GALERIE FOTO Şcoala a început fără manuale: „N-ai carte n-ai parte”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mariana Lăftoiu îşi aşteaptă nepoţica, de clasa a II-a, al cărui ghiozdan a rămas gol în lipsa manualelor promise de Ministerul Educaţiei. FOTO: Remus Florescu
Mariana Lăftoiu îşi aşteaptă nepoţica, de clasa a II-a, al cărui ghiozdan a rămas gol în lipsa manualelor promise de Ministerul Educaţiei. FOTO: Remus Florescu

Noul an şcolar a început la Cluj cu nemulţumiri din cauza lipsei manualelor de clasa I-a şi a II-a. Prezent la liceul „Gheorghe Şincai”, primarul Emil Boc a „învârtit cuţitul în rana” părinţilor aducând aminte de vorba „Cine are carte are parte”.

Curtea şcolii liceului teoretic „Gheorghe Şincai” din Cluj-Napoca a fost umplută, luni dimineaţa, până la refuz de elevi, începând cu clasa preăgitoarea şi până la clasa a XII-a, însoţiţi de părinţi şi bunici. Mariana Lăftoiu, bunica unei fetiţe care tocmai intra în clasa a II-a, aştepta pe bancă cu un ghiozdan roz în mână. Întrebată despre lipsa manualelor, pensionara a spus: „Nu am o părere prea bună. La ora asta trebuia să fie deja manuale, ca să poată învăţa copiii. Aşa e cam greu pentru învăţătoare, pentru copii şi chiar pentru părinţi”. Femeia este mulţumită de învăţătoare: „În clasa I a fost bine. Am fost mulţumiţi de învăţătoare, de cum au evoluat copiii. Faptul că abia aşteaptă ziua următoare să meargă la şcoală spune foarte mult. Astăzi a fost la fel, se putea citi pe feţele copiilor bucuria când s-au întâlnit cu colegii şi cu învăţătoare. Înseamnă că învăţătoarea face trebă bună, suntem mulţumiţi”. La „Gheorghe Şincai”, elevii fac engleză intensiv încă din clasele mici. 

„Mi se pare că e o lipsă de interes”

Dorina Cherecheş, o altă bunică îşi aştepta nepoţelul care intra pe clasa a II-a pe banca din curtea şcolii: „Să ştiţi că nu prea s-a bucurat că începe şcoala. Cred că îl afectează faptul că nu sunt manualele gata. În prima zi de şcoală trebuie să fie manuale, abcedare, când eram noi la şcoală aveam. Copilul mi-a zis ieri: <<buni, mă duc la şcoală că ne dă cărţi>>”. Elvira Purcar, bunica unui elev care intra pe a IV-a, o completează: „Ministrul Educaţiei a explicat aseară de ce nu sunt manuale. El era foarte lejer şi nepăsător. Mi se pare că e o lipsă de interes. În loc să-i incităm pe copii, să-i motivăm... A spus ministrul că nu face comparaţii cu perioada lui. Deci ştergem totul din trecut, deşi au fost oameni care au muncit şi atunci. Era respect pe vremea aceea. Asta lipseşte, respectul, înţelegerea. Îi înţelegem pe tinerii de astăzi, TV-ul i-a distrus, internetul la fel. Eu am predat 35 de ani după cărţile şi programele de pe timpul meu şi mă mândresc cu elevii mei”. Cât despre prezenţa politicienilor la deschiderea şcolii,  Dorina Cherecheş spune „la campanie electorală sunt toţi de premiul I, ce să mai zucu”. Elvira Purcar este mai îngăduitoare: „Chiar am fost atentă şi faţă de alţi ani, a fost în regulă. Discursul a fost mai scurt”. 

„Ai carte ai parte”?

De cealaltă parte, elevii sunt bucuroşi că a început şcoala. Nu par prea afectaţi de faptul că le lipsesc manualele. „A fost lungă vacanţă. Mă bucur că m-am întors la şcoală. Nu am primit manuale, dar vom primi”, a spus Andrei Mocanu, care a intrat în clasa a II-a. Învăţătoarea lui, care a dorit să rămână anonimă, a spus: „Nu e o situaţie plăcută, dar ne vom descurca cumva. Vom pregăti orele după programă şi vom încerca să suplinim cumva lipsa manualelor”. Prezent la la deschiderea anului şcolar la liceul teoretic „Gheorghe Şincai” din centrul oraşului, primarul Emil Boc nu a pierdut ocazia să menţioneze „eforturile primăriei”: „„Ştim cu toţii că nu există o investiţie mai importantă decât cea în educaţia copiilor şi nepoţilor noştri, o înţelepciune milenară asigurându-ne: <<Cine are carte are parte>>. Primăria municipiului se străduieşte să ofere instituţiilor de învăţământ cele mai bune condiţii de desfăşurare a procesului educativ. Şi în acest an, am alocat de la bugetul local peste 5,8 milioane de lei pentru modernizarea şi repararea şcolilor, dar şi sume importante pentru dezvoltarea de noi instituţii de învăţământ preuniversitare.” El a mai arătat că peste 19.500 de elevi beneficiază de gratuitate pe două mijloace de transport în comun.

Citeşte şi

Războiul manualelor şcolare se mută la DNA

După zeci de contestaţii, licitaţia pentru noile manuale şcolare va ajunge şi la DNA, au ameninţat joi membrii Federaţiei Editorilor din România. Ministrul Educaţiei spune că se aştepta la un „război“ cu editurile.

Minorităţile, limbile străine şi religia, fără manuale noi. Ce pot face dascălii

Anul şcolar următor se anunţă un experiment pentru elevii din clasele I şi a II-a: pentru o parte din materii vor avea manuale noi, nu şi pentru limbile străine, cele minoritare şi nici la religie. Ca atare, dascălii vor trebui să recurgă din nou la artificii pentru a preda şi aceste materii.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite