REPORTAJ Noaptea în care Viorel Hrebenciuc a ascultat interceptările corupţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Supremă i-a aprobat fostului deputat PSD copierea a 26 de CD-uri de interceptări din dosarul „Jaf în codrii României”. În sala de judecată, Viorel Hrebenciuc a aflat că fiul său este cercetat într-o nouă anchetă.

Fostul deputat PSD, Viorel Hrebenciuc (62 de ani), a tresărit miercuri, la Curtea Supremă, atunci când judecătorii au anunţat că fiul său, Andrei Hrebenciuc (31 de ani), este cercetat de procurorii din Lichtenstein. Fostul parlamentar şi-a băgat în buzunar telefonul, pe care-l butona, s-a ridicat în picioare şi a ascultat cu atenţie anunţul făcut de judecătoarea Lavinia Lefterache. 

Totul s-a întâmplat în timpul procesului „Jaf în codrii României” în care sunt judecaţi politicieni (senatorul Tudor Chiuariu, foştii deputaţi Ioan Adam şi Viorel Hrebenciuc),  Andrei Hrebenciuc, prinţul Gheorghe Paltin-Sturdza, directorul Romsilva Adam Crăciunescu, magistraţi, avocaţi  şi afacerişti. Cazul priveşte retrocedarea frauduloasă a 43.000 de hectare de pădure. 

Magistratul a explicat că autorităţile din Principat au trimis mai multe întrebări care urmau să-i fie puse lui Andrei. Deoarece nu era vorba de un proces, ci de o anchetă, aceste întrebări au fost trimise la Parchetul Capitalei. 

„Suntem surprinşi de această cerere. Andrei nu ştie să fie cercetat în Lichtenstein”, a declarat avocatul acestuia. Principatul este renumit pentru legislaţia sa în domeniul secretului bancar şi a fost unul din paradisurile fiscale preferate de milionari. 

Pe de altă parte, Andrei Hrebenciuc, este judecat şi pentru modul în care a folosit off-shore-ul cipriot Majura Limited pentru a spăla bani. În sala arhiplină, magistratul asistent a citit ieri, timp de o oră,  rechizitoriul DNA.

Pentru că a venit târziu şi nu a mai găsit loc în sală, prinţul Sturdza s-a aşezat în boxa arestaţilor. Andrei şi  Viorel Hrebenciuc au mai cerut timp să se gândească dacă vor recunoaşte acuzaţiile şi să fie judecaţi în procedură simplificată, pentru a  beneficia de reducerea pedepsei. Asta după ce Andrei declarase încă din timpul verii că vrea să facă acest lucru. Viorel Hrebenciuc a cerut un termen mai lung, pentru a putea asculta interceptările. 

“Instanţa mi-a aprobat copierea a 26 de CD-uri cu interceptări. Nu am avut timp să le ascult pe toate de ieri până azi”, s-a plâns Hrebenciuc. Aceste inregistrări, cele mai multe realizate de prinţul Sturdza, sunt probe cheie în acest caz.  Majoritatea  inculpaţilor au arătat  că nu vor recunoaşte acuzaţiile şi vor să se judece. Următorul termen a fost stabilit pe 12 octombrie.  

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite