ca planetele sau mişcarea lor să influenţeze în vreun fel viaţa oamenilor. Există o vorbă printre oamenii de ştiinţă referitoare la acest subiect. Ea spune că medicul care stă lângă un copil abia născut are mai multă influenţă indirectă asupra lui decât astrele“. „Problema este că oamenii nu sunt informaţi. Şi, în general, sunt şi destul de creduli“, este de părere astronomul.
Mai multe experimente ştiinţifice au demonstrat, de asemenea, că astrologia nu merită luată în serios. Psihologul Berbie Silberman, de la Universitatea Michigan, SUA, a cerut mai multor astrologi să alcătuiască o listă cu zodiile compatibile şi incompatibile. Apoi a analizat dosarele a 478 de cupluri care au divorţat şi a 2.978 de cupluri care s-au căsătorit în 1967 şi 1968 în Michigan. Cercetătorul nu a găsit nicio legătură între compatibilităţile şi incompatibilităţile zodiacale invocate de astrologi şi persoanele analizate. Un alt experiment, de data aceasta realizat de statisticianul francez Michel Gauquelin, a arătat că nu există nicio conexiune între caracteristicile unei zodii şi profesie. A ajuns la această concluzie după ce a monitorizat carierele a 15.560 de persoane, din cinci ţări europene, care făceau parte din zece tagme profesionale diferite.
În fine, nici Biserica nu vede cu ochi buni astrologia, pe care o numeşte, prin cuvintele Părintelui Cleopa, „vrăjitorie“.
La rândul lor, astrologii se apără. „Astrologia nu este o ştiinţă, ci o ştiinţă ocultă, care se bazează pe calcule şi reguli stricte. Dacă sunt făcute corect, astrogramele nu greşesc. Excepţie fac horoscoapele comerciale, cele care apar în ziare. Pentru că fiecare om este diferit şi pentru că nu se pot aplica aceleaşi lucruri pentru toţi, aceste horoscoape se bazează pe generalităţi şi au o marjă de eroare mare, între 20% şi 60%“, spune astrologul Tina Rizea.