REZULTATE TITULARIZARE 2013 Profesorii, mai slab pregătiţi decât în 2012

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mulţi dascăli au luat note mici în „catalogul“ titularizării     FOTO: Adevărul
Mulţi dascăli au luat note mici în „catalogul“ titularizării     FOTO: Adevărul

79,89% din candidaţii care au susţinut proba scrisă a concursului de titularizare au obţinut note peste 5, mai puţini decât anul trecut. Doar 160 dintre aceştia au obţinut nota 10, faţă de 220 în 2012.

În jur de 24.000 de dascăli şi candidaţi care au dat examen pentru un post de titular în învăţământ au reuşit să obţină note mai mari de cinci, arată primele rezultate ale Titularizării din acest an, înainte de contestaţii, ceea ce echivalează cu o rată de promovare sub 80% (faţă de 82%, în 2012).

Aproape 6.000 de participanţi nu au luat nici 5, potrivit datelor publicate ieri de Ministerul Educaţiei, faţă de 4.600, anul trecut. Cifrele s-ar putea modifica uşor după soluţionarea contestaţiilor. În ceea ce priveşte „premianţii“, în total, 160 de candidaţi se pot lăuda cu nota maximă, 10, cu 60 mai puţini faţă de 2012.

Dintre cei care au luat peste 5, doar în jur de 14.000 pot candida pe un post de titular, respectiv cu contract pe perioadă nedeterminată, pentru că au note mai mari de 7, însă ei trebuie să fi obţinut aceeaşi notă şi la probele practice – inspecţiile la clasă. Cel mai ridicat procent al notelor peste 7 s-a înregistrat în judeţul Cluj (56,82%), iar la polul opus se află judeţul Mehedinţi, unde doar puţin peste 30% din participanţi pot aspira la un post de titular.

Concurenţa este însă mare, aproape doi candidaţi pe loc, pentru că Ministerul Educaţiei a scos la concurs anul acesta doar în jur de 6.000 de posturi de dascăl titular în învăţământul preuniversitar, cele mai multe pentru educatoare şi învăţători.

Mehedinţi, judeţul cu cel mai slab rezultat

În Mehedinţi sunt 22 de candidaţi care au luat note sub 2, alţii au luat 1 punct, cei mai mulţi la educaţie fizică şi sport. „Nota 1 înseamnă că s-au prezentat la examen, punctul care se acordă din oficiu. Acestea sunt rezultatele pregătirii iniţiale de la învăţământul superior: practică pedagogică nu, metodică nu, discipline psiho-pedagogice nu. Acesta este învăţământul românesc“, a explicat Mihai Dima, lider de sindicat din învăţământ.

Inspectorul şcolar general Marian Şuţă se arată mai optimist: „Rezultatele nu sunt foarte bune, dar nici foarte rele. Să vedem şi partea bună, adică faptul că peste 60% au obţinut note peste 5“.

Pe de altă parte, candidaţii din Cluj, judeţul fruntaş la capitolul promovare la Titularizare şi cu 11 dascăli de nota 10, susţin că au învăţat mai mult faţă de anul trecut.

„Subiectele au fost de nivel mediu la Educaţie Fizică şi Sport. E al şaselea an în care dau acest examen. Acum am luat 9,17. Am învăţat mai mult decât anii trecuţi“, spune Finta István (28 de ani), care predă sport la Liceul Teologic Reformat din Cluj.

Sistemul, neatractiv pentru absolvenţii buni

„Nu ne miră rezultatele de anul acesta, este clar că absolvenţii foarte bine pregătiţi nu vin către sistemul de învăţământ preuniversitar, pentru că nu îi recompensează pe măsură. Mai mult, chiar dacă vin la examen, sunt prea puţine locuri scoase la concurs, în jur de 6.000, deci şi în 2013 vom avea dascăli cu medii mari care nu vor prinde un post de titular. Oricum, este bine că încă mai avem atâtea persoane care doresc să intre în învăţământ, unde salariile sunt mici, iar beneficiile financiare sunt aproape inexistente“, susţine Marius Nistor, preşedintele Federaţiei „Spiru Haret“. 

Dascălii de nota 10

Cei mai mulţi candidaţi care se pot mândri cu nota 10 la Titularizare sunt bucureşteni, 19, urmaţi de ieşeni (16), clujeni (11) şi cei din Timiş (8), potrivit listei obţinute de „Adevărul“. Sunt şi judeţe fără niciun dascăl de nota 10, dar şi judeţe cu câte un astfel de „premiant“.

Liderul FSE „Spiru Haret“, Marius Nistor, spune că „nu este deloc întâmplător acest top al dascălilor performanţi. Era de aşteptat ca marile centre universitare să dea şi cei mai buni candidaţi, în detrimentul mediului rural, care a fost abandonat din acest punct de vedere“.(Au colaborat corespondenţii „Adevărul“)


VASLUI

BUCUREŞTI

GALAŢI

TIMIŞOARA

VRANCEA

SĂLAJ

BISTRIŢA NĂSĂUD

SATU MARE

OLT

NEAMŢ

SIBIU

MARAMUREŞ

ARAD

CLUJ

TULCEA

MUREŞ

BRAŞOV

BOTOŞANI

ALBA

CARAŞ SEVERIN

HUNEDOARA

VÂLCEA

MEHEDINŢI

TELEORMAN


REZULTATE TITULARIZARE 2013 Promovare de aproape 80% la examenul scris. Doi candidaţi se luptă pentru un post de dascăl titular

79,89% dintre cei care au susţinut proba scrisă a concursului de titularizare au obţinut note peste 5, mai puţini decât anul trecut şi doar 160 dintre aceştia au obţinut nota 10, cei mai mulţi fiind din Bucureşti (19). Doi candidaţi se bat pentru un post de titular, pe perioadă nedeterminată.

REZULTATE TITULARIZARE 2013 Lista candidaţilor care au luat 10 la examen

160 de candidaţi au obţinut nota maximă la examenul de titularizare din 2013, cu 60 mai puţini faţă de anul trecut. Cei mai mulţi sunt bucureşteni, 19, urmaţi de ieşeni (16) şi clujeni (11), potrivit listei dascălilor de nota 10 obţinută de Adevărul.

TITULARIZARE 2013 De ce mai vor tinerii un post în învăţământ: pasiune sau lipsa unei alte opţiuni

Salariul de profesor nu este tocmai motivant, însă cei care vor să profeseze în sistem spun că o fac din pasiune şi fiindcă le place să lucreze cu copiii, alţii pentru că vor un job sigur. Peste 32.000 de candidaţi au dat marţi examenul de Titularizare, iar mulţi au spus că subiectele au fost acceptabile, însă prea multă metodică a predării. 53 dintre ei au fost eliminaţi pentru tentativă de fraudă.

TITULARIZARE 2013 Ministerul Educaţiei a publicat subiectele şi baremele de la titularizare

Examenul scris de la titularizare de marţi s-a încheiat, iar Ministerul Educaţiei a publicat pe subiecte.edu.ro variantele primite de candidaţi, la toate materiile de concurs, şi baremele de corectare. La proba scrisă erau aşteptaţi să participe în jur de 36.000 de candidaţi, însă sunt disponibile doar aproximativ 6.000 de posturi de titulari. Primele rezultate vor fi publicate luni, 5 august.

TITULARIZARE 2013 38.000 de dascăli s-au înscris la examen

Peste 38.000 de candidaţi s-au înscris anul acesta la examenul de Titularizare 2013, dintre care aproape 5.000 sunt absolvenţi din promoţia universitară de anul acesta. Cifra este similară cu cea de anul trecut.

TITULARIZARE 2012 Unde ajung să predea profesorii de top ai României

220 de profesori români (0,85%) din preuniversitar au obţinut 10, nota maximă, la examenul de titularizare de anul acesta. Cei mai mulţi vor preda la şcoli din Bucureşti, însă profesori de top există şi în Iaşi, Braşov, Timiş şi Cluj, arată datele oficiale ale Ministerului Educaţiei, obţinute de Adevărul.

INFOGRAFIE Rezultate finale la Titularizare 2012, pe judeţe: peste 82% din profesori au luat note mai mari de 5

Rata de promovare a celor care au dat examen pentru a se angaja în învăţământul preuniversitar a crescut cu aproape 2%, după soluţionarea celor peste 4.000 de contestaţii depuse, informează Ministerul Educaţiei. Cele mai mari rate de promovare sunt în judeţele Cluj, Buzău şi Braşov.

TITULARIZARE 2013 Profesorii titulari, angajaţi cu contracte pe perioadă nedeterminată

Toţi candidaţii care au obţinut nota 7 sau mai mult la concursul titularizare din august 2012 se vor putea angaja pe un post la şcoala la care sunt repartizaţi, pe o perioadă nedeterminată, se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei.

DEFINITIVAT 2013 Promovabilitatea la examen a crescut la 51,26% după soluţionarea contestaţiilor

Mai bine de jumătate dintre candidaţii care au susţinut anul acesta examenul de definitivat au reuşit să promoveze, obţinând astfel dreptul de a preda în învăţământul preuniversitar. Rata finală de promovare a examenului după soluţionarea contestaţiilor este de 51,26%, înregistrând o creştere de 3,43%.

DEFINITIVAT 2013 Doar 47% dintre candidaţi au promovat examenul naţional de definitivare în învăţământ. Notele profesorilor, postate pe edu.ro

Din totalul de 7.400 candidaţi prezenţi la proba scrisă a examenului, doar 3.181 (47,83%) au promovat, arată primele rezultate, cu aproape 20% mai puţini faţă de 2012. Cel mai ridicat procent de promovare s-a înregistrat în judeţul Gorj  - 76,47%, iar cel mai scăzut procent, în judeţul Caraş-Severin - 29,33%, se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei. Notele profesorilor au fost postate pe definitivat.edu.ro, judeţ cu judeţ.

DEFINITIVAT 2013 Profesorii dau azi examenul de definitivat. Ministerul a publicat subiectele şi baremele

Peste 7.800 de profesori dau joi examenul de definitivat în învăţământul preuniversitar, primul pas important în cariera didactică, urmat de obţinerea gradelor didactice, II şi apoi I. În premieră, în 2013 au fost acceptaţi la examen şi debutanţii cu un an vechime la catedră, însă media minimă de promovare a crescut de la 7 la 8. Rezultatele finale vor fi afişate pe 27 iulie. Subiectele şi baremele au fost publicate pe subiecte.edu.ro.

DEFINITIVAT 2013 16 candidaţi au fost eliminaţi din examen

La examenul scris de definitivat de joi, 18 iulie, s-au prezentat 7.400 (93,70%) din cei 7.889 de candidaţi care s-au înscris. Din totalul candidaţilor prezenţi, 684 s-au retras, iar alţi 16 au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă. Candidaţii eliminaţi au pierdut dreptul de înscriere la examenul naţional de definitivare în învăţământ pentru sesiunea următoare.

DEFINITIVAT 2013 Peste 7.800 de dascăli susţin, joi, proba scrisă a examenului de definitivare în învăţământ

Peste 7.800 de candidaţi care au trecut de prima probă a examenului naţional de definitivat, inspecţia la clasă, vor da joi, 18 iulie, proba scrisă, a cărei notă minimă de promovare este 8.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite