Judecătoria Sectorului 4 a decis liberarea condiţionată a fostului patron OTV, Dan Diaconescu. Sentinţa nu este definitivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Diaconescu
Dan Diaconescu

Judecătoria Sectorului 4 a decis, vineri, să îl elibereze condiţionat pe Dan Diaconescu, după ce acesta a ispăşit doi ani şi jumătate din pedeapsa de cinci ani şi şase luni de închisoare cu executare, primită în dosarul în care a fost găsit vinovat pentru şantajarea unui fost primar. Dan Diaconescu este unu dintre beneficiarii prevederilor Legii recursului compensatoriu.

UPDATE 17.20  „Admite propunerea de liberare condiţionată privind pe petentul condamnat Diaconescu Cristian Dan. Dispune liberarea condiţionată a condamnatului de sub puterea mandatului de executare a pedepsei închisorii nr.1881/2015 emis de Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti în baza sentinţei penale nr. 1186/2013”, a decis, vineri, Judecătoria Sectorului 4.

Măsura instanţei poate fi atacată de procurori şi, dacă acest lucru se va întâmpla, contestaţia se va judeca la Tribunalul Bucureşti.

UPDATE 13.00 Judecătoria Sectorului 4 ar putea da vineri o primă decizie în cazul lui Dan Diaconescu. Realizatorul TV a fost încarcerat în martie 2015, după ce a fost condamnat la 5 ani şi 6 luni de închisoare pentru două capete de acuzare de şantaj.Dan Diaconescu a mai câştigat 200 de zile pentru că a muncit în închisoare, iar alte 150 de zile le-a câştigat pentru că a scris 5 cărţi considerate lucrări ştiinţifice.

Cu toate acestea, Dan Diaconescu mai trebuie să îl convingă şi pe judecător, vineri, că merită să fie pus în libertate înainte să îşi fi ispăşit întreaga pedeapsă.Decizia de vineri nu va fi definitivă, iar procurorii DNA pot face recurs.De asemenea, până în 2025 nu va mai avea voie să practice jurnalismul şi să facă emisiuni TV.

Ştirea iniţială

La penitenciarul Jilava 500 de deţinuţi vor intră în comisiile de eliberare condiţionată zilele acestea, graţie recursului compensatoriu. Potrivit experienţei de până acum, între 50% şi 75% au motive să fie optimişti: pot primi biletul de ieşire din închisoare, însă soarta lor depinde acum de voinţă judecătorului.

Printre aceştia şi Dan Diaconescu, fostul patron al OTV, care a ispăşit peste jumătate din pedeaspă de cinci ani şi 6 luni primită pentru şantaj. Lui i se alătură alţi 400 de condamnaţi de la penitenciarul Rahova. La nivel naţional sunt 3.300 de infractori, potrivit Ştirile Pro TV.

Mai mult, instanţele vor judecă într-un termen cât mai scurt solicitările, că să nu fie acuzate că ţin ilegal în închisoare deţinuţii. La judecătoria Sectorului 4 ajung nu doar cazurile care au primit undă verde pentru eliberare din partea comsiilor speciale, ci şi cei respinşi. Şi ei pot cere să fie eliberaţi, iar cum numărul dosarelor este foarte mare, magistraţii sunt nevoiţi să analizeze zeci de cazuri în fiecare zi.

529 de deţinuţi care şi-au ispăşit pedeapsa în întregime au fost eliberaţi încă de săptămâna trecută. Cei mai mulţi sunt hoţi, tâlhari şi violatori. Potrivit reprezentanţilor penitenciarelor, între cei 3300 de condamnaţi, care ar putea fi acasă în cel mult două săptămâni, sunt persoane şi cu alte tipuri de infracţiuni.

Din cei 529 de deţinuţi eliberaţi în prima zi în care Legea privind recursul compensatoriu a intrat în vigoare 184 au fost condamnaţi pentru furt, 135 pentru tâlhărie, 47 pentru viol şi 33 pentru omor, dintre care şase au fost condamnaţi pentru omor deosebit de grav, se arată într-un răspuns al ANP la o solicitare HotNews.ro.

Cine sunt primii liberaţi

Cei mai mulţi, adică 80 din cei 529 de deţinuţi care au fost eliberaţi pe 19 octombrie, în prima zi de la intrarea în vigoare a Legii privind recursul compensatoriu, erau încarceraţi la Penitenciarul Giurgiu, au anunţat, vineri seara, reprezentanţii administraţiei ANP. În perioada următoare ar putea fi eliberaţi condiţionat, în baza acestei legi, alţi 3.349 de deţinuţi, cei mai mulţi fiind de la Rahova - 250 şi de la Penitenciarul Poarta Albă - 200.

Detalii în articolul: 135 de tâlhari, 47 de violatori şi 33 de criminali au fost eliberaţi în ziua intrării în vigoare a Legii recursului compensatoriu

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite