Românii ar putea fi obligaţi să se prezinte la vot. Cum ar putea fi transformat un drept în obligaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii ar putea fi obligaţi să se exprime prin vot FOTO Mediafax
Românii ar putea fi obligaţi să se exprime prin vot FOTO Mediafax

Un grup de deputaţi PSD şi UNPR a realizat un proiect legislativ care prevede ca votul să devină obligatoriu în România, iar neprezentarea la urnele de vot va fi sancţionată cu 1.000 de lei amendă. Totodată, pe buletinul de vot se va regăsi un patrulater cu opţiunea „Niciun candidat nu corespunde“, iar dacă peste 50% dintre alegători vor pune ştampila în acest chenar se va organiza un al doilea tur al alegerilor.

Semnatarii iniţiativei legislative sunt mai mulţi parlamentari PSD şi UNPR: oader Dima, Ioan Dîrzu, Marian Ghiveciu, Liviu Harbuz, Ion Melinte, Gavril Mîrza, Ioan Munteanu, Ioan Stan, Zisu Stanciu (PSD), Valeriu Steriu şi Octavian Bumbu (UNPR).

În expunerea de motive se arată că prin introducerea votului obligatoriu se reduc şansele de fraudare a alegerilor, nu va mai exista motiv de mită electorală şi va fi greu să se cumpere voturi. Un alt argument se referă la faptul că s-ar conferi mai multă reprezentativitate în Parlament şi mai multă legitimitate Guvernului.

Totodată, iniţiatorii explică şi faptul că patrulaterul alb cu menţiunea “niciunul dintre candidaţi nu corespunde” care se va regăsi în buletinul de vot lasă posibilitatea ca politicienii din România să fie mai responsabili.

Ce se întâmplă în celelalte ţări

Experienta altor tări arată că problema absenteismului la urne nu se rezolva neapărat transformând dreptul universal la vot în obligaţie. Iniţiatorii precizează că în Uniunea Europeană există patru state unde votul este obligatoriu şi sancţionat - Cipru, Grecia, Luxemburg şi Belgia - şi două ţări unde votul este obligatoriu, dar nesancţionat – Italia şi Portugalia.

De exemplu, este cunoscut că grecii au făcut cozi la medic pentru a obţine o adeverinţă numai pentru a nu se prezenta la vot în ziua alegerilor.  Grecii care nu se prezintă la vot pot avea dificultăţi în obţinerea unui paşaport sau a permisiului de conducere, potrivit The Guardian.

În Belgia, legislaţia prevede amenzi pentru încălcarea obligaţiilor electorale şi pierderea dreptului de vot la patru scrutine la care persoana în cauză a absentat, însă în practică sancţiunile nu s-au aplicat.

La alegerile din 2009, Luxemburg a avut cea mai mare prezenţă la urne (90,75%), urmat de Belgia (90,39%). In pofida votului obligatoriu, în Cipru au votat 59,4% dintre alegători, iar în Grecia 52,61%.

De precizat însă că ţările menţionate mai sus sunt vechi democraţii care nu au cunoscut dictatura. România are experianţa obligativităţii votului din perioada comunistă şi amintiri nu tocmai plăcute.

Senatul va dezbate acest proiect în calitate de primă Cameră sesizată.

Citeşte şi:

Înregistrările potrivit cărora Mircea Băsescu ar fi primit bani pentru a interveni în favoarea lui Bercea Mondial, făcute publice

Miercuri seara, postul de televiziune Antena 3 a făcut publice înregistrări audio-video din care rezultă că Mircea Băsescu ar fi primit 250.000 de euro pentru a interveni ca Bercea Mondial să scape de închisoare, iar şeful statului ar fi ştiut despre acest demers. De asemenea, joi dimineaţă, fratele preşedintelui a precizat că înregistrările difuzate sunt scoase din context şi nu se vrea decât atragerea preşedintelui într-un scandal mediatic.

Traian Băsescu, vizibil afectat de scandalul Bercea Mondial: Între frate şi Justiţie, aleg consolidarea Justiţiei

Preşedintele Traian Băsescu a reacţionat după ce Antena 3 a prezentat  miercuri seară mai multe stenograme în care numele preşedintelui apărea în scandalul dintre Bercea Mondial şi Mircea Băsescu. Vizibil afectat, seful statului a declarat că nu a intervenit în niciun fel în procesul lui Sandu Anghel (Bercea Mondial) şi, în final, cu vocea uşor tremurând, a spus că nu va interveni nici acum să-şi apere fratele.

Ponta: Băsescu ar trebui să demisioneze în urma scandalului în care este implicat fratele său


Premierul Victor Ponta i-a cerut, joi, preşedintelui Traian Băsescu să demisioneze  pentru a apăra ideea independenţei justiţiei în cazul fratelui său, Mircea Băsescu, şi a familiei lui Bercea Mondial.

 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite