Partidul lui Vlad Ţepeş strânge toţi penalii. Va rupe sau nu din electoratul PSD? Ce răspund specialiştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Diaconu, liderul PRU, a bătut palma cu Marius Manolache, finul lui Victor Ponta
Bogdan Diaconu, liderul PRU, a bătut palma cu Marius Manolache, finul lui Victor Ponta

Partidul România Unită (PRU), care l-a revendicat pe Vlad Ţepeş ca simbol politic, pregăteşte asaltul pentru alegerile parlamentare cu o oaste de strânsură penală. Ironia merge şi mai departe: Victor Ponta şi Mircea Geoană, după ce s-au luptat pentru supremaţie în PSD, ar putea redeveni colegi în PRU.

Partidul România Unită (PRU), formaţiune cu un puternic mesaj naţionalist, condus de fostul deputat PSD Bogdan Diaconu, a racolat 11 parlamentari în mai puţin de o săptămână. Pentru că mulţi dintre ei au venit pe filiera PSD, despre PRU a început să se vorbească ca despre o nouă forţă politică. Numai că niciunul dintre cei 11 n-ar mai fi prins listele pentru alegerile din toamnă, aşa că PRU reprezintă pentru mulţi dintre ei ultimul colac de salvare politică.

În plus, din cei 11, cinci au probleme penale, însă PRU i-a acceptat, deşi simbolul partidului este Vlad Ţepeş, un simbol al ideii de respectare a legilor. Cel mai cunoscut politician care s-a înscris în PRU este Sebastian Ghiţă, prietenul lui Victor Ponta. În acest moment, Ghiţă este trimis în judecată, fiind acuzat de dare de mită, cumpărare de influenţă, spălare de bani, şantaj şi folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii. De asemenea, Ghiţă mai este cercetat în dosarul în care este implicat şi cumnatul lui Victor Ponta, Iulian Herţanu.

Un alt parlamentar care a lăsat PSD pentru PRU este Marius Manolache. Finul lui Ponta, cercetat de DNA pentru fals în acte, s-a remarcat de trei ori în cei aproape patru ani de mandate: când a declarat că demnitarii nu sunt egali cu oamenii de rând, deci trebuie să beneficieze de pensie specială; când a semnat unul dintre cele 20 de proiecte legislative anti-Justiţie şi când a angajat pe post de consilieră o fostă animatoare din clubul Bamboo.  

Deputatul Cristian Rizea s-a refugiat şi el în PRU, după ce Liviu Dragnea îl marginalizase în PSD. „Din păcate, nu aş mai fi putut rămâne într-un PSD condus de cineva care nu doar că a făcut tot posibilul pentru a mă împiedica să candidez la Primăria Sectorului 5, dar s-a gândit că trebuie să plătesc chiar cu închisoarea pentru asta!“, a scris Rizea, pe Facebook, aluzie la liderul PSD.

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Cristian Rizea pentru trafic de influenţă, spălare de bani în formă continuată şi influenţare a declaraţiilor, după ce deputatul PSD a primit de la omul de afaceri Lucian Colţea suma de 300.000 de euro pentru a interveni la RA-APPS pentru retrocedarea unui teren într-o zonă rezidenţială din Bucureşti. Rizea a recunoscut în faţa procurorilor DNA faptul că a luat şpagă.

„Nu pot fi discipolul lui Băsescu!“
Senatorul Constantin Popa, ales pe listele PPDD, trecut apoi la UNPR şi ajuns - ca urmare a fuziunii dintre cele două partide - în PMP, a devenit, în final, membru PRU. „Celor care se vor grăbi să mă facă traseist le aduc aminte că eu nu am plecat niciodată din UNPR. Când UNPR a dispărut, fiind înghiţit de PMP, am ales să-mi văd de drumul meu. Nu pot fi discipolul lui Băsescu! Categoric, nu! Am ales Partidul România Unită, pentru filonul său naţionalist, care îmi permite să mă exprim aşa cum am făcut-o şi până acum în activitatea parlamentară“, s-a apărat senatorul. Constantin Popa este cercetat de Parchetul General după ce un agent de poliţie a depus plângere împotriva lui, pentru ultraj, acuzându-l că l-a lovit chiar în sediul Poliţiei Buzău, după ce a îndrăznit să o amendeze pe fiica senatorului. Deputatul Mario Caloianu încheie lista politicienilor penali care s-au strâns în PRU. Caloianu este urmărit penal de procurorii DIICOT, fiind acuzat că a spălat bani prin intermediul unor firme de construcţie, IT şi modă.

Se încălzeşte Ponta?
După ce mai mulţi apropiaţi ai lui Victor Ponta – printre care şi Mirel Palada, fostul său purtător de cuvânt -  au făcut pasul către PRU, liderul formaţiunii, Bogdan Diaconu îl aşteaptă şi pe fostul premier în partidul său.  „Ni-l dorim pe Victor Ponta şi îl aşteptăm să vină în PRU. E cel mai bun premier de la I.C. Brătianu încoace pe care l-a avut România. Când Victor Ponta va veni la PRU, partidul va depăşi 15% în sondaje. Sunt convins că o să avem succes împreună“, a spus Diaconu.

De ce s-ar înscrie Victor Ponta în PRU, în condiţiile în care a anunţat deja că va candida pentru un nou mandat de deputat PSD în Gorj? „Nu există niciun motiv raţional pentru care ar face un astfel de gest sinucigaş. Acest partid  nu are aleşi locali, deci nu este un partid puternic, nu este un partid care ar intra în Parlament“, crede politologul Cristian Pârvulescu. Dar, tocmai aderarea lui Victor Ponta la PRU n-ar duce automat partidul peste pragul electoral? „Nu există minuni. În România, politică se face la nivel local, iar primarii sunt animale politice raţionale care nu migrează în funcţie de personalităţi de la un partid la altul. Primarii sunt cei care reuşesc să mobilizeze electoratul captiv. La o prezenţă de 40 - 45% la parlamentare, cât se anunţă, fără sprijinul primarilor nu există nicio şansă să reuşeşti. De aceea, Victor Ponta nu are un motiv raţional pentru a face această mişcare. Ceilalţi parlamentari care au făcut-o sunt deja în divorţ cu PSD. Ponta are un loc de apărat, are locul său sigur în Parlament“, a mai spus Pârvulescu pentru „Adevărul“.

Alte achiziţii ale PRU
Senatorul Daniel Savu (ex-PSD) şi deputaţii Mihai Sturzu (PSD), Ion Eparu (PSD), Camelia Khraibani (PSD), Dorin Petrea (PSD - UNPR), Răzvan Tănase (PPDD - UNPR - PMP) au trecut şi ei la PRU. Mirel Palada, fostul purtător de cuvânt al Guvernului Ponta, a devenit purtătorul de cuvânt al PRU. Şi Mircea Geoană, preşedintele PSRO, negociază cu Bogdan Diaconu trecerea la PRU.

„PRU vizează în special bazinul conservator al PSD“
„PRU nu e un proiect anti - PSD sau anti - PNL, ci un proiect care sa faca ce nu fac aceste partide“, a spus Sebastian Ghiţă. Dar cum va influenţa PRU alegerile parlamentare? Va rupe din voturile bazinului conservator al PSD? Sau, dimpotrivă, atrage voturi din rândurile electoratului nehotărât, pentru ca apoi să intre la guvernare alături de PSD? La aceste întrebări răspunde anlistul politic George Rîpă, preşedintele Centrului de Analiză Strategică Aplicată (CASA). „În mod evident, PRU vizează în special bazinul conservator al PSD, adică acel electorat care are nostalgii comuniste, care se opune reformelor, care vede în investiţiile străine un pericol la adresa «ţărişoarei», care consideră că DNA face poliţie politică şi care preferă păstrarea unui status-quo politico-economic în care ei, deşi au statutul de victimă, au asigurată supravieţuirea. Trebuie însă să fim atenţi, căci «conservatorii» care votează PSD nu au nicio legătură cu «conservatorismul» promovat de lideri precum Reagan sau Thatcher. Conservatorismul promovat în spaţiul anglo-saxon se bazează pe principiile creştine, pe respectul faţă de viaţă, pe principiile statului de drept şi pe valorizarea muncii. Pentru ei, «Statul» maximal este un pericol, căci le taxează prea mult munca şi le limitează libertăţile. La noi, «conservatorii» care votează PSD sunt oameni temători, care zeifică Statul maximal care le dă şi lor ceva – astfel explicându-se inclusiv faptul că votează corupţi şi sunt naţionalişti, inclusiv economic“, spune George Rîpă.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite