Premierul Făt-Frumos din PSD, o diversiune marca Liviu Dragnea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a distrage atenţia de la persoana sa, preşedintele PSD Liviu Dragnea, adevărata opţiune a partidului pentru funcţia de premier, dar şi alţi social-democraţi, aruncă pe piaţă mai multe caracteristici, inclusiv de frumuseţe, ale posibilului premier pe care îl va propune PSD după alegeri.

PSD a făcut din numele de premier o ghicitoare, oferind indicii de la cum arată la ce funcţie a deţinut în fostele guvernări Ponta, strategie folosită de PSD pentru a induce în eroare opinia publică. „Este pregătit. Este un domn. Este un domn care arată bine“, spune preşedintele PSD Liviu Dragnea despre viitorul premier pe care îl va propune PSD după alegeri, în eventualitatea în care va strânge o majoritate parlamentară. „O să fie un bărbat arătos şi deştept“, adaugă primarul general al Capitalei, vicepreşedintele PSD Gabriela Firea. Puzzle-ul este completat cu indicii de la fostul premier Victor Ponta. „Din informaţiile pe care le am, şi sunt un om bine informat, va fi un ministru din cabinetul meu“, a spus şi Ponta, încercând să arate importanţa pe care o are în desemnarea de cadre din interiorul PSD.


Informaţia lui Ponta este întărită de Liviu Dragnea, care, pe lângă prezenţa în Guvernele Ponta, mai adaugă şi alte condiţii eliminatorii: să fi lucrat la programul de guvernare şi să aibă carnet de partid. „PSD nu va propune şi nu va vota un om care nu e membru PSD. Aici discutăm, în baza acestui program, de dezvoltarea României. Orice program  de guvernare poate fi pus în practică de un prim ministru bun, pregătit şi care a lucrat la el şi care l-a înţeles şi de o echipă guvernamentală fomată din oameni care, la fel, au lucrat la acest program“, a spus Dragnea.

Întrebat cine a lucrat la programul de guvernare, Dragnea a enumerat mai mulţi foşti miniştri ai guvernării Ponta: „Eu am lucrat la el. Victor Ponta a lucrat la el. Bănicioiu a lucrat la el. Teodorovici, Rovana Plumb, Marius Nica, Mihai Fifor,  Ionuţ Vulpescu. Toţi miniştii care au fost în cabinetul lui Victor Ponta au avut o contribuţie, mai mică sau mai mare, la ideile din acest program”.

Operaţiunea diversiunea

După criteriile de frumuseţe invocate de Dragnea, în spaţiul public s-a vehiculat numele lui Eugen Teodorovici, fost ministru al Finanţelor, căruia i s-a dus renumele de cuceritor. „Frumoasă este şi Rovana (Rovana Plumb, fost ministru al Muncii). Înalt şi frumos este şi Mihai Tudose. Noi avem mulţi oameni care arată bine în partid“, a negat Codrin Ştefănescu, secretarul general-adjunct al PSD, varianta ca Eugen Teodorovici să ajungă la Palatul Victoria după alegeri.

Cealaltă condiţie, a prezenţei în guvernările Ponta, rămâne, la fel de vastă, având în vedere că sunt zeci de miniştri care s-au perindat prin cele patru guvernări Ponta, iar Dragnea a spus că toţi au avut un aport mai mic sau mai mare la programul de guvernare al PSD. Deci nimeni nu poate fi exclus, dar nici inclus. Cu toate astea, profiul creionat de Dragnea naşte dezbateri.

Social-democraţii au tot repetat că nu vor nominaliza înainte de alegerile parlamentare numele premierului pe care îl va propune PSD. „Este o strategie de campanie, una bună şi câştigătoare. Nu credem în teoria omului providenţial“, a arătat Marian Neacşu, secretarul general al PSD şi şeful de campanie al partidului, la Adevărul Live.

„Nu venim cu iepuraşi“

De fapt, aceste ghicitori ale social-democraţilor sunt doar o diversiune a PSD de a proteja prima variantă a partidului pentru funcţia de premier. De teamă ca Liviu Dragnea, prima opţiune a PSD pentru funcţia de premier, să nu fie tocat mediatic, în lipsa unui alt nume, PSD a recurs la această strategie electorală, de a arunca în spaţiul public mai multe momeli. „O face pentru a întreţine orizontul de aşteptare, pentru a duce pe mai multe piste. Este un joc“, au declarat surse politice din PSD.

Social-democraţii vor ţine secret, în continuare, numele persoanei care ar urma să preia funcţia de premier, în eventualitatea în care PSD va reuşi să strângă o majoritate parlamentară. „După ce a tot ţinut să specifice peste tot, dar peste tot, că nu face niciun fel de nominalizare înainte de finalizarea alegerilor, nu va face niciun anunţ de premier până la alegeri.  La ce ar mai folosi în ultimele săptămâni să spui numele premierului, după ce ai tăcut atât“, au mai declarat surse politice.

Niciun nume nu va fi pronunţat în spaţiul public până după 11 decembrie. „Nu venim cu iepuraşi. După 11 decembrie, venim cu un nume şi în jurul lui se face tot“,  mai arată Codrin Ştefănescu.

Partidul îl vrea pe Dragnea

Liderii PSD cred că Liviu Dragnea este cea mai potrivită variantă a PSD pentru funcţia de premier. „Corespunde cel mai bine profilului de premier care poate pune în practică programul de guvernare al echipei noastre. E omul care a fost cel mai performant în Guvernul Ponta. M-a impresionat modul cum a ştiut să gestioneze nişte evenimente nedorite din iarna anului 2013“, a arătat Marian Neacşu motivele pentru care Dragnea merită să ajungă în fruntea Guvernului.   

„Categoric Liviu Dragnea“, a răspuns Mihai Fifor, care nu vede ca o piedică pentru PSD faptul că Liviu Dragnea este condamnat la un an cu suspendare în dosarul „Referendumul“. „Nu aş vrea să discutăm subiectul condamnării lui Liviu Dragnea. Dosarul ar trebui să fie văzut altfel. E un dosar cu o condamnare politică, care nu a avut nimic de a face cu corupţia“, a răspuns Fifor, la Adevărul Live.

Aceeaşi părere au exprimat-o în spaţiul public şi Florin Iordache, preşedintele Camerei Deputaţilor, şi primarul general al Capitalei, Gabriela Firea. Social-democraţii cred că preşedintele Klaus Iohannis nu va putea refuza nominalizarea, dacă PSD va reuşi să strângă o majoritate parlamentară în jurul lui Dragnea, deşi liderul PSD e condamnat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite