VIDEO Crin Antonescu, la Adevărul Live, despre Roşia Montană: „Aici se confruntă bani contra bani. Soros contra RMGC”

Adevărul LIVE Crin Antonescu, despre Roşia Montană: „Premierul vrea tare acest proiect, dar nu doreşte să-şi asume răspunderea“

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a vorbit, la „Adevărul Live“, despre exploatarea minieră de la Roşia Montană şi a explicat că parlamentarii PNL vor vota împotriva proiectului de lege iniţiat de Guvern, cu excepţia celor din judeţul Alba, care reprezintă interesele oamenilor din zonă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Totodată, preşedintele Senatului i-a cerut premierului Victor Ponta să-şi asume proiectul Roşia Montană şi să nu lase decizia pe umerii Legislativului.

În opinia şefului Senatului, „premierul vrea tare acest proiect, dar nu doreşte să-şi asume răspunderea şi îl trimite la Parlament, acolo unde vrea un vot secret”.

Mai mult, Antonescu a amintit că primul care a spus că nu mai are rost dezbaterea din Parlament a fost Victor Ponta.

În pofida declaraţiilor divergente dintre PSD şi PNL pe marginea proiectului de exploatare minieră de la Roşia Montană, Crin Antonescu crede că funcţionarea USL nu este pusă în pericol, pentru că începerea exploatării din Munţii Apuseni nu a fost angajată în pactul de guvernare.

Totuşi, copreşedintele USL Crin Antonescu l-a criticat pe partenerul său politic, Victor Ponta, pentru declaraţiile sale, potrivit cărora i-ar fi promis soţiei sale (Daciana Sârbu) că va vota împotriva proiectului RMGC. În acest context, liderul PNL a spus: „Eu nu pot să comentez aşa ceva (...), relaţia mea cu Victor Ponta s-a bazat întotdeauna pe onestitate, pe transparenţă, pe asumarea unui mod diferit de Traian Băsescu. Ori din punctual meu de vedere acest mod de a face politică asumat împreună înseamnă opţiuni cinstite, la vedere, cu argumente cinstite”. 

Preşedintele PNL a mai subliniat că relaţia sa cu Traian Băsescu este în continuare rece şi a povestit episodul de la Palatul Cotroceni, când şeful statului l-a chemat pentru a discuta pe teme numirii lui Ovidiu Silaghi la Ministerul Transporturilor.

În final, Crin Antonescu a vorbit despre subiectul arzător din Orientul Mijlociu, despre relaţia cu republica Moldova şi despre ultima sa vizită în America.

Crin Antonescu la Adevărul Live. Puneţi-i întrebări preşedintelui Senatului! 

 • 12:43
  Despre minerii blocaţi în subteran la Roşia Montană. Acestor oameni le spune că nu ne sunt indiferenţi. Nu-şi ajută scopul recurgând la proteste extreme. La masa dialogului au loc oricând. Îi rog să renunţe la gesturile extreme și, prin reprezentanţii lor, să-şi susţină punctul de vedere pe care toţi îl iau în considerare.  
 • 12:35
  Şi eu vreau o presă fără lesă, aşa cum vreau politicieni curaţi, care să nu fie corupţi. Nu are importanţă cine a pornit o manifestaţie. Ceea ce trebuie să înţelegem este nu ceea ce vrem, ci cum. Marea dificultate a unui politician cu bune intenţii. Cât de greu este să faci astăzi în România nu doar politică, ci şi presă. Este foarte greu. Sunt împreună cu aspiraţiile celor din piaţă, mă despart atunci când se transformă în ostilitate. Eu am trăit cum e să nu ai presă de nicun fel şi nici politicieni. S-a numit dictatură.
 • 12:29
  S-a vorbit de izolarea noastră externă. Băsescu a spus în campanie că dacă câştigăm ducem ţara la ruşi. Într-un an, premierul a avut mai multe întâlniri oficiale faţă de câte a avut preşedintele Băsescu în tot mandatul. 
 • 12:27
  Nu am niciun fel de consilieri - nici americani, nici nonamericani. Colaborez cu Niels Schnecker care este român. În SUA am participat la o acţiune de natură politică la care am fost invitat. Nu suntem în campanie electorală. Încercăm să pregătim o precampanie în ţară. Niels mă ajută. Preţuiesc mult această vocaţie. Nu avem consilieri israelieni, americani, dar mi-ar fi plăcut. 
 • 12:25
  Am rezolvat din prima sesiune parlamentară revizuirea Constituţiei. S-au făcut nişte eforturi în privinţa regionalizării. Ce a ţinut de voinţa noastră am făcut, în alte cazuri ne-a oprit Curtea Constituțională a României.
 • 12:24
  Dacă majoritatea de 70% face legea referendumului şi vine CCR cu şase oameni şi spune că nu ai voie să o aplici un an de zile. Pot eu să încalc hotărârea Curţii.
 • 12:20
  Destrămarea USL ar fi un lucru neplăcut. Cred că ar fi un lucru neplăcut pentru milioanele de oameni şi pentru viaţa politică românească. Avem de luat decizii importante. Când ai 70%, le poţi lua! Când ai 70%, hai să luăm decizii! Sunt ultimul care-mi doresc aşa ceva, nu pentru susţinerea la preşedinţie, ci pentru cât am investit în faţa oamenilor. Am susţinut ideea Ponta prim-ministru. 
 • 12:18
  Problema nu este dacă omori sau nu câinii, ci să nu mai avem câini pe străzi. Tot trebuie să prindem câinii, nu mergem cu mitraliera pe stradă să omorâm câinii. Mi se pare anormal să învinovăţim un  singur om. 
 • 12:15
  Despre moartea lui Ionuț Anghe, copilul în vârstă de patru ani sfâșiat de o haită de maidanezi în apropiere de Parcul Tei din Capitală: Am preferat să nu comentez. Am mai candidat împreună cu Sorin Oprescu. Nu l-am învinovăţit. Nu este numai el vinovat. Cea mai urgentă problemă a Capitalei sunt câinii. Ionuţ nu a murit din cauza câinilor, ci a nesimţirii omeneşti.
 • 12:10
  Cum să se îmbunătăţească relaţiile între mine şi domnul Băsescu când preşedintele spune public despre Ovidiu Silaghi, asupra căruia, la momentul când a fost propus, nu exista nicio acuzaţie. Exprimă public dorinţa de a avea o discuţie cu mine. Dau curs acestei întâlniri. Mă duc şi-l întreb dacă are ceva legat de această numire. Preşedintele mi-a spus că nu ştie nimic în legătură cu Silaghi, iar după trei zile apare Iordache şi spune ceva de Silaghi. Nu pot să cred că preşedintele nu a ştiut, având în vedere că este un om atât de informat. Acest gen de incorectitudine profundă nu poate îmbunătăţi relaţiile dintre mine şi Traian Băsescu. Eu n-am oameni care să vină la poartă şi să-mi spună una şi alta despre Silaghi.
 • 12:08
  Despre conflictul din Siria: este o situaţie mai complicată decât în Irak, pentru că există butoiul de pulbere regional şi există Rusia ca jucător implicat. Există o bază, militari, instructori şi asta a complicat situaţia. Rămân la poziţia la care suntem toţi. Am făcut declaraţia respectivă după întâlnirea cu ministrul adjunct al Israelului. Şi declaraţia preşedintelui Băsescu de alăturare la poziţia celor 11 a făcut un context de fond. Domnul Băsescu a făcut un lucru corect.
 • 12:02
  Ce ar trebui să facă România în condiţiile în care Rusia şi-a intensificat presiunile asupra Republicii Moldova? Țara noastră are de făcut două lucruri simple. Unu: să încerce să propună şi să impună ca temă majoră politica UE în această zonă de vecinătate estică și să ne profilăm în interiorul parteneriatelor strategice cum este cu Polonia, ca să susţinem acest parcurs. Doi: pentru a ajuta cum putem stabilitatea unui guvern pro-european la Chişinău. România nu mai este singură în faţa Rusiei. În plan electoral, eu nu sunt la vânătoare de voturi în Republica Moldova. Mă interesează toţi cetăţenii Moldovei cum văd Bucureştiul. În perioada următoare voi intensifica comunicarea şi chiar prezenţa cu Republica Moldova. 
 • 11:56
  Sunt un partizan hotărât al bicameralismului. Monocameralismul nu garantează o schimbare în bine a clasei politice. Numărul parlamentarilor poate să scadă fără să punem în discuţie caracterul bicameralismului. Când n-am avut Senat în România, n-am avut democraţie. Problema nu este că avem două camere, ci că au fost Camere duplicat: au suprapus atribuţii şi au dublat timpul pentru actele normative.
 • 11:52
  Ce strategie aveţi pentru situaţia în care PSD nu vă va susţine candidatura? Nu e între noi, ci între noi şi alegători. Pornesc de la premnisa bunei credinţe, dar asta nu înseamnă că sunt naiv. Când am asumat candidatura, am asumat-o în faţa cetăţenilor. Că PSD va susţine candidatura mea e problema PSD-ului. Tema este ce fel de preşedinte vom avea, ce doresc cetăţenii României.  E indiferent faptul că PSD mă va susţine sua nu, dar PSD are un angajament public.
 • 11:46
  Dacă proiectul (de exploatare minieră de la Roșia Montană, n.r.) cade în Parlament, proiectul rămâne în vigoare, dar nu ştiu în ce situaţie. Contractul nu este o problemă a Parlamentului. Aştept cu interes ora la care premierul va face public acest proiect. Premierul ne-a vorbit de Finlanda şi Suedia, dar acolo cineva şi-a asumat acordul de mediu. 
 • 11:43
  Opţiunile soţiei mele ca europarlamentar şi opţiunile mele nu trebuie să fie identice. Ca membru în Comisia de industrii a Parlamentului European, soţia mea a organizat o dezbatere pe proiectul Roşia Montană. A avut o poziţie bazată pe argumente. Atunci Gold Corporation nu a sărit în ajutorul ei. Nu are niciun fel de influenţă ce crede soţia mea despre chestiunea asta. Dacă i-aş fi promis soţiei mele ceva şi as fi ajuns prim-minsitru să văd că lucrurile stau altfel, mi-aş fi încălcat cuvântul faţă de soţia mea. Naţiunea este mai presus de soţie.
 • 11:39
  Dacă Guvernul e convins de proiectul de exploatare minieră de la Roșia Montană, fie dă acordul de mediu, fie continuă discuţia în Parlament. La un moment dat, premierul va face pledoaria. Dar premierul nu poate să spună că e foarte bun acest proiect, dar că nu-l votează. Aşa ceva nu se poate. Dacă premierul îl susţine şi îl votează, toată lumea va înţelege că premierul şi-a schimbat poziţia.
 • 11:37
  Este inacceptabil ca o companie privată să vină să facă exproprieri în România. Exproprierile le face statul român.
 • 11:36
  Este un adevăr faptul că Ungaria a părut foarte sensibilă şi a fost împotriva proiectului Roșia Montană. De ce? Să luăm act de acest fapt! Ungaria ca şi alte ţări în condiţii de competiţie nu are de ce să fie fericită dacă în România un astfel de proiect s-ar rezolva. Dar asta nu-mi dă garanţia că un astfel de proiect va fi astfel. 
 • 11:34
  PNL nu este un partid antiinvestitor. PNL este un partid care are datoria interesului naţional. 
 • 11:33
  Dacă îl asumă mâine ca Guvern, eu le fac credit. Miniştrii liberali vor fi în situaţia de a veni la Guvern şi să răspundă la întrebările opiniei publice. 
 • 11:31
  Cine poate şti dacă e bun sau nu? Cine riscă să-i dea acordul de mediu? Dacă doamna Rovana Plumb (ministrul Mediului, n.r.) ştie că e bun, să-i dea avizul.
 • 11:31
  Respect investiţia Gold Corporation. Sunt sume enorme vehiculate de ei, acel judeţ (Alba, n.r.) ar trebui să fie perla României pe aceşti bani. Nu ne pot reproşa că s-a cheltuit mult pe publicitate şi lobby. Eu văd efecte benefice ale ieşirii mele. N-am fi avut discuţia despre pagube, n-ar mai fi desecretizate documentele. Dacă mâine se întâmplă ceva rău şi nu aduce investiţia promisă, cine va fi de vină? Cei 365 care au votat proiectul?
 • 11:28
  Nu vreau să comentez explicaţiile premierului. Vii şi spui aşa: „M-am opus proiectului Roşia Montană pentru că îl susţinea Băsescu. Am ajuns prim-ministru şi iată că sunt convins că e în interesul naţional, că respingerea ar aduce despăgubiri. Totuşi voi vota împotriva lui pentru că am promis unor colege, inclusiv soţiei”. Eu nu pot vota aşa ceva. Relaţia mea cu Victor Ponta este una normală, s-a bazat pe onestitate, pe transparenţă, pe asumarea unui mod diferit de a face politică. Dacă Victor Ponta ar fi cerut USL să facem acest proiect, discuţiile pe care le avem s-ar fi spulberat.
 • 11:25
  Aşa cum nu sunt dispus să negociez cu manifestanţii din Piaţa Universităţii, tot aşa nu sunt dispus să merg la gura minei ca să discut un proiect de lege. Punctul lor (al minerilor, n.r.) de vedere este susţinut de parlamentarii din acea zonă. Dezbaterea este în curs în Parlament.
 • 11:23
  Eu n-am naivitatea să cred că într-o asemenea bătălie în care, din punct de vedere mediatic, publicitar și de lobby, inclusiv în media, o companie de forță, care a investit atât, poate să fie o campanie de câștigat voturi. În paranteză fie spus, protestul sincer al unor oameni necăjiți de la Roșia Montană este dirijat, în mod destul de absurd, ad persona la Crin Antonescu. De parcă aș eu putea să rezolv ceva dintr-o semnătură.  Aici se confruntă bani contra bani. Soros contra RMGC.
 • 11:22
   Asemenea proiecte nu se fac cu declaraţii ambigue, pe sub masă.  Când eşti prim-ministru trebuie să spui „Da” sau „Nu”.
 • 11:21
  Coaliţia guvernamentală va rămâne în picioare pentru că a fost construită în jurul unui proiect, în care nu ne-am angajat să facem Roşia Montană. Nu noi am fost campionii ecologismului de conjunctură, mai degrabă PSD.
 • 11:20
  Lucrurile se joacă. Doar PNL a spus că va vota împotrivă, iar PNL va vota împotrivă la votul în plen, cu câteva excepţii. Parlamentarii de Alba vor vota aşa cum le cer alegătorii din Alba. Eu cred că va rămâne în picioare exploatarea de la Roșia Montană.
 • 11:18
  Dacă PSD vrea să facă acest proiect, de ce nu vine în Parlament să pledeze pentru el? Nu poţi să faci ceva ce ţi-ai propus prin mâna altora. N-am avut elementele pentru a ne putea asuma acest proiect.
 • 11:17
  Când premierul spune că votează împotriva lui, mă face şi pe mine să mă gândesc.
 • 11:16
  Primul care a spus ce votează nu am fost eu, nici Blaga, a fost premierul, care a spus că votează împotriva lui.
 • 11:16
  În Guvern, lucrurile se produc birocratic. Premierul decide. Nu a fost o situaţie în care miniştrii liberali să se ridice în picioare şi să spună că dacă trece proiectul vom rupe coaliţia.
 • 11:15
  Singurul care l-a avizat a fost ministrul Culturii. Dar nu aspectele de patrimoniu cultural erau cele mai importante în acest proiect. Miniştrii liberali nu s-au opus în Guvern.
 • 11:14
  Eu cunoşteam destul de vag intenţia premierului de a face un proiect de lege care să-l supună ratificării Parlamentului. Într-o bună zi, am fost sunat de unul din miniştrii PNL, din şedinţa de Guvern. Asta înseamnă că n-am avut o discuţie în prealabil cu premierul. Am încercat să-l găsesc pe premier, nu mi-a răspuns şi i-am transmis prin Chiţoiu să amâne cu o săptămână proiectul. Premierul nu a fost de acord, iar premierul mi-a explicat că trebui să-l dea, că erau nişte scadenţe. Când ne-am uitat pe proiect, simulat cu momentul în care opinia publică a explodat, am observat tot felul de lucruri. Am discutat cu Vosganian, mi-a spus că nu e la el. Lucia Varga mi-a spus că nu e la ea.
 • 11:12
  Votul împotrivă al PNL nu înseamnă respingerea exploatării miniere de la Roşia Montană, dar nu poate fi asumat un asemenea aproiect. De ce nu asumă Guvernul, în frunte cu premierul, acest proiect? De ce mi-l dă mie să decid. Înseamnă că pot spune că nu există garanţiile necesare.
 • 11:11
  Primul a spus ce va vota a fost însuşi premierul. A început un joc destul de parşivel, asocierea mea cu domnul Blaga. PNL şi PDL nu au majoritate. Premierul este absolut convins că acesta este un proiect bun, fezabil.Nu înţeleg de ce nu a dat acordul de mediu în baza acestei dorinţe. Premierul vrea tare acest proiect, dar nu doreşte să-şi asume răspunderea şi îl trimite la Paralament, acolo unde vrea un vot secret.
 • 11:08
  Cel care a spus nu mai are rost dezbaterea în Parlament a fost premierul, nu eu. Eu cred că proiectul, odată intrat în Parlament, trebuie să aibă pronunţare.
 • 11:05
  Nu pot să substitui printr-un vot politic un aviz tehnic, aşa cum ne recomandă Rovana Plumb.
 • 11:05
  Despre votarea proiectului în Parlament M-am bazat în principal pe trei lucruri: Unu: un  proiect de anvergură naţională, Roşia Montană, nu poate fi susţinut în condiţiile unei profunde scindări în societatea românească.
  Şi din discuţiile din presă, şi din emdiul virtual, avem o marte scindare.

  Doi: există o mare cantitate de suspiciune. Imediat după această declaraţie au apărut teme de care nu se discuta, că avem despăgubiri financiare.

  Trei: proiectul avea fisuri sau puncte neclare pe care nu le poate substitui o voinţă politică şi un vot pur şi simplu.

citeste totul despre: