Noul Cod de integritate al PSD, făcut cu dedicaţie pentru Victor Ponta. Mai poate candida Ponta la parlamentare?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea PSD a votat miercuri noul Cod de conduită al partidului. „Decalogul“ gândit de Dragnea se pliază perfect pe problemele fostului premier Victor Ponta, care nu va putea candida pentru nicio funcţie (aleasă sau numită) dacă, într-adevăr, criteriile de integritate se vor respecta cu stricteţe.

Comitetul Executiv Naţional (CExN) al PSD a adoptat astăzi un cod de integritate pe baza căruia vor fi selectaţi candidaţii pentru alegerile de anul viitor.  „Persoanele care se află într-una din situaţiile de mai jos, nu vor beneficia de susţinerea politică a PSD, pentru ocuparea, în condiţiile legii, a unor funcţii politice sau administrative alese sau numite dacă: s-a început împotriva sa urmărirea penală; a fost trimis în judecată; s-a pronunţat împotriva sa o hotărâre judecătorească de condamnare pentru fapte de corupţie, evaziune fiscală sau fapte comise cu violenţă“, arată chiar primul punct al Codului de integritate al PSD.

Dacă-l excludem pe Dragnea, care speră să fie achitat în dosarul „Referendumul“, cel mai afectat de acest Cod este fostul lider al PSD, Victor Ponta. Fostul premier este în acest moment trimis în judecată pentru evaziuune fiscală în dosarul Turceni-Rovinari, iar procesul este abia la început. Asta înseamnă că Ponta nu va fi eligibil pentru alegerile parlamentare, la care şi-a anunţat deja intenţia de a candida, pentru că va avea statut de inculpat.

Totuşi, conducerea PSD a lăsat o portiţă: sancţiunile nu vor fi aplicate în mod automat tuturor membrilor, ci fiecare caz de incompatibilitate va fi tratat individual. Portiţa aceasta este în primul rând în avantajul lui Liviu Dragnea. Deşi speră la achitare, liderul PSD  ar putea rămâne condamnat cu suspendare după decizie Curţii Supreme. Dacă va primi un verdict nefavorabil, Dragnea nu va demisiona din fruntea PSD, motivând că s-a luptat cu Traian Băsescu, deci s-a sacrificat pentru partid.

CRITERII DE CONDUITĂ ŞI INTEGRITATE PENTRU CANDIDAŢII PSD

Persoanele care se află într-una din situaţiile de mai jos, nu vor beneficia de susţinerea politică a PSD, pentru ocuparea, în condiţiile legii, a unor funcţii politice sau administrative alese sau numite dacă:
 

1. a)

  •  s-a început împotriva sa urmărirea penală;
  •  a fost trimis în judecată;
  • s-a pronunţat împotriva sa o hotărâre judecătorească de condamnare pentru fapte de corupţie, evaziune fiscală sau fapte comise cu violenţă;

b)

  • se află în stare de arest preventiv, arest la domiciliu, control judiciar  pentru orice tip de infracţiune

2. au deţinut funcţii în organele de conducere la nivel central şi judeţean,    ale  P.C.R., U.T.C. sau U.A.S.C.R.

3. au manifestat un comportament injurios, agresiv sau neadecvat faţă de cetăţeni;

4. au avut atitudini şi declaraţii extremiste sau discriminatorii, de gen,  religie sau naţionalitate;

5.  au fost membri sau colaboratori ai fostei Securităţi, ca poliţie politică sau au fost dovediţi ofiţeri acoperiţi;

6. înregistrează datorii, ca persoană fizică, la bugetul local, al   comunităţii  în care candidează;

7. are relaţii comerciale cu instituţia pentru care candidează sau cu  instituţiile din subordinea acesteia;

8. au obţinut lucrări, diplome sau alte titluri ştiinţifice prin plagiat sau furt intelectual dovedit prin hotărâre judecătorească;

9. se află sub incidenţa unei hotărâri judecătoreşti definitive privind incompatibilităţi sau conflict de interese;

10. au  completat în fals sau cu omisiuni declaraţiile de avere sau de   interese, în cazul în care aceste nereguli au fost constatate printr-o decizie definitivă a instanţei.

Codul de Etică şi conduită al membrilor partidului Social Democrat

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite