Criză politică. Grindeanu: Îmi voi da demisia atunci când preşedintele Iohannis va numi un premier de la PSD. Dragnea nu mi-a oferit această garanţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Grindeanu a fost monitorizat din umbră de Liviu Dragnea
Sorin Grindeanu a fost monitorizat din umbră de Liviu Dragnea

Comitetul Executiv al PSD, for de conducere din care fac parte vicepreşedinţii partidului şi liderii din teritoriu, i-a retras  sprijinul politic premierului pentru a-l forţa să demisioneze. Însă Grindeanu a refuzat şi a anunţat că pleacă din fruntea Guvernului numai dacă Iohannis va garanta că numeşte un nou premier tot de la PSD. Grindeanu îl acuză pe Dragnea că vrea toată puterea. Toţi miniştrii PSD şi ALDE au demisionat din Guvern.

UPDATE Liviu Dragnea, după CEX: Am făcut o evaluare a stadiului de implementare a programului de guvernare, o analiză anunţată încă din ianuarie. Aveam varianta să ascundem lucrurile care nu merg, sau varianta să spunem adevărul oricât ar fi de crud. Este o acţiune în premieră cand un partid are curajul să facă această radiografie la şase luni după guvernare. Evaluarea ne-a arătat că direcţia este bună, dar că ritmul de implementare este destul de scăzut. 

Am ajuns la concluzia că o parte dintre membrii Guvernului nu au luat în serios programul de guvernare. N-au reuşit să aibă o relaţie bună cu premierul. Din păcate, premierul nici nu a aşteptat să ne îndreptăm către un vot, care putea să fie într-un fel sau altul, nu neapărat demiterea prim-ministrului. Eu am descurajat orice intenţie de a se escalada un conflict.

image

FOTO Inquam/ George Călin 

Din păcate, premierul n-a mai aşteptat să se ia o decizie. Ne-a spus că îşi dă demisia cu condiţia ca Iohannis să pună un premier de la PSD, şi că putem să-l excludem din partid, că nu-l mai interesează. Toţi membrii PSD din Guvern şi-au prezentat demisiile. Am luat act de anunţul premierului că îşi va prezenta demisia. PSD este pregătit să formeze un nou Guvern, care va avea o foaie de parcurs mult mai bine structurată. 

UPDATE Călin Popescu Tăriceanu: Un premier care nu mai beneficază de sprijinul politic nu mai poate continua. 

Întrebări: 

Premierul a demisionat sau nu?

Dragnea: Grindeanu a spus că va respecta decizia CEX-ului, dar că va pune demisia pe Facebook şi o va trimite preşedintelui doar dacă Iohannis va pune premier de la PSD. Apoi a spus că trebuie să-mi dau şi eu demisia, pentru că am pus miniştrii - eu nu am pus miniştrii acasă la mine în bucătărie. Aşa ar fi trebuit să-şi dea demisia tot CEX-ul, care a votat Guvernul. Preşedintele Romaniei nu poate fi condiţionat. Sper că e un joc din care Grindeanu va ieşi. Iohannis nu cred că nu va ţine seama de o propunere a coaliţiei, pentru că am depăşit perioada de după alegeri, iar preşedintele nu cred că generează o criză. Nu mai putem vorbi de un Guvern, căci toţi miniştrii şi-au dat demisia.

Intenţionaţi să mergeţi la Cotroceni cu o propunere de premier?
Dragnea: Sper ca Sorin Grindeanu să nu se agaţe de funcţie, pentru că nu are Guvern. S-a decis în partid ca orice membri PSD care ar intra într-un Guvern fără susţinerea PSD îşi pierde calitatea de membru. Intenţionăm să discutăm mâine o propunere de prim ministru care să-i fie înaintată preşedintelui Iohannis. 

A fost exclus Grindeanu din PSD?

Dragnea:Grindeanu nu a fost exclus din partid. Au fost propuneri să fie exclus, dar n-am fost de acord. I-am făcut mai multe propuneri domnului Grindeanu. Din păcate, pur şi simplu a plecat din sală. O evaluare nu declanşează o criză politică. O criză politică poate apărea dacă cei numiţi politic nu mai pleacă cand le este retras sprijinul politic.Cu viitorul Guvern nu o să mai facem greşelile pe care le-am făcut.

***

UPDATE Sorin Grindeanu, conferinţă de presă la Guvern

O oră târzie. Le mulţumesc tuturor romanilor pentru susţinere. Sunt impresionat de toate mesajele pe care le-am primit in ultimele zile. Le mulţumesc şi primarilor din PSD care m-au sprijinit. Sunt în PSD de 21 de ani. PSD nu este pe CF-ul nimănui, nici al lui Grindenau, nici al lui Dragnea, nici Bădălău, nici Stănescu, nici alţii. Vreau să clarific cateva lucruri din CEX, pentru că am văzut cateva nuanţe care nu au fost chiar aşa. Vreau să le transmit multor colegi din CEX că îmi pare rău că au trecut prin această experienţă neplăcută, deşi nu a fost prima. L-am auzit mai devreme pe domnul Dragnea că nu era convins că acest CEX nu se va termina cu retragerea sprijinului politic. De ce în toată această perioadă şefia mai multor instituţii ale statului doar ca să îmi dau demisia sau chiar să fac parte din viitorul Guvern: ca ministru sau vicepremier.

Nu-mi dau demisia! Am obligaţia să mă comport responsabil faţă de România şi faţă de partidul din care fac parte. Acest Guvern este Guvernul României, nu Guvernul CEX-ului. Îmi voi da demisia atunci cand preşedintele Iohannis, după consultări cu partidele, va numi un premier de la PSD. Demisia mea va fi în momentul în care preşedintele va spune: "da, îl numesc premier pe domnul sau pe domana X de la PSD". 

Mi s-a reproşat că nu am dezvoltat relaţiile economice cu Rusia. Îmi asum asta. Dar eu ştiu că suntem stat membru UE şi trebuie să respectăm sancţiunile impuse Rusiei. Dar poate domnul Vâlcov nu ştie asta. I-am propus domnului Drganea să ne dăm amândoi demisia. N-am văzut să se fi întamplat. 

N-am înţeles de ce există această furie de a schimba acest Guvern, după numai 5 luni, acest Guvern care a avut rezultate. Am vrut să înţeleg de ce domnul Dragnea şi alţii au vorbit despre remanieri, analize, demisii. Îmi este foarte greu să înţeleg aceste lucruri. De ce trebuie să pui presiune pe propriii tăi miniştri pe care tu i-ai pus acolo? Am un singur răspuns: dorinţa unui singur om de a avea toată puterea. Nu văd alt răspuns. 

Am văzut pentru prima dată această evaluare în această seară. Nu mi se pare o metodă corectă. Această evaluare trebuia să fie făcută prin dialog cu mine, ca premier, apoi cu fiecare ministru în parte. Majoritatea miniştrilor n-au participat la întalniri de acest fel. A fost o premieră şi pentru ei această evaluare făcută de Darius Vâlcov, care nu mai e membru PSD. Nu ştiu cine a mai făcut parte din comisia de evaluare în afară de Vâlcov. Cred că trebuia să ştiu, ca premier. De fapt, prin această evaluare, era o justificare pentru a mi se spune: "trebuie să pleci, trebuie să demisionezi". Multe dintre nerealizările imputate aveau termen de implemenatare 2018. Eu cred că merităm mai mult respect. Azi, PNL, USR, preşedintele Klaus Iohannis sunt foarte invidioşi pe serviciul pe care PSD l-au făcut lor. Nu vreau să se confunde PSD şi sutele de mii de membri  cu CEX. CEX a făcut un cadou şi PNL, şi USR, şi preşedintelui prin modul în care au prezentat acest raport de evaluare. S-a inventat o Opoziţie la Guvern în interiorul PSD. Rămân în PSD. Sunt membru de partid de 21 de ani. Forţa PSD nu este dată de CEX şi de 60 de oameni. Forţa acestui partid este dată de sutele de mii de membri. Voi rămane premier pana cand domnul Iohannis va desemna un alt candidat cu nume şi prenume din partea PSD. În acest moment se deschid toate opţiunile. Eu vreau ca partidul din care fac parte să rămana la guvernare. 

Ce garanţii puteţi primi că Iohannis va pune un premier din PSD?

Nu mă puneţi pe mine să fiu responsabil de ceea ce au făcut alţii acum două ore. Eu îmi doresc ac PSD să dea viitorul premier. Dar vreau să am această garanţie. Domnul Dragnea nu a dat această garanţie în CEX, ceea ce nu e în regulă. Dincolo de decizia a 60 de oameni, există un statut după care trebuie să ne ghidăm. Acolo scrie că validarea premierului se face în Congres. Eu am cerut respectarea statutului.

Aţi avut discţuii cu Iohannis până acum?

Nu.  

Aţi ştiu că aceasta este un Guvern de tranziţie?

Eu n-am ştiut că punem un Guvern din cinci în cinci luni. M-a mirat şi pe mine. Probabil doamna Vasilescu era informată mai bine şi ştia că după cinci luni va veni un raport al domnului Valcov. Demisiile miniştrilor intră în vigoare cand sunt trimise la Administraţia Prrezidenţială, iar preşedintele semnează decretul. 

Dvs aţi fi schimbat miniştri?

Aş fi făcut cateva schimbări. 

Ce se întamplă acum are legătură cu ce se întamplă in Justiţie?

Sper că nu. 

Dacă aţi da timpul înapoi, aţi mai accepta această funcţie?

Da, dar în cu totul alte condiţii. Toată echipa guvernamentală a fost făcută de Liviu Drganea. N-aş mai accepta aşa ceva. Am fost chemat şi rugat de Liviu Dragnea să accept să fiu premier. Primul meu răspuns a fost: nu. Eram preşedinte de CJ la Timiş. 

Aţi mai aproba OUG 13?

14, sigur. 

V-aţi simţit folosit de Liviu Dragnea?

Nu. Dar se pare că soarta noastră a fost scrisă de acum cinci luni. 

Vă e ruşine de anumite momente, cum a fost cel cu ştiuca sau cel în care aţi fost adus de Dragnea la Guvern?

Da, sunt momente pe care nu le-aş mai face. 

Aţi spus în CEX că OUG 13 l-a trezit pe Klaus Iohannis?

Da. Iar în acest moment PSD dă tot în mâna domnului Iohannis. Eu nu vreau să am semne de întrebare, dacă va fi sau nu premier de la PSD. Se pare că alţii au aceste semne de întrebare, din moment ce au luat această decizie. Eu nu vreau să risc. Am demisia scrisă, plec în momentul în care se anunţă un nou premier de la PSD. Nu mi s-a oferit în CEX nicio garanţie că această posibilitate este exclusă. Atunci a trebuit să vin cu această condiţie, bună nu pentru Grindeanu, ci pentru PSD. Eu nu plec din PSD. Eu fac tot ce pot ca să rămână un premier PSD. Nu mi s-a oferit nicio garanţie că acest lucru este garanta de colegii mei. 

Miniştrii v-au luat apărarea în CEX?

Au vorbit doi miniştri. Doamna Olguţa, care ştia de cinci luni. Şi Viorel Ştefan, care era şi dansul la fel de siderat. 

***

UPDATE Conducerea PSD a decis să-i retragă sprijinul politic lui Sorin Grindeanu. Totodată, s-a decis ca cei care refuză să plece din Guvern să fie excluşi din partid. Premierul urmeaă să susţină o conferinţă de presă al Guvern. 

UPDATE Premierul Sorin Grindeanu a plecat, după circa patru ore şi jumătate, de la şedinţa CEX al PSD, precizând că nu s-a dat niciun vot în cadrul şedinţei şi că va face declaraţii de la Palatul Victoria. ”Mă duc la Guvern, aştept decizia partidului”, a spus Sorin Grindeanu, la ieşirea de la şedinţa CEx. Potrivit unor surse politice, Grindenau i-a spus lui Dragnea că demisionează doar dacă îşi dă şi el demisia din fruntea partidului, pentru că el, în calitate de preşedinte PSD, a pus miniştrii. 

UPDATE Lia Olguţa Vasilescu a cerut demisia lui Grindeanu, dar şi demisia lui Tudorel Toader. 

UPDATE Potrivit unor surse politice, premierul Sorin Grindeanu le-a spus membrilor CEX că nu demisionează. ”A fost OUG 13 şi nu aţi făcut nimic, eraţi aceiaşi în CEx. L-am trezit pe Klaus Iohannis cu ordonanţa de urgenţă. Acum îi daţi Guvernul. De ce?”, a spus Sorin Grindeanu în şedinţa CExN, au relatat pentru News.ro surse din partid. ”În 20 de ani nu am avut campanie atât de agresivă cum am avut în ultima lună din partea unor colegi”, le-ar mai fi spus premierul membrilor CExN.

UPDATE Călin Popescu Tăriceanu, după şedinţa de Birou Politic al formaţiunii sale: Le-am prezentat colegilor mei două documente: unul detaliat de analiză al programului de guvernare şi unul de sinteză. Sunt 260 de măsuri neimplementate din program. Contează nu doar cantitativ, cât şi calitativ. Nu avem încă Fondul Suveran de Investiţii, de exemplu. Noi am trecut prin Parlament Legea salarizării unitare, dar acest lucru trebuia corelat cu anumite instituţii., cu creşterea calităţii publice. Acest document de sinteză cuprinde 16 pagini de sinteză. Discutm în detaliu după şedinţa din PSD. Am stabilit retragerea sprijinului politic pentru Guvernul grindeanu. De asemenea, colegii mi-au spus că au demisiile pregătite. Sunt demisii la purtător. Nu ştiu ce se va întâmpla la PSD, chit că aş putea. Aşteptăm decizia lor.

UPDATE După două ore de la startul şedinţei, premierul Sorin Grindeanu a luat cuvântul. 

UPDATE ALDE a decis, în şedinţa de miercuri, retragerea sprijinului politic acordat premierului Sorin Grindeanu, au declarat pentru News.ro surse din partid. Miniştrii ALDE nu se vor prezenta mâine la şedinţa de Guvern. 

UPDATE Doi miniştri PSD şi unul de la ALDE sunt de partea premierului. Augustin Jianu, ministrul Comunicaţiilor, a declarat pentru hotnews.ro că va demisiona doar dacă îi va cere premierul, în timp ce Ionuţ Vulpescu, ministrul Culturii, a lipsit de la întâlnirea cu Liviu Dragnea care a avut loc înainte şedinţei CEX. Totuşi, surse din PSD au declarat pentru "Adevărul" că Vulpescu va respecta decizia partidului. Nici ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, nu vrea să plece din Guvern, deşi Călin Popescu Tăriceanu i-a pus pe cei patru miniştri ALDE să-şi pregătească demisiile. 

UPDATE Darius Vâlcov citeşte raportul de evaluare în şedinţa CEX.

UPDATE Raportul de evaluare al lui Liviu Dragnea arată că peste 60% din măsurile promise de PSD în programul de guvernare nu au fost realizate de Executiv, potrivit unor surse politice. Doar 13% au fost implementate complet, restul fiind doar parţial puse în practică. 

UPDATE Potrivit unor surse din PSD, înainte de CEX, toţi miniştrii social-democraţi i-au promis lui Liviu Dragnea că vor demisiona din Guvern dacă Sorin Grindeanu se va încăpăţâna să rămână. Miniştrii urmează să-şi anunţe demisiile în CEX.

UPDATE Potivit unor surse politice, înainte de începerea şedinţei, Dragnea şi Grindeanu au purtat o discuţie separată, la care a a mai participat Marcel Ciolacu, unul dintre oamenii de încredere ai lui Dragnea. 

UPDATE A început CEX-ul. Dragnea şi Grindeanu au venit separat la şedinţă. 

UPDATE Liviu Dragnea a ajuns la CEX. Întrebat care e rezultatul evaluării, Dragnea a fost ironic cu Grindeanu: „Rezultatele sunt foarte clare: scorul este 3 la 0". Întrebat dacă premierul mai are sprijinul PSD, Dragnea a răspuns: „O să vorbim la CEX". 

Liviu Dragnea si Sorin Grindeanu FOTO Inquam

Întrebat, concret, dacă va cere demisie premierului, Dragnea a răspuns: „Dar de ce trebuie să discutăm despre asta. Noi facem o analiză riguroasă, pe cifre, a raportului de evaluare. Eu n-am cerut şi nu cer demisiile la nimeni. Nu e un CEX făcut de cineva pentru cineva. Deciziile vor fi luate democratic. Raportul evaluării va fi făcut public. Întârzierile de azi trebui ştiute de toată lumea. Din păcate, nu ne vorba doar de 60% măsuri neîndpelinite. Nu mi-a fost uşor să discut despre aceste lucruri. N-am cerut demisia nimănui, nici premierului, nici vreunui ministru. Nu suntem într-o situaţie confortabilă, dar nu putem lăsa lucrurile să evolueze aşa. Chiar dacă unii colegi spun, în scrisori închise sau deschise, că nu e o structură legitimă, dar această structură, CEX-ul, a generat un Guvern. Suntem obligaţi să facem analiza".

UPDATE Premierul Sorin Grindeanu a ajuns la CEX, dar a refuzat să facă declaraţii. 

Sorin Grindeanu FOTO Inquam Photos

UPDATE Codrin Ştefănescu: N-am câştigat alegerile pe nişte nume. Am cştigat alegerile cu un program de guvernare. 

UPDATE Gabriela Firea, înainte de CEX: Haideţi să nu facem supoziţii, să nu anticipăm. 

UPDATE Organizaţia Municipală Iaşi a PSD anunţă, chiar înaintea şedinţei CEx, că îl susţine pe Sorin Grindeanu. 

UPDATE Liviu Dragnea i-a oferit premierului Sorin Grindeanu conducerea Agenţiei de Supraveghere Financiară (ASF), funcţie foarte bine plătită, în schimbul demisiei, scrie Hotnews.ro. Surse din PSD au declarat pentru "Adevărul" că premierul a refuzat oferta şi că e decis să nu demisioneze nici dacă CEX-ul PSD îi retrage sprijinul politic. 

UPDATE Mihai Tudose, ministrul Economiei, întrebat dacă demisionează în cazul în care PSD i-o va cere: ”Da, fără niciun fel de problemă”. 

UPDATE Miniştrii din Guvernul Grindeanu au fost convocaţi de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, la o şedinţă înaintea Comitetului Executiv Naţional.

UPDATE Victor Ponta îi roagă pe membrii CExN să îl convingă pe Liviu Dragnea „să nu-l execute" pe premierul Sorin Grindeanu. Fostul lider PSD a transmis miercuri, pe Facebook, o scrisoare deschisă membrilor Comitetului Executiv Naţional, în care îi roagă să îl convingă pe Liviu Dragnea să pună pe primul loc interesele partidului şi ale României.  Ponta a ţinut să precizeze că, în cazul în care PSD va depune o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, el va iniţia un grup de parlamentari social-democraţi care să se opună prin vot „unei asemenea greşeli”. Victor Ponta a susţinut că „numai partidele Comuniste foloseau în răfuielile interne abaterile de la «Programul Partidului» sau de la «Învăţăturile lui Marx şi Engels» - pe care oricum nu le citise nimeni”.

UPDATE Premierul Sorin Grindeanu a avut miercuri, la Palatul Victoria, înainte de şedinţa Comitetului Executiv al partidului, întâlniri cu liderii unor organizaţii judeţene social-democrate, printre care preşedintele PSD Neamţ, Ionel Arsene, cel de la Caraş Severin, Ion Mocioalcă, dar şi secretarul general al PSD, Marian Neacşu, au declarat pentru News.ro surse politice.

***

Disputa dintre Liviu Dragnea şi Sorin Grindeanu, căci la asta se reduce criza din PSD, va fi tranşată, cel puţin teoretic, în şedinţa Consiliului Executiv (CEX) al partidului, programat miercuri la ora 16.00.  Premierul Sorin Grindeanu a declarat, miercuri, la Palatul Victoria, într-o discuţie informală cu jurnalişti, că nu i s-a cerut în mod direct demisia de către liderul PSD, Liviu Dragnea, ci voalat, însă alţii i-au cerut acest lucru în mod direct. Totodată, premierul a afirmat că nu va demisiona şi că se aşteaptă la ”o execuţie publică”.

Practic, se va supune la vot dacă partidul îi retrage sprijinul politic premierului Sorin Grindeanu, tocmai pentru a-l forţa să demisioneze. Surse din PSD spun că nu va exista nicio emoţie în privinţa votului, din moment ce forul de conducere, format din vicepreşedinţii partidului şi toţi liderii PSD din teritoriu, este controlat de Liviu Dragnea. Aşadar, partidul îi va arăta lui Sorin Grindeanu că nu mai este dorit în fruntea Guvernului.

Numai că, potrivit unor surse din anturajul premierului, Grindeanu nu se va da dus cu una, cu două. Premierul Sorin Grindeanu le-a spus jurnaliştilor acreditaţi la Palatul Victoria că ”Guvernul nu este al CEX, ci al României”.

Liderii PSD ştiu că premierul se ţine tare, tocmai de aceea au pregătit încă o măsură prin care să-l determine pe Grindeanu să-şi facă bagajul. Potrivit unor surse politice, mai mulţi miniştri PSD din Guvern îşi vor da demisia în semn de solidaritate cu Liviu Dragnea şi îl vor lăsa pe Grindeanu singur. Astfel, s-ar repeta istoria din 1999, când ţărăniştii i-au retras sprijinul politic lui Radu Vasile, dar acesta a refuzat să demisioneze şi s-a baricadat în biroul său de la Palatul Victoria.

Pe ce mizează Grindeanu 

Potrivit unor surse din anturajul premierului, Sorin Grindeanu se aşteaptă ca nu toţi miniştrii PSD să fie de partea lui Drganea. Grindeanu le-a spus jurnaliştilor că unii miniştrii se simt ”jenaţi” de situaţia actuală şi că se aşteaptă ca unii dintre membrii Executivului să demisioneze dacă li se cere acest lucru, dar că va găsi ”imediat înlocuitori pentru aceştia”.

PSD nu-l poate scoate cu forţa din Guvern pe Grindeanu, dar ce legitimitate ar mai avea un premier rămas fără echipă? Tehnic vorbind, Sorin Grindeanu ar putea numi alţi miniştri din PSD sau din afara partidului, dar va avea nevoie de acceptul preşedintelui Klaus Iohannis, care va trebui să semneze decretele de numire în funcţie ale noilor miniştri. Şi nu vorbim de doi-trei miniştri, ci de 20. Potrivit unor surse social-democrate, Liviu Dragnea le-a interzis membrilor PSD să accepte o eventuală propunere venită din partea lui Grindeanu, deci premierul va trebui să se mulţumească cu oamenii încă fideli lui Victor Ponta (foarte puţini) sau să mizeze pe tehnocraţi apropiaţi de PSD.

De partea cealaltă, Liviu Dragnea deţine sabia unei moţiuni de cenzură, însă este o armă cu două tăişuri. Pe de o parte, este singura modalitate de a-l îndepărta pe Grindeanu, dar o asemenea măsură ar veni la pachet cu importante costuri electorale. Căci nu s-a mai pomenit ca un partid să-şi trântească propriul Guvern. Pe de altă parte, Liviu Dragnea l-ar putea lăsa pe Sorin Grindeanu să-şi strângă o echipă tehnocrată, pentru ca apoi să depună moţiune de cenzură şi să-l trântească în Parlament, pe motiv că Guvernul nu mai are nimic în comun cu partidul care a câştigat detaşat alegerile parlamentare din decembrie. Astfel, impactul electoral ar fi mai mic.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite