Parlamentul luptă cu nesimţire împotriva Justiţiei. Liberalul Cătălin Teodorescu, salvat a doua oară de cătuşe. Ioan Oltean poate fi arestat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul PNL Cătălin Teodorescu nu poate fi arestat preventiv, după ce în Camera Deputaţilor nu s-a întrunit numărul necesar de voturi pentru aprobarea solicitării DNA. Este a doua oară când Parlamentul îl scapă pe Teodorescu de cătuşe. În schimb, deputaţii au avizat favorabil cererea DNA de arestare pentru Ioan Oltean. Cei doi liberali sunt suspectaţi în dosarul retrocedărilor ilegale.

Deputatul PNL Cătălin Teodorescu, pentru care DNA a cerut arestarea preventivă în dosarul retrocedărilor ilegale, a fost salvat de cătuşe după o nouă practică parlamentară. Unii deputaţi vin în sală, răspund prezent, deci participă la cvorum, însă apoi se strecoară afară şi nu mai votează solicitarea DNA. Astfel, ajută să nu se mai întrunească o majoritate favorabilă arestării. Chiar dacă cei care au votat în favoarea arestării sale (153) au fost mai mulţi decât cei care au fost împotrivă (110), numărul deputaţilor care au fost de partea DNA nu au fost suficienţi pentru ca Teodorescu să poată ajunge în faţa unei instanţe cu propunere de arestare. Pentru ca solicitarea DNA să fie aprobată erau nevoie ca 157 de deputaţi, adică jumătate plus unu din numărul celor prezenţi, care a fost 312, să voteze pentru arestarea lui Teodorescu. Practic, patru voturi l-au salvat pe Teodorescu de a ajunge în arestul Poliţiei, dar şi faptul că 48 de deputaţi au strigat prezent, dar nu au votat în niciun fel cererea DNA. Cei 48 au fost luaţi în calcul la numărul celor prezenţi, din care se calculează majoritatea necesară aprobării cererii DNA.

Neruşinare cu repetiţie
Astfel, Camera Deputaţilor va transmite Ministerului Justiţiei că nu încuviinţează cererea DNA de arestare. Numărul mare de voturi împotriva cererilor arată că fără votul celor de la PSD şi PNL, care au cei mai mulţi deputaţi, Cătălin Teodorescu nu ar fi avut de partea sa un vot favorabil. Aleşii au sfidat decizia politică a partidelor, aceea de a vota în favoarea solicitărilor Justiţei. Mai mult decât atât, liberalii nu au respectat îndemnului liderului Alina Gorghiu de a vota la vedere.

Este pentru a doua când o cerere a DNA pe numele lui Teodorescu este respinsă de Camera Deputaţilor. Anul trecut, tot în decembrie, Cătălin Teodorescu era salvat de un singur vot şi în urma unei erori a staffului tehnic care l-a pus prezent pe Marko Atilla deşi nu se afla în plen. Într-un final, deputaţii nu au mai reluat votul şi au respins cererea DNA. „Astăzi retrăiesc un vis urât“, a spus Teodorescu în plen. Până la urmă, a trăit un vis frumos.

Ameninţările lui Oltean
Mai puţin norocos a fost liberalul Ioan Oltean, fost lider al PDL, căruia i s-a ridicat imunitatea de către colegii săi deputaţi, chiar dacă cei care au votat împotriva arestării a fost cu unul mai mult decât în cazul lui Teodorescu. Cei 48 de deputaţi care s-au aflat în sală, dar nu au votat deloc la Teodorescu, s-au exprimat pentru trimiterea după gratii a lui Oltean. „Vă cer să vă gândiţi că ceea ce mi s-a întâmplat mie, vi se poate întâmpla şi dumneavostră“, a lansat câteva ameninţări Oltean, care a plecat resemnat din plen.La ieşirea din sală, Oltean a mai spus: „Nu mi-e teamă. V-am spus că sunt pregătit pentru orice“. Mai mult, el le-a spus jurnaliştilor că are „bagajul“ pregătit în cazul în care va fi arestat preventive. Astăzi, Ioan oltean va ajunge în faţa instanţei, care va decide dacă îl va trimite după gratii pentru următoarele 30 de zile.

Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu, vot pentru ridicarea imunităţii 

Acuzaţiile procurorilor

La sfârşitul lunii noiembrie, procurorii anticorupţie au cerut aviz de la Camera Deputaţilor pentru arestarea preventivă a parlamentarilor Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu, în dosarul în care sunt urmăriţi penal pentru fapte de corupţie privind despăgubiri ilegale de aproape 109 milioane de lei date de ANRP lui Mihai Rotaru.

Ioan Oltean este urmărit penal pentru trafic de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, iar Cătălin Florin Teodorescu, la data faptei membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), trimis în judecată sub control judiciar în altă cauză, este urmărit penal pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Dosarul vizează despăgubirea ilegală acordată de comisia ANRP omului de afaceri Mihai Rotaru, acţionar la CS Universitatea Craiova, care în 2011 a primit aproape 109 milioane de lei pentru un teren din Piteşti în suprafaţă de peste 61.000 de metri pătraţi. Despăgubirea a fost acordată în perioada în care Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP era condusă de Crinuţa Dumitrean.

Ioan Oltean ar fi primit 600.000 de euro

Anchetatorii au stabilit, în baza probelor, că deputatul Ioan Oltean, „care avea relaţii cointeresate cu cesionarul şi cu preşedinta ANRP”, a intervenit la aceasta din urmă pentru urgentarea şi aprobarea despăgubirii în favoarea cesionarului.

„În schimb, numitul cesionarul i-a remis suspectului Oltean Ioan suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind în incinta unei parohii", susţin procurorii DNA.

Deputatul Cătălin Florin Teodorescu este acuzat că, împreună cu alţi inculpaţi, membri în comisia din ANRP - Crinuţa Dumitrean, atunci preşedinte al ANRP, Sergiu Diacomatu, Remus Baciu, Marko Attila, Rodica Constantinovici şi Lăcrămioara Alexandru -, a aprobat ilegal raportul de evaluare prin care terenul de peste 61.000 de metri pătraţi din Piteşti a fost evaluat la 108.932.000 de lei (aproximativ 25 de milioane de euro), sumă acordată drept despăgubire lui Mihai Rotaru

Ştiri pe aceeaşi temă:

Ioan Oltean, la un pas de a ajunge după gratii: Sunt o victimă a sistemului creat de partidul meu. Parlamentul este condus de DNA. Adrian Năstase a fost nevinovat

Comisia Juridică a dat aviz pozitiv pentru arestarea deputaţilor PNL Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu. Oltean: Toate sunt numai minciuni

Probe DNA: Fotografii  fierbinţi cu Ioan Oltean şi Crinuţa Dumitrean, în dosarul despăgubirilor umflate de ANRP în favoarea patronului CSU Craiova

Spovedania unui popă infractor l-a înfundat pe Ioan Oltean

DNA cere arestarea preventivă a deputaţilor Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu. Oltean a demisionat din funcţia de vicepreşedinte PNL

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite