VIDEO FOTO Traian Băsescu către ministrul francez de interne: România nu-şi alungă cetăţenii de pe teritoriul ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Miniştrii francezi au fost întâmpinaţi la Cotroceni şi la Guvern de ţigani FOTO: Mediafax
Miniştrii francezi au fost întâmpinaţi la Cotroceni şi la Guvern de ţigani FOTO: Mediafax

Ministrul de Interne francez, Manuel Valls, şi ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Bernard Cazaneuve, au ajuns miercuri în România pentru a discuta situaţia ţiganilor. Vizita a fost una delicată având în vedere declaraţiile de marţi ale ministrului de interne francez care spunea că Franţa nu poate primi toată mizeria lumii şi a Europei, referindu-se la ţiganii români care trăiesc pe străzile Parisului.

De altfel, aproximativ 200 de ţigani au pichetat, miercuri, Guvernul şi Palatul Cotroceni, nemulţumiţi fiind de  vizita în România a miniştrilor francezi.  

Protestatarii s-au strans în faţa Guvernului înainte ca delegaţia franceză să ajungă în Romania.

Au strigat "Vrem să muncim, nu vrem să cerşim!", "Haideţi cu noi, să scăpăm de hoţi şi de mafioţi!", "Vrem dreptate!", "Libertate!", "Demnitate!" şi "Păcat de sângele vărsat!".

Ei nu ştiau însă exact de ce sunt acolo. Povestea cu vizita miniştrilor francezi nu i-a impresionat prea tare, despre condiţiile în care trăiesc însă puteau vorbi mult. „Suntem patru familii într-o casă naţionalizată, ce să facem cu 120 lei pe luna din ajutorul social? Nu avem nici apă curentă, nici curent.” 

Manifestanţii au scandat inclusiv împotriva liderului Partidei Romilor, Nicoale Păun, transmiţându-i: "Păun, Păun, ne-ai minţit destul!". Ţiganii au venit cu bannere pe care scrie "Educaţie pentru copiii noştri", "Partida Romilor egal tragedia romilor", "ANR, unde sunt bugetele?" şi "Păun, ne-ai vândut destul".

Preşedintele ACDR, Marian Daragiu, a declarat că oamenii au ieşit în stradă pentru a cere Executivului să înceapă să gândească politici publice adaptate "unor condiţii nenorocite". "Această poveste frumoasă cu francezii care vin să atragă atenţia şi Guvernul României care se face că a înţeles trebuie să înceteze. Nu poţi să te aştepţi la efecte pozitive atâta timp cât cauzele sunt ascunse sub preş", a spus preşedintele ACDR. 

Acesta a precizat că realitatea constă în lipsa locurilor de muncă şi a locuinţelor pentru populaţia romă, în imposibilitatea de a-şi trimite copiii la şcoală, şi din cauza acestui lucru romii au ajuns o comunitate care se plimbă peste tot în lume, arătând Europei o pată pe care autorităţile române o cunosc."Nu trebuie să vină oficialii francezi să ne spună că avem o problemă, ei trebuie să răspundă prin măsuri adecvate, iar noi aşteptăm mai ales ca Guvernul României să ia măsuri aici", a mai arătat Daragiu.

Vizita ministrului de Interne francez a scos ţiganii în stradă

"Faptul că doi oficiali francezi vin la Bucureşti pare cu atât mai ruşinos", a declarat preşedintele Alianţei Civice Democrate a Romilor (ACDR), Marian Daragiu, când a aflat de vizita celor doi miniştri.

Acesta a catalogat ca "rasistă" afirmaţia ministrului francez de interne, Manuel Valls. "Declaraţia este profund rasistă. Este adevărat că romii sunt profund dezavantajaţi. Suntem de acord că sunt într-o situaţie deplorabilă şi este trist că nu se găsesc soluţii la nivel european şi e şi mai trist că România în 20 de ani nu a reuşit să gândească o strategie pe termen mediu şi lung care să ducă la rezolvarea problemelor romilor", a spus preşedintele ACDR.   

Cei aproximativ 200 de protestatari din Piaţa Victoriei au plecat în jurul orei 14.00, cu autocare spre palatul Cotroceni, unde au depus un memoriu, cerând sprijin pentru eliminarea condiţiilor restrictive din legea electorală, pentru ca toate organizaţiile minorităţilor să se poată implica în viaţa politică.

Traian Băsescu: Sper că problema romilor nu este singura pe care doriţi s-o discutaţi cu noi

În jurul orelor 17.00, cei doi miniştri francezi au ajuns la Cotroceni. Ei s-au întâlnit cu preşedintele Traian Băsescu care le-a spus că Bucureştiul nu poate accepta formulări de genul "România e responsabilă de alungarea populaţiei de etnie romă". Băsescu a precizat că "România nu-şi alungă niciun cetăţean de pe teritoriul ei".

La începutul întrevederii, Traian Băsescu şi-a exprimat speranţa că România şi Franţa vor găsi formulele tradiţionale de cooperare bilaterală şi în cadrul UE, şeful statului român amintind că relaţia bilaterală este acum şi sub un parteneriat strategic.

"Sper că problema romilor nu este singura problemă pe care doriţi să o discutaţi cu Guvernul român", a continuat şeful statului.

"În problema romilor vă asigur că suntem deschişi la o totală colaborare, inclusiv la retrimiterea de poliţişti în Franţa, însă nu putem accepta formulări de genulul «România este reponsabilă de alungarea populaţiei de etnie romă, care se vede nevoită să se refugieze în Franţa»", a subliniat Traian Băsescu.

Vizita la "sursă", anunţată chiar de preşedintele Franţei

Vizita miniştrilor francezi a fost anunţată duminică de François Hollande. Acesta a declarat că problema romilor trebuie abordată "la sursă". "Nu putem accepta ca aceste populaţii să fie alungate din ţara lor, mutate şi să vină să se refugieze în Franţa", a declarat acesta.

La rândul lui, Manuel Valls şi-a exprimat la sfârşitul lunii august dorinţa de a merge în România şi Bulgaria, de unde sunt originari majoritatea romilor din Europa. "Vreau să înţeleg de ce nu sunt duse politici puternice de inserţie", declara el. Peste 600.000 de persoane sunt oficial recenzate în România ca aparţinând minorităţii romilor, însă, potrivit asociaţiilor, în realitate, numărul acestora este cuprins între 1,5 şi 2,5 milioane.

La jumătatea lunii august, Manuel Valls a acuzat "ţările de origine" că duc "politici care discriminează de decenii aceste populaţii", tot mai des confruntate cu sărăcia, cu şomajul şi cu analfabetismul. În acest context, vizita se anunţă delicată.

       

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite