VIDEO Tânărul de 17 ani din Craiova suspectat de propagandă jihadistă a fost reţinut. Cum s-a convertit adolescentul la Islamism

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tânărul din Craiova ar fi transmis pe internet mesaje de susţinerii a ISIS FOTO David Muntean
Tânărul din Craiova ar fi transmis pe internet mesaje de susţinerii a ISIS FOTO David Muntean

Un tânăr în vârstă de 17 ani din Craiova, suspectat de propagandă jihadistă, a fost reţinut de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). Anchetatorii susţin că acesta ar fi transmis, prin intermediul internetului, mesaje de susţinere a grupării jihadiste şi filme în care erau prezentate decapitări.

UPDATE Surse judiciare au declarat că tânărul a fost reţinut pentru a fi supus unei expertize psihiatrice, iar în urma acesteia anchetatorii vor decide în ce stare ar trebui să fie cercetat în continuare, arată Mediafax.

Acesta şi-a dat acordul să fie expertizat psihiatric şi va fi dus, miercuri, în acest scop, la Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici”.

Anchetatorii au luat decizia ca tânărul să fie examinat de un psihiatru pentru avea certitudinea că acesta se află în deplinătatea facultăţilor mintale, au mai spus sursele citate.

UPDATE Potrivit DIICOT, adolescentul din Craiova a fost pus sub învinuire şi reţinut de DIICOT pentru promovare mesajului fundamentalist islamic prin propagandă.

Potrivit DIICOT, tânărul ar fi parcurs în mod accelerat etapele de radicalizare islamistă, acesta convertindu-se la islam, ar fi aderat la ideologie radical-islamistă şi la cauza islamistă promovată de gruparea ISIS, respectiv asumarea ca datorie personală implicarea în executarea de acte şi acţiuni teroriste.

El este suspectat că ar fi promovat în mediul online opinii, scrieri, imagini şi înregistrări audio-video care reprezentau activităţi - acţiuni armate şi violente - ale grupării teroriste Statul Islamic „cu intenţia de a le face cunoscute şi de a determina câştigarea de noi adepţi capabili de sâvârşirea aceluiaşi gen de fapte ca cele a căror promovare prin propagandă a realizat-o”.

Procurorii precizează că, după convertirea la islamism, tânărul şi-a schimbat stilul de viaţă, izolându-se de societate şi familie, identificându-se cu Statul Islamic şi vorbind permanent în numele acestuia. Mai mult, acesta şi-ar fi negat apartenenţa la comunitate şi la modul de viaţă al familiei.

„Acesta a început să poarte în public ţinută specifică musulmanilor, să se afişeze pe reţelele de socializare cu însemne ale Statului Islamic”, mai spun anchetatorii.

Din momentul radicalizării sale, acesta şi-ar fi creat mai multe conturi pe reţelele de socializare, încercând la început să intre în contact cu adepţi sau membrii ai Statului Islamic, iar după radicalizarea „profundă”, acesta ar fi ajuns să convingă noi persoane prin propagandă şi promovare a islamismului extremist să devină adepţi ai ISIS.

„Succesiv, conturile acestuia au fost închise de către administrarea reţelelor din cauza conţinutului mesajelor acestora. În cadrul procesului de radicalizare, B.L.C. a alocat un timp foarte mare accesării şi vizionării de noi materiale de propagandă a Statului Islamic ce prezentau execuţii prin decapitare, incendiere, împuşcare şi antrenamente specifice, preluând în mesajul public mesajele cuprinse în propagandă”, arată DIICOT.

Adolescent din Craiova reţinut pentru propagandă jihadistă

Mai mult, acesta şi-ar fi arătat „disponibilitatea” pentru a deveni martir pentru Statul Islamic, atât prin deplasarea în zonele în care aceştia acţionează pentru a lupta alături de ei, cât şi prin sacrificiul său prin state din Europa la ordinul membrilor ISIS.

„În acest sens, acesta s-a interesat în modul în care poate cumpăra arme de tip AK, grenade, veste antiglonţ. De asemenea, acesta a studiat modalitatea prin care poate fi construită artizanal o bombă. Totodată, a proferat ameninţări la adresa unor persoane publice care au criticat acţiunile Statului Islamic, B.L.C postând ameninţări pe site-urile pe care aceştia apar”, spun procurorii.

UPDATE Şeful DIICOT, Daniel Horodniceanu, a precizat, marţi seara, că adolescentul din Craiova este audiat de procurorul de caz în prezenţa unui psiholog. El a adăugat că în momentul dispunerilor măsurilor alternative procurorul de caz va avea în vedere faptul că acesta este minor. De asemenea, anchetatorii ar putea solicita în cazul acestuia o expertiză psihiatrică. 

UPDATE Adolescentul din Craiova a ajuns la sediul central al DIICOT pentru a fi audiat de procurori. El este suspectat de promovare a unui mesaj, prin orice mijloace, în public, cu intenţia de a instiga la săvârşirea unei infracţiuni, indiferent dacă mesajul susţine sau nu în mod direct terorismul ori dacă au fost săvârşite sau nu respectivele infracţiuni. 

Pedeapsa pentru această faptă este închisoarea de la şase luni la trei ani.

UPDATE Tânărul suspectat de propagandă jihadistă, Constantin Luigi Boicea, a povestit pe un blog cum s-a convertit la islamism. ”Numele meu este Omar al-Faruq după ce a fost (...) şi am 16 ani şi jumătate. M-am născut şi am crescut creştin ortodox şi am devenit muslman după ce am găsit adevărul”, scria tânărul, în ianuarie 2014, pe blogul Gazda Islamică.

„Am avut un prieten pe nume Omar Hamadi (...) care stăpânea bine limba română. (...) Mi-a spus despre evenimentele care au avut loc în Siria şi pentru că am trăi într-o ţară europeană nu am auzit despre aceste evenimente vreodată şi, când am aflat ce s-a întâmplat cu el, m-am dus să fac unele cercetări pe această temă”, spune tânărul.

El povesteşte că a urmărit pe internet evenimentele din Siria şi că într-o primă înregistrare a putut vedea armata lui Bashar al-Assad, care l-a şocat.

”După cinci luni de cercetare, am aflat ce s-a întâmplat în Siria şi că nu reprezintă Islamul şi apoi am încercat să găseasc musulmanii din Craiova/România şi îi mulţumesc lui Allah că am găsit-o pe sora (Damian Maya)”, afirmă băiatul.


Tânărul spune că i-a povestit acesteia despre informaţiile obţinute şi i-a spus că vrea să ştie mai multe despre Islam, pentru a deveni musulman.

”Îi mulţumesc lui Allah, a fost de acord să mă înveţe cum să devin musulman şi după trei luni de predare a Islamului am devenit un alt om, un musulman. (...) Mulţumesc lui Allah că m-am oprit de la toate relele, cum ar fi fumatul, alcoolul, drogurile (...)”, mai scrie tânărul.

El mai povesteşte că i-a spus mamei sale despre cât de frumos este să fii musulman şi au avut o discuţie îndelungată pe această temă. De asemenea, spune că a avut de ales între relaţia cu tatăl său şi islamism şi a ales ”viaţa cu Allah”.

”Am ales viaţa mea cu Allah. (Tatăl meu-n.r) mi-a spus o mulţime de cuvinte dure, că nu sunt fiul său şi că el nu a avut niciun fiu. Acum, eu locuiesc cu bunicul meu şi bunica mea”, mai scrie băiatul.

Tânărul povesteşte şi despre planurile sale, după ce va împlini 18 ani: ”La 18 ani, după finalizarea studiilor, voi lua bacalaureatul şi permisul de conducere şi apoi vreau să merg la Universitatea Islamică din Medina (cu voia lui Allah), în scopul de a salva Coranul Sfânt şi cărţile Hadith şi Islamul, în scopul de a cunoaşte povestea completă şi a deveni un predicator islamic”.

Acuzat de propagandă jihadistă

Potrivit unor surse judiciare, tânărul este elev la un liceu din Craiova, iar anchetatorii au făcut percheziţii la locuinţa acestuia, marţi dimineaţă, în baza informaţiilor că acesta ar face propagandă jihadistă, prin mesaje transmise pe internet, arată Mediafax.

La finalul acţiunii, procurorii au ridicat documente, materiale de propagandă jihadistă şi sisteme informatice pentru a fi supuse expertizelor.

De asemenea, adolescentul a fost ridicat şi dus la sediul DIICOT în jurul orei 12.00 pentru a fi audiat.

Anchetatorii au informaţii că tânărul promova în mod sistematic, pe internet, prin intermediul platformelor online, mesaje de susţinere a organizaţiilor teroriste, filme în care erau prezentate decapitări ale unor persoane capturate de membri ai grupării ISIS, dar şi materiale video cu mesaje de ameninţare şi folosire a unor mijloace de natură să pună în pericol viaţa şi integritatea persoanelor, au mai precizat sursele citate.

Purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informaţii, Ovidiu Marincea, a declarat că SRI avea cunoştinţă de activitatea de autoradicalizare a tânărului din Craiova şi a furnizat toate informaţiile DIICOT.

„Aveam cunoştinţă de activitatea tânărului şi am furnizat toate informaţiile autorităţilor competente, respectiv DIICOT. În acest moment nu putem face comentarii, fiind o acţiune în curs, însă vom emite un comunicat oficial atunci când se va putea”, a declarat Mraincea pentru adevarul.ro.

Acţiunea este desfăşurată de anchetatorii DIICOT, cu ajutorul Serviciului Român de Informaţii (SRI) şi cu suportul de specialitate al Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate din Poliţia Română.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite