Toamna bobocilor fără Abecedar. Părinţii: „Este sub orice critică!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prima zi de şcoală la Brăila   FOTO: Florentin Coman
Prima zi de şcoală la Brăila   FOTO: Florentin Coman

Prima zi de şcoală a stârnit un val de dezamăgire în sufletul miilor de elevi din clasele I şi a II-a, care şi-au găsit, în toate şciolile din ţară, băncile fără manuale. În timp ce unii micuţi speră să le primească în cel mai scurt timp, alţii se amăgesc să răsfoiască manualele fraţilor mai mari.

Cei mai nemulţumiţi sunt părinţii, care şi-au făcut deja calculele pentru a cumpăra cărţi auxiliare, condamnându-i, în acelaşi timp, pe guvernanţi pentru criza Abecedarelor. La rândul lor, profesorii recunosc că doar eforturile părinţior au făcut, şi anul acesta, ca anul şcolar să îneacpă în condiţii cel puţin modeste. Cât despre politicieni, aceştia au deschis anul şcolar cu scuze.

BRAŞOV. „Fiecare ministru vine cu păsărica lui“

Peste două mii de micuţi au început, ieri, clasa I, la Braşov. Copiii nu au găsit, însă, pe bănci manualele şcolare, aşa cum era tradiţia în prima zi de şcoală. Revoltaţi, părinţii spun că nu-i mai miră nimic, educaţia fiind, în opinia lor, unul dintre cele mai neglijate domenii din România. „Este penibil! Cei care ne conduc nu pot veni cu explicaţia, ca atunci când ninge, că i-a prins iarna nepregătiţi. Anul şcolar începe mereu în 15 septembrie, deci nu au nicio scuză!“, a spus Răzvan Istudor, tatăl unei fetiţe de clasa I. 

„Este efectiv stupid ce se întâmplă! Dar în învăţământul din ziua de azi nimic nu mai este la locul lui. Este haos, regulile se schimbă de la un an la altul. Fiecare ministru vine cu păsărica lui. Problema lipsei manualelor este doar una dintr-un lung şir de gafe“, a spus Ioana Croitoru, mama unei fetiţe de clasa I. Şi Anca Rucăreanu, mama unei boboace, este de părere că situaţia „este sub orice critică”. Braşoveanca îi condamnă pe politicieni că au lăsat ca anul şcolar să înceapă în acest fel şi că tot ce fac acum este să „iasă la televizor şi să găsească scuze. Trebuiau să rezolve situaţia! Nu poţi să pui dascălii în situaţia să lucreze după planşe şi fişe, este penibil“, a spus. (Simona Suciu)

SIBIU. Toată speranţa e în învăţători

Şi la Sibiu elevii de clasele I şi a II-a au început, ieri, şcoala fără manuale. „Să vedem, le dă, nu le dă. Mă gândesc că acum, la deschidere, probabil le vor da manuale”, spera, ieri, Florin Vancu, un părinte venit cu copilul la festivitatea de deschidere de la Şcoala 18 din Sibiu.

scoli

Manualele nu au ajuns, însă, la cei mici, aşa că, în lipsa lor, părinţii îşi puneau toată baza în dascăli. „Doamna învăţătoare o să lucreze ceva sigur cu ei până vin manualele, am încredere în ea”, ne-a spus o mămica, în timp ce Victor, fiul ei, a zâmbit, completând-o: „Oricum e frumos la şcoală!”. (Ramona Găină)

GORJ. Ponta, în faţa elevilor: „Îmi pare foarte rău!”

Victor Ponta a participat, ieri, pentru a doua oară consecutiv, la  deschiderea anului şcolar la Colelegiul Naţional „Tudor Vladimirescu“ din Târgu Jiu. Premierul a declarat că sistemul actual privind editarea manualelor şcolare trebuia schimbat demult: „Îmi pare rău că, în acest an, campania electorală s-a împletit cu interesele bănoase ale celor care stăpânesc, de mulţi ani, sistemul manualelor. Ultima oară când s-au făcut manuale noi a fost în 2004, dacă nu mă înşel. De zece ani, nimeni nu a avut curaj să se lupte cu acest sistem“.

Premierul a mai declarat, ieri, că înlocuirea manualelor deranjează multe interese: „Evident, o asemenea reformă deranjează foarte multe interese şi unii o să piardă bani. (…) Noi nu putem să rămânem cu manualele din urmă cu 10 -15 ani doar pentru că cei care le tipăresc au bani să cumpere politicieni şi mass-media. Îmi pare rău, foarte rău, de faptul că au reuşit să blocheze clasa I, însă o reformă atât de importantă era clar că va avea opoziţie“. (Alin Ion)

CONSTANŢA. Dascălii au pus pe bănci alte cărţi

Elevii clasei I de la Şcoala nr. 22 „I. C. Brătianu“ din Constanţa au început şi ei, ieri, şcoala fără Abecedar şi cartea de Matematică. Pentru ca băncuţele să nu fie goale, învăţătoarea Oana Bohălţeanu a pus pe ele cărţi auxiliare: „Matematică şi explorarea mediului“ şi „Comunicare în limba română“. „Să decidă părinţii dacă le vor cumpăra sau nu“, a spus dascălul. Fiecare carte costă 16 lei. Nu toţi dascălii au procedat, însă, la fel, iar dezamăgirea a fost mare pentru mulţi copii. „Nu prea îmi place că nu avem manuale. Doamna învăţătoare mi-a spus că vom face recapitulare şi vom lucra după «Moş Arici». Dar eu aşteptam ceva nou, ca să îl răsfoiesc“, a spus Robert Alexandru Degeratu, elev în clasa a II-a, care şi-a găsit, ieri, banca goală. Roxana, mama unui elev din clasa a II-a la „I.C. Brătianu“, a spus că este trist ca cei mici să înceapă şcoala fără cărţi: „Ne-am obişnuit deja, asta e România! Înţeleg că au fost probleme, contestaţii, dar trebuia făcut licitaţia mai din timp ca să nu se ajungă aici“. (Mariana Iancu)

SATU MARE. Părinţii aşteaptă o soluţie pentru problema manualelor 

Emoţiile au fost pe măsură, mai ales pentru cei care merg pentru prima dată la şcoală.  Chiar dacă autorităţile nu şi-au îndeplinit sarcinile şi au permis ca prima zi de şcoală să înceapă fără Abecedar şi cu aceleaşi cărţi de acum 10-15 ani, emoţiile şi speranţa unor zile mai bune s-au putut zări pe chipurile părinţilor. Entuziasmaţi şi gălăgioşi, micuţii păreau nerăbdători să îşi cunoască învăţătoarea şi colegii, iar cei care deja au trecut de aceste emoţii şi sunt în clasele mai mari au fost extrem de nerăbdători să îşi reîntâlnească prietenii şi colegii de la şcoală pentru a-şi povesti ce au făcut în vacanţa de vară. (Cristina Cîcău)

SĂLAJ. Lipsa manualelor pentru clasele I şi a II-a, suplinită de părinţi din buzunarele proprii  

Abecedarul nu i-a mai aşteptat, anul acesta, pe copiii din clasele I pe bănci în prima zi de şcoală. După acelaşi ”model”, nici manualul de matematică matematica nu a fost de găsit la reântâlnirea cu doamna învăţătoare. Motivul - celebra, deja, problemă cu licitaţia pentru desemnarea editurilor care să tipărească noile tipuri de manuale, făcute conform unor noi programe şcolare.

Lipsa manualelor şcolare este valabilă şi în cazul elevilor din clasele a II-a, aflaţi şi ei în aceeaşi situaţie cu colegii lor mai mici. Pentru a le mai diminua celor mici din dezamăgirea de a nu-şi găsi manualele noi şi colorate pe bancă, părinţii copiilor de la o şcoală din Zalău (”Gheorghe Lazăr”) s-au gândit să suplinească lipsa acestor manuale prin mape, multiplicate de una dintre mămici cu ajutorul unui copiato. (Alina Pop).

BISTRIŢA. Prima zi de şcoală fără manuale. Învăţătorii folosesc abecedarele vechi sau apelează la jocuri educative

Şcolile din Bistriţa-Năsăud au prins viaţă luni odată cu începerea noului an şcolar. Cu mic cu mare elevii au împânzit curţile şcolilor şi mai apoi terasele şi cafenelele. În ciuda faptului că Ministerul Educaţiei a lăsat elevii de clasa I şi a II-a fără manuale, învăţătoarele nu se arată îngrijorate, susţinând că vor folosi abecedarele vechi până la reglementarea situaţiei. (Bianca Sara)

BRĂILA. „Mi-ar fi plăcut să am Abecedarul meu”

Nicoleta Zaharia, învăţătoare la Şcoala nr. 24 din Brăila, cu o vechime de 30 de ani la catedră, speră ca manualele să ajungă la clasă în câteva zile: „Eu aşa am auzit, dar nu sunt sigură că aşa se va întâmpla. Oricum, cu sau fără manual, o să ne descurcăm, în baza programei şi a experienţei pe care o avem cu copiii“. Tot de trei decenii este învăţătoare şi Doina Roşioru, dascăl la Şcoala „Nedelcu Chercea“ din Brăla. Aceasta crede că „dificultatea va consta în temele pentru acasă, pentru că fără manual acestea vor fi mai greu de făcut. Am putea avea la dispoziţie materialele auxiliare tipărite de diverse edituri, însă acestea sunt destul de scumpe, iar mulţi dintre părinţi nu-şi permit să le cumpere“.

scaoal

Râvneşte la cărţile fratelui
Copleşiţi de emoţii, părinţii regretă că micuţii păşesc pragul clasei fără să găsească manualele cele noi. „Ar fi fost frumos să primească şi ei Abecedarul din prima zi de şcoală, aşa cum era pe vremea noastră. Dar în vremurile acestea nu se poate, fiindcă guvernanţii sunt tot timpul nepregătiţi şi luaţi prin suprindere“, spune dezamăgită Rodica, mama unui băieţel din clasa I. Micuţul Ionuţ este boboc la Şcoala Generală Nr. 24 şi s-a bucurat de tot ce-a văzut în prima zi la şcoală. De Abecedar ştie, însă, doar de la fratele lui mai mare, elev în clasa a III-a: „Mi-ar fi plăcut să am şi eu un Abecedar al meu. Fratele meu nu mă lăsa să îl răsfoiesc prea mult, ca să nu i-l stric. Abia aşteptam să primesc şi eu Abecedarul. Eu chiar ştiu să citesc destul de bine“. (Florentin Coman)

VRANCEA. „Este o iresponsabilitate crasă”

Unii învăţătorii din Vrancea au încercat, ieri, în prima zi de şcoală, să dreagă „busuiocul” şi să-i scoată pe guvernanţi din cea mai ruşinoasă zi de 15 septembrie. La cea mai mare unitate de învăţământ din judeţ, Şcoala „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Focşani, învăţătorii s-au sfătuit, încă de săptămâna trecută, cum să suplinească absenţa manualelor şi au comandat două caiete auxiliare, de comunicare în limba română şi de matematică.
„Am comandat aceste auxiliare pe care părinţii le pot plăti sau nu, în funcţie de dorinţă. S-a convenit cu furnizorul că aceste caiete pot fi returnate. Totodată, vom lucra după o culegere pe care am parcurs-o şi cu foştii elevi, iar până la sosirea noilor manuale vom lucra pe fişe”, a precizat Gina Călugăru, învăţătoare la clasa I. La rândul lor, părinţii cred că problemele din sistemul de învăţământ au ajuns prea departe. „Este o iresponsabilitate crasă. Dacă problema este aşa cum s-a spus, din cauza unei licitaţii, trebuia să se ştie de la început că pot interveni şi contestaţii. L-am urmărit pe ministru acum o săptămână, când toată lumea ştia că nu o să fie manualele gata pe 15 septembrie, asigurând că totul va fi bine, iar acum dă vina pe alţii. De ce mai este ţinut în funcţie?”, ne-a spus Mihaela Pană, părintele unui elev de clasa I. (Ştefan Borcea)

CLUJ. „Buni, mă duc la şcoală că ne dă cărţi”

Curtea Liceului „Gheorghe Şincai” din Cluj-Napoca a fost plină, luni dimineaţa, până la refuz de elevi, începând cu clasa pregătitoare şi până la a XII-a, însoţiţi de părinţi şi de bunici. Dorina Cherecheş, bunica unui elev de clasa a II-a, îşi aştepta, la poarta şcolii, nepoţelul: „Să ştiţi că nu prea s-a bucurat că începe şcoala. Cred că îl afectează faptul că nu sunt manualele gata. În prima zi de şcoală, ar fi trebuit să fie abcedarele. Copilul mi-a zis ieri: «Buni, mă duc la şcoală că ne dau cărţi»“.

O altă bunică, Elvira Purcar, al cărui nepoţel a intrat în clasa a IV-a, o completează: „Ministrul Educaţiei a explicat de ce nu sunt manuale. El era foarte lejer şi nepăsător. Mi se pare că e o lipsă de interes. În loc să-i incităm pe copii, să-i motivăm să înveţe…”. De cealaltă parte, elevii sunt bucuroşi că a început şcoala, dar şi ei sunt supăraţi că nu-şi pot pune şi cărţile în gheozdane. „Mă bucur că m-am întors la şcoală, mi-am revăzut colegi. Nu am primit manuale, însă sper că le vom primi cât mai repede”, a spus Andrei Mocanu, care a intrat în clasa a II-a.

invatoare si abecedare cluj foto

Ce zic învăţătoarele de la o şcoală acreditată Cambridge despre lipsa Abecedarelor. „Cei mici ne-au întrebat unde sunt manualele“

Clopoţelul a sunat mai repede pentru elevii de la şcolile internaţionale, adică din 1 septembrie. Învăţătoarele de la Transylvania College din Cluj au intrat deja în pâine şi predau după abecedarele din anii trecuţi. „ Noi nu avem abecedare pe masa copiilor decât cele din anii trecuţi. Lucrăm din manualele vechi. Ar fi frumos să avem pentru toţi copiii abecedare şi la timpul potrivit, mai ales la clasele mici. E important la clasele mici să avem abecedare. Cu ele începem. Abecedarul e o parte importantă în formarea lor. E totuşi prima clasă“, spune Mery Blaga (39 de ani).

HUNEDOARA. Doi la un manual vechi

Noul an şcolar nu a adus numai bucurii la Colegiul Naţional „Decebal” din Deva, considerat cel mai bun liceu din judeţul Hunedoara. Elevii de clasele primare, cu toţii la secţia de germană, trebuie să facă faţă unei duble provocări: manualele de limba română lipsesc, iar cele de limba germană sunt insuficiente.
Iudith Catona este învăţătoare şi mamă a elevului Lucas Catona, care de luni a intrat în clasa I la „Decebal”. Dincolo de emoţiile şi de bucuria prilejuită de începerea noului an şcolar, mama elevului este nemulţumită de lipsa manualelor şi de cheltuielile pe care trebuie să le facă părinţii într-un sistem de învăţământ gratuit: „Copiii nu au manuale, cu atât mai mult cei de la clasele de limba germană. Situaţia nu este normală şi suntem nemulţumiţi că trebuie să cumpărăm noi manualele şi caiete şcolare. La mine la clasă, la orele de germană, manualele Fibel rămase din anii trecuţi sunt insuficiente. Deocamdată soluţia pe care am găsit-o este să grupăm elevii câte doi la un manual”, spune Iudith Catona. (Daniel Guţă)

ALBA. Deschiderea anului şcolar la Colegiul Militar din Alba Iulia. 120 de ”boboci” au jurat să slujească Armata Română

Un număr de 120 de boboci, care au îmbrăcat pentru prima dată uniforma militară, au defilat cu emoţii, în faţa sutelor de participanţi, care au asistat la ceremonia de deschidere a anului şcolar.

scoli

Elevii de clasa a IX-a au rostit în prima lor zi de şcoală şi tradiţionalul jurământ: “Mă leg să învăţ carte, să-mi oţelesc braţul şi inima, spre a sluji cu destoinicie patria şi Armata României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”. În cadrul ceremoniei a fost felicitată şi şefa de promoţie în anul 2014, Paula Comşa, studentă anul I la Academia Tehnică Militară. (Dorin Ţimonea)

TIMIŞ. Ultima soluţie: scot bani din buzunar

Ploaia şi lipsa manualelor pentru clasele I şi a II-a au bulversat începtul de an şcolar în Timiş. În timp ce micuţii se bucurau că îşi cunosc sau îşi revăd colegii, pe holurile Şcolii Generale Nr. 16 din Timişoara, părinţii se chinuiau să găsească soluţii pentru a rezolva, pe banii lor, problema manualelor.
„Cel mai probabil vom face la fel ca anul trecut, vom cumpăra materialele de studiu. O estimare arată că, pentru fiecare copil, costul este de 136 de lei. Sunt unii părinţi care nu îşi permit. Cu ajutorul doamnei învăţătoare se fac fişe, în aşa fel încât să ajungă la toţi copiii”, a declarat Oana Gracea, mama unui elev de clasa a II-a. „În clasa a doua copiii au un test. Dacă manualele vor veni mai târziu, ce facem? O alternativă este să plătim din banii nostri. Avem de ales?”, a subliniat un alt părinte, tatăl unei eleve din clasa a II-a. (Daniel Dancea)

MARAMUREŞ. „Am început anul cu bine datorită părinţilor”

Peste 4.000 de copii de clasa a I au început, ieri, şcoala în Maramureş, fără Abecedar. Lor li se adaugă alţi peste 3.100 de elevi de clasa a II-a, lăsaţi tot fără manuale. Mulţi dintre părinţi se tem că vor trebui să scoată bani pentru cărţile pe care statul ar fi trebui să le ofere gratuit. Alexandru Ruja este tatăl unui băieţel care a intrat, ieri, în clasa a II-a şi este nemulţumit că, din experienţa de părinte, anul şcolar a început mereu numai cu probleme: „De zece ani, sunt părinte de elev, şi tot de zece ani, toate problemele rămân pe capul părinţilor. Acum, încă o dată, s-a dovedit acest lucru. Cei care au contestat licitaţia manualelor sunt tocmai cei care au manualele gata făcute. Încă o dată părinţii trebuie să cumpere manualele şi, apoi, vedem noi cum stăm”.

Şi profesorii sunt de acord că prima zi de şcoală a început bine şi anul acesta doar dintr-un singur motiv, care nu are, însă legătură, cu implicarea statului. „Am început anul cu bine datorită părinţilor. Datorită lor am realizat şi mobilierul şcolar. De Abecedare nu ştim nimic, din păcate. Sperăm să se rezolve cât de repede problema, pentru că au de suferit micii şcolari. Abecedarul este cartea de căpătâi şi trebuia să fie pe masa lor azi”, a declarat Maria Bălaşa, învăţătoare la Şcoala nr. 8 Baia Mare. (Rareş Moise)

BACĂU. Început de an şcolar pentru copiii cu autism şi sindrom Down

Pentru cei mici începe un drum lung, pentru formarea  deprinderilor care să-i facă independenţi în viaţă. „De astăzi începem orele. Noi avem propriile materiale didactice. Nu suntem afectaţi de lipsa manualelor, care există în învăţământul normal. Orarul la noi este între 8 şi 15, în care sunt incluse şi orele de terapie specifică afecţiunilor copiilor“, a spus psihologul Roxana Ţâmpu, directorul Centrului de Educaţie Incluzivă. La cele două şcoli din Bacău au fost aduşi, din acest an, şi copii cu deficienţe mentale severe. Pentru aceştia, recuperarea în anii de terapie este minimă. (Mircea Merticariu)

CRAIOVA. Prima zi de şcoală fără abecedar. Ce schimbări aduce noul regulament dat de Ministerul Educaţiei

Părinţii copiilor au declarat că atâta timp cât învăţământul de stat este gratuit nu înţeleg de ce sunt nevoiţi să cumpere manualele. „Am plătit 150 de lei pentru uniformă şi rechizite. Nu este o sumă mare, dar în condiţiile în care doar soţul meu lucrează pentru noi este un efort financiar. Prima zi de şcoală a început pentru fetiţa mea fără abecedar. Să vedem ce o să fie pe parcurs”, a spus Mariana Săvescu. (Andreea Mitrache)

PLOIEŞTI. Tăriceanu: „Nu cred că lipsa manualelor este criteriul după care trebuie apreciată activitatea ministrului Educaţiei“  

Venit la Ploieşti, unde a deschis anul şcolar în două colegii, Mihai Viteazul şi Carmen Sylva, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a comentat destul de relaxat situaţia manualelor lipsă de la clasa I şi a II-a.
„Nu este deloc plăcut ca în primele zile de şcoală să nu ai manuale, dar atunci când vorbim de transparenţă, trebuie să acceptăm inconvenientele acesteia, în sensul că trebuie să acceptăm posibilitatea depunerii de contestaţii atunci când sunt licitaţii publice. (...) Cred că ministrul Educaţiei a dat explicaţiile corecte în această situaţie şi nu cred că lipsa manualelor este criteriul după care trebuie apreciată activitatea ministrului Remus Pricopie“, a spus Tăriceanu care a completat că în minister mai există şi secretari de stat şi directori, oameni care, la rândul lor, au o responsabilitate în acest sens. (Dana Mihai)

BOTOŞANI. Cum arată şcoala fără abecedar. Părinţii au aflat în curtea şcolii că elevii nu au de pe ce învăţa: „Nu credeam că aşa ceva este posibil” 

Coregraful Vica Bucun şi-a dus pentru prima dată fiul, Nicu( 7 ani),la şcoală. A cumpărat flori pentru învăţătoare şi a aşteaptat cu emoţie de la ora 9.00 în careul din curtea Liceului Pedagogic, unde şi-a înmatriculat copilul , să înceapă şcoala. Din păcate pentru Vica, începutul noului an şcolar a venit şi cu o veste proastă, pe care culmea a aflat-o chiar în curtea unităţii de învăţământ: Copilul ei nu va primi manual de la stat pentru clasa I.

scoala

„Este chiar adevărat ? Auzisem vorbindu-se. Am crezut că este doar un zvon. Astăzi am aflat cu certitudine că nu sunt manuale. Vor veni cu întârziere. Nu cred că este normal şi sincer nu credeam că se poate întâmpla aşa ceva. Adică toată lumea ştia când începe anul şcolar, era o dată bine stabilită”, a precizat Vica. (Cosmin Zamfirache)

BUCUREŞTI. Auxiliare şi fişe în loc de manuale, o risipă de hârtie

Prima zi de şcoală a început fără manuale noi la clasele I şi a II-a şi în Capitală. Copiii nu duc grija cărţilor după care vor învăţa, în schimb, dascălii sunt îngrijoraţi pentru perioada care urmează. „Vom recapitula în primele două săptămâni după care, dacă nu vin manualele, vom lua programa şcolară în braţe şi vom face fişe de învăţat sau vom lua auxiliare“, a spus învăţătoarea Elena Petre, care predă la o clasă de a II-a la Şcoala gimnazială 311, unde a participat ieri la festivitatea de deschidere şi ministrul Educaţiei, Remus Pricopie. Oficialul a dat însă asigurări că „în mai puţin de patru ani vom avea doar manuale noi în şcoli“, adaptate actualelor generaţii, inclusiv în format digital.

În jur de 100 de copii stau aliniaţi în careu în curtea Şcolii 311, veseli şi agitaţi. Cei mai mici nu par îngrijoraţi că în clase nu-i aşteaptă manuale noi, ci se declară mai degrabă emoţionaţi şi cu gândul la vacanţă deja. „Abia aştept să vină Crăciunul!“, exclamă un elev. În schimb, părinţii se întreabă îngrijoraţi dacă vor fi nevoiţi să dea bani pentru auxiliare. „Nu se vor descurca fără manuale, dar sper să rezolve cât mai repede şi aceşti copii să aibă totuşi după ce să înveţe, dacă nu, atunci vor învăţa, cel mai probabil, după auxiliare şi după fişe, ceea ce mi se pare o risipă de hârtie, timp şi bani“, a spus preşedintele asociaţiei de părinţi ai şcolii, Irene Davidescu. Aceasta a adăugat, din experienţa sa de neurolog, că manualele digitale reprezintă un risc pentru elevi şi mai târziu putem avea o generaţie de copii care nu vor şti să scrie bine de mână.

„Puteai să te tunzi pentru prima zi de şcoală“
În aşteptarea oficialilor, învăţătoarele încearcă deja să se impună în faţa elevilor şi să-i împingă în faţă pe cei mai prezentabili dintre ei. „Du-te măi mai încolo, ce-i cu pletele astea? În cinstea primei zile de şcoală, nu puteai să te tunzi?“, îl repede o învăţătoare pe un băieţel blond, care are părul un pic mai lung decât al colegilor săi. Micuţul sare în ultima linie, râzând, iar colegii îl bat pe umăr în semn de susţinere.
La şcoala vecină din cartier, „Adrian Păunescu“, directoarea Speranţa Cojocaru spune că învăţătorii au fost avertizaţi încă de la consfătuiri de situaţia manualelor. „În lipsa celor noi, dascălii se vor folosi de manualele vechi, de programa nouă şi de fişele făcute de ei, dar nu se vor repezi după auxiliare“, a explicat Cojocaru. (Ioana Nicolescu)

Manifestul elevilor din Constanţa

În loc de felicitări pentru începerea noului an şcolar, Consiliul Judeţean al Elevilor Constanţa transmite un memoriu către societatea civilă, prin care arată criza profundă a învăţământului românesc: subfinanţare, abandon şcolar, analfabetism, corupţie, sistem necentrat pe elev, lipsa manualelor, introducerea în universităţi a studenţilor fără bacalaureat etc.
„Tragem un semnal alarmă, acum, la începerea noului an şcolar, asupra lipsei de interes manifestată de factorii de decizie faţă de educaţia românească. În prima zi de şcoală, pentru al doilea an la rând, elevii din clasele I şi a II-a nu au manuale pe bănci. Vinovatul este Ministerul Educaţiei Naţionale, care a organizat o licitaţie dubioasă“, arată elevii constănţeni.

„O răsturnare a sistemului de valori”
O altă problemă semnalată de liceenii din Constanţa este decizia luată de minister, prin care se permite tinerilor care nu au promovat examenul de Bacalaureat să studieze în colegii organizate în universităţi. „Se produce o răsturnare a sistemului de valori în rândul elevilor, care duce la promovarea mediocrităţii în învăţământul preuniversitar“, consideră elevii. Ei vorbesc şi despre cota alarmantă a analfabetismului funcţional, ce se referă la incapacitatea elevilor de a înţelege cele învăţate la şcoală.

„În România, rata este de peste 40% conform testelor PISA, ceea ce clasează ţara noastră pe locul 2 la nivelul UE, după Bulgaria“, declară Alexandru Manda, vicepreşedintele CJE Constanţa.

Testarea PISA este o evaluare standardizată internaţional în trei domenii: citire/lectură, matematică, ştiinţe. (Sînziana Ionescu).

Vă mai recomandăm:

Războiul manualelor şcolare se mută la DNA

După zeci de contestaţii, licitaţia pentru noile manuale şcolare va ajunge şi la DNA, au ameninţat joi membrii Federaţiei Editorilor din România. Ministrul Educaţiei spune că se aştepta la un „război“ cu editurile.

Minorităţile, limbile străine şi religia, fără manuale noi. Ce pot face dascălii

Anul şcolar următor se anunţă un experiment pentru elevii din clasele I şi a II-a: pentru o parte din materii vor avea manuale noi, nu şi pentru limbile străine, cele minoritare şi nici la religie. Ca atare, dascălii vor trebui să recurgă din nou la artificii pentru a preda şi aceste materii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite