Cum influenţează Codul Fiscal jocurile politice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
PNL şi PSD au bătut palma pe Codul Fiscal, însă Klaus Iohannis le-a stricat jocurile Foto: Mediafax
PNL şi PSD au bătut palma pe Codul Fiscal, însă Klaus Iohannis le-a stricat jocurile Foto: Mediafax

Sesiunea extraordinară în care parlamentarii vor vota, din nou, Codul Fiscal ar putea însemna o lovitură în plex dată Opoziţiei, dar, pe de altă parte, ar putea fi şi o portiţă prin care premierul Victor Ponta să iasă discret de pe scena politică.

Pe lângă discuţia strict economică, în jurul noului Cod Fiscal se ţes şi câteva scenarii politice, care privesc Puterea şi Opoziţia deopotrivă. Liviu Dragnea a anunţat că PSD va convoca o sesiune extraordinară în perioada 24-25 august, în care Parlamentul va vota cererea de reexaminare trimisă de preşedintele Klaus Iohannis, iar partidele au început să-şi facă deja calcule.

În tabără Puterii, există mai multe variante de lucru. În cazul în care actuala coaliţie reuşeşte să rămână unită, PSD va puncta electoral: va fi prima dispută majoră câştigată de Victor Ponta împotriva preşedintelui Klaus Iohannis, iar Codul Fiscal va fi trofeul prezentat publicului. De altfel, premierul a arătat deja că PSD nu va face pasul în spate. „Evident că noi vom vota <<pentru>> Codul Fiscal că doar nu suntem total duşi cu capul să fi votat acum trei săptămâni <<pentru>> şi după aia să votăm <<contra>>. Chiar suntem normali la cap şi mai avem un pic de ruşine măcar. Deci noi votăm <<pentru>> şi eu cred că la 1 septembrie Codul Fiscal va fi promulgat“, a spus Ponta. Pentru a trece din nou Codul Fiscal prin Parlament, PSD are nevoie de voturile UNPR, iar Gabriel Oprea pare a fi acum de partea lui Victor Ponta, în condiţiile în care PSD a anunţat sesiunea extraordinară după o şedinţă la care a participat şi liderul UNPR.

„Eraţi beţi?“
Dacă totul va fi bine în coaliţia de guvernare, iar PSD, UNPR şi ALDE vor vota pentru noul Cod Fiscal, PNL va ieşi foarte şifonat după sesiunea extraordinară. În primă fază, liberalii au votat alături de PSD Codul Fiscal, ba mai mult au propus chiar reducerea TVA la 19%, lucru acceptat de social-democraţi. După ce Klaus Iohannis a întors Codul Fiscal în Parlament, liberalii au încercat să scoată cămaşa invocând proasta guvernare a lui Ponta.

Argumentele economice ale liberalilor au pălit însă în faţă maşinării mediatice a PSD. „Au votat în unanimitate, după, pac!, i-a întors (Klaus Iohannis - n.r.) cu cheiţa. La prânz au zis că nu mai e bun Codul Fiscal. Dar de ce? Eraţi beţi? Sau de ce nu mai e bun?“, a spus Ponta, luni seara, la Antena 3. La sesiunea extraordinară, PNL se vede în situaţia ingrată de a vota împotriva Codului Fiscal, după ce în primă fază l-a acceptat, sau de a vota din nou „pentru“, dar asta înseamnă să i se împotrivească preşedintelui Klaus Iohannis. În plus, dacă noul Cod Fiscal va fi din nou adoptat, victoria PSD va fi definitivă, pentru că preşedintele Klaus Iohannis nu are de gând să mai mute războiul poilitic şi la Curtea Constituţională. „Dacă legiuitorul, Parlamentul, forţele politice rămân pe această formulă, foarte bine, preşedintele nu mai are ce să facă, nu va sesiza Codul la CCR“, a anunţat Dan Mihalache, şeful Cancelariei Prezidenţiale.

Dragnea face jocurile
Toate scenariile de mai sus pleacă de la premisă că dosarul penal al lui Victor Ponta va stagna. Însă am putea asista la o schimbare de premisă generată de procurorii DNA. Dacă vizitele lui Ponta la DNA se vor înteţi, premierul ar putea folosi sesiunea extraordinară pentru Codul Fiscal ca o modalitatea onorabilă de a părăsi Palatul Victoria. Iar în PSD se vorbeşte despre o astfel de ipoteză. „S-a lăsat tăcerea şi toată lumea are acum senzaţia că dosarul lui Ponta nu mai există. Vă spun sigur că după ultima vizită a lui Ponta la DNA în partid s-a vorbit că Victor caută o soluţie de a renunţa şi la partid, şi la Guvern, dar fără să facă tam-tam. Cu partidul i-a ieşit. Nu m-ar mira să urmeze Guvernul. Oamenii- cheie sunt Oprea şi Dragnea“, au spus pentru „Adevărul“ surse din PSD. În cazul în care situaţia juridică a premierului se înrăutăţeşte, Gabriel Oprea ar putea să nu mai voteze Codul Fiscal tocmai pentru a forma o nouă majoritate şi, totodată, pentru a-i curma suferinţa politică lui Victor Ponta.

Pe de altă parte, planul i-ar conveni şi lui Liviu Dragnea, actualul lider al PSD. „Liviu caută soluţia oportună să scoată PSD de la guvernare. Dacă ne prinde 2016 la Putere, nu avem nicio şansă la alegeri“, mai spun sursele citate. Astfel, Liviu Dragnea şi Gabriel Oprea ar putea orchestra ieşirea PSD de la guvernare, variantă convenabilă pentru ambii lideri. UNPR ar putea rămâne la guvernare într-o aliaţă cu PNL şi cu UDMR, iar PSD ar putea ataca alegerile de anul viitor din postura de partid de Opoziţie, având în spate măsurile populiste luate de Ponta în cei trei ani de guvernare. „Liviu Dragnea va retrage partidul de la guvernare într-un termen mediu, pentru că, fiind foarte abil politc, mizează pe un eşec pe termen scurt al liberalilor. Dragnea speră ca PNL să eşueze, iar PSD să câştige alegerile“, crede analistul politic Răzvan Prişcă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite