Comisia Juridică: Închisoare de la doi la şapte ani pentru cei care maltratează animalele - Dacă nu se ştie de cei şapte ani de acasă, să se ştie de lege

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu unanimitate de voturi, Comisia Juridică a Senatului a avizat favorabil proiectul de lege iniţiat de senatorul Haralambie Vochiţoiu, care prevede pedepse de la doi la şapte ani pentru cei care produc leziuni animalelor.

"Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani: uciderea animalelor cu intenţie, fără drept, practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive, organizarea d elupte între animale sau cu animale, folosirea de animale vii pentru desajul pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, producerea de leziuni, cu intenţie, intervenţiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal", se arată în proiectul de lege care modifică  Legea privind Protecţia animalelor.

În legea actuală, maltratarea animalelor era pedepsită cu amendă sau închisoare.

Senatorul PNL Vlad Popa a propus micşorarea pedepsei de la 1 la 3 ani pentru faptele de mai sus, însă amendamentul său a fost repins.

"Vătămarea corporală la oameni este tot de la 2 la 7 ani. Tot mai multe ţări au adoptat o legislaţie, că sunt fiinţe vii şi pedepsele trebuie să fie asemănătoare cu cele aplicate oamenilor. Sunt identice pedepsele", a explicat avocatul Cosmina Cernea, de la organizaţia "Dreptate pentru animale".

Potrivit iniţiatorului, proiectul de lege va primi raport favorabil şi de la Comisia de Agricultură."Veşti bune tuturor iubitorilor de animale. Am vorbit şi cu doamna preşedinte de la Agricultură. Va fi favorabil şi acolo. Nu îşi doreşte nimeni să se ajungă la cei şapte ani, dar trebuie transmis un semnal acestor sadici că societatea nu mai tolerează aşa ceva", a spus Vochiţoiu.

"Dacă nu se ştie de cei şapte ani de acasă, să se ştie de lege", a arătat un alt reprezentant al oraganizaţiei "Dreptate pentru animale".

Guvernul a transmis un punct de vedere negativ. Senatul este primă Cameră sesizată.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite