O organizaţie hindusă cere demisia lui Băsescu după ce a fost amendat de CNCD pentru afirmaţiile despre romi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Societatea Universală a Hinduismului, o organizaţie nonguvernamentală cu sediul în SUA care promovează hinduismul, cere demisia preşedintelui Traian Băsescu după ce a fost amendat de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru declaraţiile făcute în 2010 despre romii nomazi.

Rajan Zed, preşedintele Societăţii Universale a Hinduismului (USH), apreciază că Traian Băsescu nu mai are legitimitatea morală de a rămâne preşedinte după ce a făcut astfel de afirmaţii despre un grup etnic.

Cum ar putea un preşedinte să reprezinte o ţară când are astfel de prejudecăţi despre un grup etnic al populaţiei ţării?, a spus Rajan Zed, adăugând că se va adresa Uniunii Europene dacă Băsescu nu va demisiona.

Potrivit propriului site, Societatea Universală a Hinduismului (USH), cu sediul în Nevada (SUA), este o organizaţie filosofică, religioasă, culturală şi educaţională care are ca scop promovarea identităţii comunităţii hinduse şi a dialogului interreligios.

Preşedintele Traian Băsescu a fost amendat, luni, de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), pentru declaraţiile făcute în noiembrie 2010, la Ljubljana, privind romii nomazi, despre care a afirmat că "mulţi dintre ei, în mod tradiţional, trăiesc din ce fură". Hotărârea a fost luată în şedinţa de luni a Colegiului director al CNCD, cu şase voturi "pentru" şi două "împotrivă".

CNCD a hotărât că afirmaţia preşedintelui Traian Băsescu din data de 3 noiembrie 2010, conform căreia dintre romii nomazi "foarte puţini vor să muncească" şi "mulţi dintre ei, în mod tradţtional, trăiesc din ce fură" reprezintă discriminare şi încalcă dreptul la demnitate al persoanelor de etnie romă. "Reclamatul a fost sancţionat cu amendă contravenţională în cuantum de 600 lei. Colegiul director a aplicat aceasta amendă, ţinând cont de faptul că preşedintele Traian Băsescu nu se află la prima faptă de discriminare", se arată într-un comunicat al Consiliului remis MEDIAFAX. Preşedintele fusese reclamat la CNCD de asociaţia Romani Criss, pentru afirmaţiile privind romii nomazi făcute la Ljubljana, în 3 noiembrie 2010.

Mai puteţi citi:

Traian Băsescu: „Romii care trag de cetăţeni deranjează mai mult decât un bancher care fură miliarde”. Drăghici dă replica Persoanele de etnie romă, plecate din România, deranjează pentru că trag de cetăţeni şi cer bani sau de mâncare, acest comportament fiind mai vizibil decât furtul unui bancher a declarat, vineri, preşedintele Traian Băsescu, în cadrul unei conferinţe cu jurnaliştii germani.

Băsescu: Statele europene trebuie să asume necesitatea de a integra, prin educaţie, comunităţile rome Preşedinte Traian Băsescu a afirmat, la o întâlnire cu preşedintele Parlamentului elen, că diferenţa în nivelul de trai este motorul principal al migraţiei, iar statele europene trebuie să asume necesitatea de a integra, prin educaţie, comunităţile rome.

Traian Băsescu, către ministrul francez de interne: România nu-şi alungă cetăţenii de pe teritoriul ei Ministrul de Interne francez, Manuel Valls, şi ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Bernard Cazaneuve, au ajuns miercuri în România pentru a discuta situaţia ţiganilor. Vizita a fost una delicată având în vedere declaraţiile de marţi ale ministrului de interne francez care spunea că Franţa nu poate primi toată mizeria lumii şi a Europei, referindu-se la ţiganii români care trăiesc pe străzile Parisului.


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite