Aliaţii îl împing pe Victor Ponta spre alegerile prezidenţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta, alături de vicepremierii Liviu Dragnea şi Gabriel Oprea Foto: Mediafax.
Victor Ponta, alături de vicepremierii Liviu Dragnea şi Gabriel Oprea Foto: Mediafax.

Liviu Dragnea, numărul doi în PSD, se grăbeşte să anunţe candidatura lui Victor Ponta la alegerile prezidenţiale, pentru a prelua puterea în partid, iar UNPR a strâns deja semnături de susţinere pentru a-l impulsiona pe premier

În timp ce, pe partea dreaptă, candidaţii la alegerile prezidenţiale se calcă pe picioare, stânga unită încă nu are un candidat anunţat oficial, pentru că Victor Ponta se codeşte, deocamdată, să facă pasul decisiv. Premierul a aşteptat mai întâi rezultatatul alegerilor europarlamentare, dar cum PSD nu a reuşit să treacă pragul de 40%, Ponta a amânat oficializarea candidaturii până în toamnă, când va fi organizat Congresul PSD. „Candidatul la prezidenţiale nu poate fi stabilit decât de congres. Congresul se va desfăşura în septembrie. Până atunci, probabil că oricând putem anunţa cine suntem cei care eventual candidam. Lista este foarte scurtă“, a spus premierul Victor Ponta.

Nu toată lumea din PSD este de acord cu decizia premierului. De exemplu, pentru Liviu Dragnea timpul nu mai are răbdare. Actualul vicepremier şi numărul doi în PSD i-a stabilit un termen mult mai strâns lui Ponta pentru a-şi anunţa candidatura: câteva săptămâni. „Nu e vorba de câteva zile. Probabil, nu ştiu, câteva săptămâni, pentru că eu nu cred că putem lăsa să treacă vara până să stabilim în PSD pe cine susţinem. Organizaţiile noastre au nevoie de un reper pentru alegerile prezidenţiale, pentru că altfel se uită la alţi colegi care se auto-trec pe tot felul de liste şi nu aş vrea să apară confuzie în partid“, a spus Dragnea, cu trimitere şi către Mircea Geoană, care stă la pândă pentru a prinde, din nou, un loc de prezidenţiabil.

„Să nu formalizăm foarte mult“
Per scurt, Dragnea a insistat că nu mai are rost ca PSD să aştepte toamnă, când poate să anunţe candidatul încă din vară. „Nu are sens să ne formalizăm foarte mult. Congresul sigur că va formaliza candidatul, dar un anunţ poate fi făcut şi într-o altă structură de conducere statutară. Congresul poate să valideze o candidatură, poate să aprobe o candidatură“, a spus Dragnea. Întrebat dacă l-a sfătuit pe Ponta să-şi anunţe candidatura mai repede, Dragnea a spus că el nu este sfătuitor, ci „camarad şi prieten“.

Primele tatonări
Să-i fie oare Dragnea atât de prieten lui Victor Ponta? Mai degrabă nu. Liviu Dragnea este  acum numărul doi în PSD, dar, din postura de preşedinte executiv, el este cel care conduce, de facto, partidul. Dragnea se ocupă de organizare, Dragnea se ocupă de mobilizare la vot, din ministerul lui Dragnea pleacă fonduri către baronii PSD din teriotriu. Drept urmare, Dragnea se visează viitorul preşedinte al PSD. Cel puţin. Pentru că, surse din partid  spun că Dragnea ţinteşte mult mai sus: ar vrea funcţia de premier, dacă Victor Ponta va ajunge preşedinte.

De altfel, Dragnea a început deja să-şi facă lobby printre baroni. În weekend-ul trecut, ministrul Dezvoltării a fost într-o vizită inopinată în Tulcea, judeţ condus de un baron social-democrat discret - Horia Teodorescu. Potrivit jurnaliştilor de la stiripesurse.ro, Dragnea a aplecat într-o mini-croazieră pe Dunăre, însoţit de mai mulţi lideri ai PSD din Muntenia şi Moldova. Potrivit unor surse participante la întâlnire, ministrul Dezvoltării le-a cerut baronilor să intensifice presiunile politice şi mediatice pentru ca premierul Victor Ponta să fie silit să-şi anunţe candidatura cât mai repede. „El ar vrea ca să nu îl prindă sfârşitul lui iunie fără să se ştie cocoţat pe scaunul lui Victor. Vrea să tranşeze lupta pentru putere acum şi nu la toamnă când are toate şansele să zboare“, a spus pentru stiripesurse.ro unul din preşedinţii de CJ participant la întâlnire. Printre cei care mai râvnesc conducerea PSD se numără Dan Şova, ministrul Transporturilor, dar, mai ales, prieten foarte bun cu Victor Ponta, şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi el din tabăra lui Ponta.

„Succesorul lui Ponta, greu de găsit“

Analistul politic Radu Magdin spune că asistăm la primele mişcări ale luptei pentru putere în PSD. „Este normală atitudinea lui Drganea. El, ca preşedinte executiv, este al doilea om în partid, deci ar trebui să fie succesorul natural. Numai că nu este sigur de acest statut, pentru că în PSD se poziţionează deja câteva tabere. Dacă Ponta va ajunge la Cotroceni, cred că PSD va împărţi funcţiile ca să mulţumească pe toată lumea: un om va ajunge premier, iar altul preşedintele PSD. Deci, interesul PSD este să tragă foarte tare la viitoarele alegeri ca să aibă apoi cât mai mult de împărţit “, spune Magdin, care vorbeşte despre o criză de lideri politici social-democraţi. „În PSD este foarte greu de găsit acum un succesor pentru Ponta. Atunci când el l-a înlocuit pe Geoană, a venit şi a spus : «Ştiu limbi străine, sunt tânăr, sunt Tony Blair de România»“, a conchis Magdin.

UNPR face deja precampanie

Pe lângă „camaradul“ Dragnea, Victor Ponta este mânat să candideze şi de UNPR, partenerul de guvernare al PSD. De altfel, primul care a spus cu subiect şi predicat că Ponta trebuie să fie prezidenţiabilul stângii a fost chiar preşedintele UNPR, Gabriel Oprea. „Victor Ponta a imprimat o altă mentalitate în politica românească. A venit cu o viziune proaspătă şi corectă. A dat României o voce, cu adevărat, liberă de trecut şi o privire orientată cu hotărâre spre viitor. Şi tocmai din acest motiv, Victor Ponta are obligaţia să ajungă preşedintele României!“, spunea Oprea, în urmă cu câteva săptămâni, la festivitatea de lansare a candidaţilor PSD-PC-UNPR pentru europarlamentare. Tot atunci, la Romexpo, Gabriel Oprea a promis că, până în toamnă, UNPR va strânge un milion de semnături pentru a-l stimula pe Ponta să candideze, deşi legea impune doaer 200.000 de susţinători. În ce stadiu s-a ajuns?„Am strâns 350.000, dar să ştiţi că semnăturile se strâng foarte greu. Mai avem timp până în septembrie. Am propus un milion, atât vom strnge. Facem asta pentru a-i arăta susţinerea lui Ponta şi, totodată, e un fel de precampanie“, a spus Eugen Nicolicea pentru „Adevărul“.

Nu cred că putem lăsa să treacă vara până să stabilim în PSD pe cine susţinem Liviu Dragnea, preşedinte executive al PSD

Citeşte şi:

Dragnea: PSD va stabili candidatul la prezidenţiale în câteva săptămâni

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite