Cum a fost cenzurat Traian Băsescu la TVR 3

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a acordat duminică un interviu pentru TVR Timişoara, care urma să fie difuzat şi de TVR 3, marţi seara. Însă interviul a fost blocat de directorul TVR 3, Răzvan Bucuroiu, fără nicio explicaţie

Preşedintele Traian Băsescu a participat, duminică, la Timişoara, la o conferinţă organizată de Mişcarea Populară. Printre altele, preşedintele i-a acordat un interviu Brânduşei Armanca, jurnalistă la TVR Timişoara şi fost şef al ICR Budapesta. Interviul a fost difuzat în patru judeţe - Timiş, Arad, Oradea, Hunedoara - şi, conform spuselor Brânduşei Armanca, urma să fie difuzat şi pe plan naţional, pe TVR 3. „Redactorul-şef de la Timişoara, Florin Mihoc,  l-a contactat duminică pe Răzvan Bucuroiu, directorul TVR 3, şi l-a întrebat dacă este interesat de acest interviu. A spus că se gândeşte. Apoi a revenit şi a spus: <<Da, îl vrem>>. Au stabilit că îl difuzează concomitent pe TVR 3 şi pe TVR Timişoara, marţi, de  la ora 22.00“, spune Brânduşa Armanca pentru „Adevărul“.

Numai că, subit, interviul cu Traian Băsescu nu a mai fost difuzat pe TVR 3. „Cu 40 de minute înainte de ora stabilită, am fost anunţată de redactorul-şef că nu mai intră interviul şi că decizia a fost luată de Bucuroiu“, a rememorat Armanca. Decizia a fost cu atât mai surprinzătoare cu cât pe pe site-ul TVR, în spotul care promovează interviul, se spune clar că acesta va fi difuzat marţi, pe TVR Timişoara şi pe TVR 3, de la ora 22.00. „Cei de la ştiri nu  puteau face acest promo dacă interviul nu era acceptat“, mai spune Armanca.

„Emisiunea nu există în grilă“
Răzvan Bucuroiu, directorul TVR 3 şi omul care a cenzurat interviul, se disculpă spunând că nu a vorbit direct cu Brânduşa Armanca. „Nu aveam cum să opresc difuzarea acestui interviu, pentru că emisiunea Brânduşei Armanca nu există în grila de programe a TVR3. Nu am vorbit cu Brânduşa Armanca nici prin telefon, nici prin SMS, nici pe mail. Puteţi înţelege asta? “, a reacţionat Bucuroiu. Am înţeles, şi l-am întrebat dacă a confirmat difuzarea interviului pe TVR 3 într-o discuţie cu redactorul-şef al TVR Timişoara, Sorin Mihoc, aşa cum susţine şi Brânduşa Armanca. Însă directorul TVR 3 a evitat să răspundă. „Fiţi amabil, vă rog!“, a fost singura sa explicaţie.

După ce a fost anunţată că interviul nu mai intră, Brânduşa Armanca l-a sunat  imediat pe directorul interimar al TVR, Stelian Tănase. „I-am spus lui Stelian Tănase că este un act de cenzură. Mi-a săpus că nu ştie nimic, că abia s-a întors din Italia, dar că se va interesa şi mă va suna. Nu m-a sunat până azi“, a amintit jurnalista. L-am sunat şi noi pe Stelian Tănase să aflăm poziţia oficială a TVR. „Abia ajunsesem în ţară şi am luat situaţia în piept. Veţi primi un comunicat în  scurt timp“, ne-a transmis Stelian Tănase. Dar comunicatul trimis de TVR repetă ideea susţinută de directorul TVR 3, Răzvan Bucuroiu, fără a limpezi lucrurile.

„Emisiunea «Totul la vedere» realizată de doamna Brînduşa Armanca nu face parte din grila TVR 3, canal cu profil generalist, ci din grila TVR Timişoara, care este o televiziune în sine. Această producţie nu a figurat niciodată în grila curentă a TVR 3, nici măcar punctual, ca «Ediţie special㻓, se arată în comunicat, fără a se spune nimic despre înţelegerea dintre directorul TVR 3 şi redactorul-şef al TVR Timişoara. „Aşadar, cazul de «cenzură» invocat nu se poate aplica asupra unei emisiuni care nu figurează în grila de programe a unui canal“, se mai arată în poziţia TVR. În loc de interviul cu Traian Băsescu, TVR 3 a difuzat, marţi seara, emisunea „Dincolo de sport“, din studioul teritorial Cluj, „o revistă a presei, a ziarelor tipărite“, aşa cum este prezentată emisunea pe site.

„Şefii TVR sunt sub masă“
Pentru că ne aflăm în plină campanie electorală, am întrebat-o pe Brânduşa Armanca dacă preşedintele Traian Băsescu a susţinut vădit un anume partid şi, astfel, interviul ar fi putut intra sub incidenţa legii CNA. „Interviul e decent, n-a făcut propagandă nimănui. Asta a fost ciudăţenia: preşedintele nu a vorbit despre niciun partid politic, lucru remarcat şi de cei 20-30 de oameni care au asista la interviu. Deci nu aveau niciun motiv să-l cenzureze. Nici editoiral, nici din punct de vedere tehnic“, susţine Armanca. În interviul de duminică, preşedintele Traian Băsescu i-a replicat pentru prima dată vicepremierului rus Dmitri Rogozin, după ce acesta anunţase că va intra cu un bombardierd în spaţiul aerian românesc. „Probabil a făcut declaraţia după un consum consistent de votcă“, a spus şeful statului, declaraţie preluată chiar de jurnalele de ştiri ale TVR din acea zi. Brânduşa Armanca a descirs televiziunea publică astfel: „TVR suferă de oportunism. Şefii sunt sub masă, nimeni nu-şi asumă nimic, iar TVR merge la vale cu nişte oameni care nu ştiu cum să ţină de scaune“.

Opoziţia cere explicaţii
PDL şi PMP au reacţionat imediat şi i-au cerut demisia lui Stelian Tănase. „Observăm cenzura postului de televiziune care este plătit din bani publici şi nu face decât să-şi desfăşoare activitatea acţionând la comandă politică. Este un precedent extrem de grav ca un interviu cu şeful statului, nu cred că s-a mai întâmplat un asemenea precedent, să fie cenzurat pe postul public de televiziune“, a afirmat  Eugen Tomac. De partea cealaltă, vicepreşedintele Comisiei pentru Cultură şi Media din Senat, Marius Paşcan (PDL), a cerut intervenţia Comisiei de Etică şi Arbitraj din cadrul postului public.

Bucuroiu, apropiat de Baconschi
Răzvan Bucuroiu, directotul TVR, apare ca membru al Fundaţiei Creştin-Democrate, condusă de Teodor Baconschi, fost ministru de Externe în timpul guvernării PDL. „Îl cunosc de 20 de ani, dar nu a fost şi nu este mebru al fundaţiei. Face parte dintr-un grup mai mare de prieteni ai fundaţiei şi de aceea apare pe site. Am cerut şi eu clarificări în chestiunea TVR“, a spus Baconschi.

 „Pufulica“ şi colindul antisemit

Este al treilea incident în care e implicat postul TVR 3 în ultima vreme. Acesta a fost relansat în iarna anului trecut într-o manieră de un ridicol desăvârşit. Realizatorul Cristian Nitulescu a intrat în emisie în timp ce mângâia pe cap o oaie de pluş, denumită „Pufulica”. „Ea este oaia noastră, a redacţiei. Şi de fiecare dată cănd avem probleme sau ne enervăm, o mângâiem pe cap ca să ne calmăm “, spunea prezentatorul. După numai câteva zile, TVR 3 a difuzat un colind considerat antisemit, interpretat de grupul de colindători Ansamblul „Dor transilvan“. În colind a fost folosit de mai multe ori termenul „jidov“. Drept urmare, Parchetul a început urmărirea penală pe numele mai multor angajaţi, acuzaţi de incitare la ură sau discriminare.

Citeşte şi:

Brînduşa Armanca susţine că i-a fost cenzurat un interviu cu Traian Băsescu

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite