Victor Ponta a anunţat că se retrage în 2016. Cât de credibil mai este?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta FOTO Mediafax
Premierul Victor Ponta FOTO Mediafax

Specialiştii contactaţi de „Adevărul“ arată că Victor Ponta nu poate fi crezut atunci când spune că nu îşi mai doreşte funcţia de premier după 2016. Analiştii politici consideră că Ponta încearcă o nouă strategie de management al relaţiei cu propriul partid, care l-a promovat în funcţia de premier.

Victor Ponta a spus că nu intenţionează să mai candideze pentru funcţia de premier în 2016, motivând că are mulţi colegi în coaliţia de guvernare care îi pot lua locul la Palatul Victoria. „Nu mai candidez în 2016 să fiu prim-ministru, chiar vreau să fac lucrurile bune, 5 ani de zile cred că reprezintă un mandat important. . În 2016 vreau să câştigăm împreună cu UNPR şi cu ALDE din nou majoritatea şi sunt colegi care pot să conducă Guvernul“, a declarat Victor Ponta, la Antena 3.

Declaraţia lui Victor Ponta este ambiguă, mai ales că premierul nu este ales în urma unui scrutin electoral, ci partidul care a obţinut cele mai multe voturi în alegerile parlamentare formează o majoritate şi desemnează un prim-ministru, pe care preşedintele îl poate numi sau îl poate refuza. Numirea unui prim-ministru este o prerogativă care aparţine exclusiv preşedintelui statului.

Cu toate aceastea, la întrebarea moderatorului emisiunii dacă nu-şi mai doreşte niciodată să fie premier, Ponta a răspuns: „Niciodată nu se spune niciodată “. Victor Ponta a adoptat aceeaşi tactică şi la alegerile prezidenţiale, când a spus că nu va candida pentru cea mai înaltă funcţie în stat pentru că funcţia pe care şi-o doreşte este cea de prim-ministru. În cele din rmă, Ponta a intrat în cursa prezidenţială, fiind cotat cu prima şansă, însă a pierdut în faţa lui Klaus Iohannis, candidatul dreptei.

„Pare un scenariu de genul House of Cards, un serial drag actualului premier. E greu ca Victor Ponta să fie crezut în această chestiune. Pare într-adevăr o situaţie asemănătoare cu cea dinaintea alegerilor prezidenţiale, când Victor Ponta a fost «nevoit» să candideze. Cred că principalul scop al mesajului transmis acum e să scadă presiunea pusă asupra lui, dar şi cea din interiorul partidului. Un personaj politic care nu urmăreşte o funcţie, chiar dacă ocupă una, e mai puţin «interesant». Cât despre interiorul partidului, Victor Ponta a înţeles semnalul votului din CExN şi înţelege că pentru a redeveni, la un moment dat, cel care deţine puterea în PSD e nevoie de nişte schimbări“, crede analistul politic Adi Zăbavă.

„Va candida cu siguranţă“

Specialistul în comunicare politică, Dan Ionescu, arată că Victor Ponta nu mai este credibil deloc  atunci când spune că nu îşi mai doreşte să fie prim-ministru după 2016, fiind sigur că Ponta va profita din nou dacă i se va ivi oportunitatea. „Singura strategie de care îl putem bănui pe Victor Ponta este cea în care încearcă să îşi diminueze pierderile de imagine survenite în urma ieşirii din politică, fiind înfrânt cam pe toate planurile. Aş spune că strategia sa pare mai degrabă naivă pentru că el încearcă să pară dezinvolt şi stăpân pe sine. Dar ele ar fi trebuit dublate de o oaresce substanţă politică pe care Victor Ponta o ignoră şi în ultimul ceas, aşa cum a făcut mereu. Se bazează în continuare pe trucuri de imagine uitând că lumea îl cunoaşte şi e mai greu de păcălit acum ca în urmă cu patru sau cinci ani, când Victor Ponta părea un politician de viitor. Anunţul că nu ca candida în 2016 este inutil şi lipsit de sens. Va candida cu siguranţă dacă i se va ivi oportunitatea. Dar crede că dă mai bine să pară că se retrage cu onoare şi mândrie“, a spus Dan Ionescu.

Consultantul politic, Răzvan Prişcă, crede că totul face parte dintr-o strategie a lui Victor Ponta de a redefini relaţia sa cu partidul care l-a propulsat în funcţia de premier şi cu noua conducere a PSD, asigurată de Liviu Dragnea şi Valeriu Zgonea. „După cacealmaua «Rovana Plumb», Ponta trebuie să se adune şi să vină cu o strategie nouă de management al relaţiei cu PSD-ul pentru că Dragnea şi Zgonea par a-i face agenda premierului prin amânarea rediscutării Codului Fiscal sau prin «analizarea» rectificării în BPN. Viaţa lui Ponta devine tot mai grea, iar regruparea actual in jurul «găştii» din Guvern nu cred ca este una înţeleaptă în condiţiile în care niciunul din actualii miniştri nu are vreo autoritate în partid. Premierul e în corzi, singurele «reuşite» ale mandatului (Codul Fiscal si Legea Salarizării) sunt confiscate de partid şi în subsidiar de Liviu Dragnea iar daca nu găseşte rapid resurse de reinventare va sfârşi (când va vrea Dragnea) mai rău decât Traian Băsescu“, a arătat Răzvan Prişcă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite