Ce aduce noul an şcolar în Hunedoara: părinţii elevilor, buni de plată pentru a acoperi lipsa manualelor şcolare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anul şcolar a început cu o festivitate la Colegiul Decebal din Deva. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Anul şcolar a început cu o festivitate la Colegiul Decebal din Deva. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Peste 60.000 de elevi hunedoreni au început şcoala. Prima zi a noului an şcolar a fost întâmpinată cu fast la colegiile din Deva şi Hunedoara, iar opt primării din judeţ au primit microbuze şcolare noi. Manualele continuă să lipsească însă de pe băncile elevilor de clasele întâi şi a doua, spre nemulţumirea părinţilor şi a copiilor.

An şcolar nou, probleme vechi. În ciuda fastului cu care a debutat noul an şcolar în unele colegii din Hunedoara şi Deva, întârzierea cu care statul român a făcut demersurile pentru achiziţionarea manualelor şcolare va continua să afecteze mii de elevi din judeţul Hunedoara. Părinţii acestora spun că se simt nevoiţi să cheltuie bani pentru a-şi dota elevii cu cele necesare. La Colegiul Naţional Decebal din Deva, considerat cel mai bun liceu din judeţul Hunedoara, elevii de clasele mici primare, cu toţii la secţia de germană, trebuie să facă faţă unei duble provocări: manualele de limba română lipsesc, iar cele de limba germană sunt insuficiente.

Situaţia este una provizorie şi va dura câteva săptămâni, până când vor fi achiziţionate noile manuale, potrivit inspectorului şef Maria Ştefănie, reprezentanta Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara. În acest timp, elevii şi părinţii trebuie să se descurce pe cont propriu. Iudith Catona este invăţătoare şi mamă a unuia dintre copiii, care de luni, 15 septembrie, au intrat în clasa întâi la cel mai prestigios liceu din judeţul Hunedoara: Colegiul Naţional „Decebal” din Deva.

Dincolo de emoţiile şi de bucuria prilejuită de începerea noului an şcolar, mama elevului Lucas este nemulţumită de lipsa manualelor şi de cheltuielile pe care trebuie să le facă părinţii copiilor de clasele întâi şi a doua, într-un sistem de învăţământ gratuit. „Copiii nu au manuale, cu atât mai mult cei de la clasele de limba germană. Situaţia nu este normală şi suntem nemulţumiţi că trebuie să cumpărăm noi manualele şi caiete şcolare. La mine la clasă, la orele de germană, manualele Fibel rămase din anii trecuţi sunt insuficiente. Deocamdată soluţia pe care am găsit-o este să grupăm elevii câte doi la un manual”, spune Iudith Catona.

anul scolar hunedoara decebal

Copii nu prind drag de manuale vechi
Bucuroasă că fiica ei a început primul an şcolar, Laura Boian, cadru didactic la Colegiul Naţional „Decebal” din Deva a lăsat deoparte din supărările pricinuite de faptul că elevii nu au primit încă manualele aşteptate. „În general, manualele rămân de pe un an pe altul, iar copii le păstrează. Pe unele le cumpărăm noi, cu asta a trebuit să ne obişnuim, dar măcar colegiul nostru are o situaţie mai fericită. În alte şcoli, lipsurile sunt mult mai mari”, spune Laura.  „Programa şcolară la limba germană s-a schimbat, însă copiii noştri sunt nevoiţi să înveţe după manuale vechi, lăsate moştenire de generaţiile trecute. Copilul, când îi dai un manual vechi, parcă nu mai simte aceeaşi dragoste pentru carte ca în cazul în care primeşte unul nou”, spune un alt părinte, al unui elev de clasa a doua. În Colegiul Decebal, problemele „administrative” legate de şcoală au fost date uitării în ziua de luni, când a avut loc festivitatea de deschidere a anului şcolar 2014 – 2015.

image
anul scolar hunedoara decebal

Vizitaţi de ministru
Curtea şcolii a devenit aproape neîncăpătoare pentru mulţimea de părinţi şi copii care a asistat la festivitate şi la concertul organizat cu această ocazie. Invitatul special al evenimentului a fost Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică. Ministrul şi celelalte oficialităţi au întârziat la festivitate mai bine de o oră, timp în care elevii au aşteptat cuminţi în curtea liceului. Mihnea Costoiu le-a vorbit apoi celor prezenţi despre nevoia de predictibilitate a şcolii şi despre nevoia de stabilitate a învăţământului.

image

Ministrul s-a deplasat apoi la Colegiul Naţional Sportiv Cetate, unde festivitatea de început de an şcolar a fost un spectacol dedicat sportului şi educaţiei. Terenul sintetic din curtea liceului a fost ocupat de elevi, părinţi şi profesori care au asistat la demonstraţiile sportivilor care învaţă la colegiul devean.
Luni, opt primării hunedorene au primit microbuze şcolare noi. Ministrul Mihnea Costoiu a predat cheile celor opt microbuze primarilor din Blăjeni, Beriu, Dobra, Mărtineşti, Ribiţa, Lelese, Romos şi Toteşti. Aceasta după ce şi primăriile din comunele Veţel şi Băiţa au fost dotate cu microbuze noi pentru transportul elevilor.


Vă recomandăm şi:

FOTO VIDEO Box în oraşul campionului mondial Mihai Leu. De la glorie la agonie

În Hunedoara, un municipiu care a dat un campion mondial la box profesionist, pe Mihai Leu, tradiţia boxului pare condamnată la dispariţie. Supravieţuieşte prin câţiva puşti talentaţi şi alţi copii şi juniori aduşi la box pentru a nu renunţa la şcoală. Competiţiile, cum a fost cea desfăşurată duminică, au loc mai rar ca în anii trecuţi, iar lumea pare să fi uitat de ele.

Şcoala 10 din Hunedoara devine centru social, iar fosta şcoală numărul 1 va fi transformată în clădire de birouri

Clădirile în care au funcţionat Şcoala Generală 10 şi Şcoala Generală 1 din municipiul Hunedoara vor găzdui un centru social, sediul Agenţiei locale pentru ocuparea forţei de muncă şi birouri, potrivit unor proiecte de Consiliu Local Hunedoara.

Povestea premiantului de sâmbătă: dascălul Petru Suciu ţine în viaţă o şcoală dintr-un sat de munte aproape părăsit

Petru Suciu a primit astăzi diploma de „premiant” al societăţii civile, în cadrul campaniei derulată în Deva. Hunedoreanul este învăţător la şcoala din satul Federi, unde mai învaţă doar nouă copii. A fost şef de promoţie, însă în urmă cu mai mult de un deceniu a ales să predea într-un sat izolat, de la poalele Masivului Şureanu.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite