Prima demitere după scandalul de la Bolintineanu: purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei a fost înlocuit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scandalul şpăgii de la Bolintineanu, urmat de audierea a 16 elevi la sediul Poliţiei Capitalei, s-a finalizat cu prima demitere: purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Alexandru Niculae, nu va mai ocupa această funcţie, ca urmare a declaraţiilor pe care le-a făcut vineri, cu privire la mandatele emise pe numele elevilor.

Alexandru Niculae a declarat, vineri, că există mandate de aducere pe numele elevilor de la Liceul Bolintineanu din Capitală. Ulterior, această declaraţie a fost infirmată de reprezentantul Parchetului Capitalei, Bogdan Staicu. El a precizat că nu au existat mandate de aducere, ci doar procese verbale de citare.

“Ministrul de Interne a dispus verificarea condiţiilor în care Niculae a făcut declaraţiile de vineri declarate de vineri legate de mandatele de aducere pentru elevii de la Bolintineanu şi până la finalizarea anchetei el nu va mai ocupa funcţia de purtător de cuvânt al ministerului de interne, ci îşi va menţine funcţia de ofiţer în cadrul biroului de presă“, au explicat pentru adevarul.ro reprezentanţii Poliţiei Capitalei. 

Reprezentanţii Ministerului de Interne vor verifica dacă declaraţiile lui Niculae au fost făcute din proprie iniţiativă.

Ce a spus ministrul de interne ieri

Ministrul de Interne Radu Stroe a declarat, vineri seară, că a dispus o anchetă la Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) în legătură cu un acuzaţiile potrivit cărora un părinte ar fi fost bruscat de poliţişti la Liceul "Dimitrie Bolintineanu". Ancheta va viza şi declaraţiile purtătorului de cuvânt al Poliţiei Capitalei.

"Eu am dispus deja la IGPR să se facă o anchetă pe cele două situaţii. (...) A fost o busculadă, una singură a fost cu un părinte şi nu e în regulă că s-a întâmplat pentru că omul ăla nu era venit chiar de pe câmp, era după copilul lui. Vom vedea cine e vinovat, cine a acţionat prea dur, cine n-a acţionat în momentul oportun. Cu purtătorul de cuvânt, la fel. El e tânăr, a avut o bâlbă cu privire la tribunal. E limpede că a fost o greşeală. Eu spun că toţi putem greşi la un moment dat mai mult sau mai puţin. Chestiunea este că noi, pe terenul nostru, al MAI şi al Poliţiei vom încerca să lămurim foarte scurt lucrurile", a spus Radu Stroe.

Bâlbele care au pornit scandalul 

Poliţiştii au mers, vineri, la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", cu autocare, pentru ca 100 de elevi să fie duşi la audieri, după susţinerea ultimei probe a bacalaureatului. În faţa intrării în curtea Liceului "Bolintineanu" erau zeci de părinţi care îşi aşteptau copiii. Unii dintre părinţi, nemulţumiţi că poliţiştii au venit la liceu pentru a-i lua pe elevi cu atocarul şi a-i duce la audieri, i-au huiduit şi au reclamat că aceştia fac un abuz. Totodată, la intrarea autocarului în curtea liceului au existat şi altercaţii între părinţi şi poliţişti.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Alexandru Niculae, declara că poliţiştii au mers la liceu pentru a pune în executare peste o sută de mandate de aducere emise pe numele unor elevi care au susţinut examenul de bacalaureat la această şcoală. Acesta a spus că poliţiştii vor pune în executare aproximativ o sută de mandate de aducere emise de instanţă, precizând că elevii vor fi duşi cu autocare la audieri, însă nu au calitatea de învinuiţi şi nu sunt reţinuţi, iar părinţii îşi pot însoţii copiii.

Procurorul şef de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti Bogdan Staicu a declarat, ulterior, că, procurorii şi poliţiştii au mers la liceu pentru a stabili modalitatea în care vom fi audiaţi cei 250 de elevi.

El a mai spus că pentru audiere au fost emise citaţii şi nu s-a pus problema punerii în aplicare a unor mandate de aducere. Procurorul a precizat că procedural acest lucru nu este posibil, mandatul de aducere fiind emis doar în cazul în care o persoană citată nu se prezintă.

Bogdan Staicu a precizat apoi, vineri seară, că au fost emise mandate de aducere pentru aproximativ 100 de elevi care au susţinut bacalaureatul la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", ce ar fi fost puse în executare dacă aceştia nu se prezentau la audieri în urma citării.

Alte ştiri pe această temă. Scandalul "Şpaga de la Bolintineanu"

Scandalul „Şpaga de la Bolintineanu“. Audierile elevilor, reluate luni

Audierile elevilor care au dat Bac-ul la Liceul Teoretic ”Dimitrie Bolintineanu” din Capitală au fost amânate pentru luni, la ora 10.00, când ar urma să fie audiaţi în jur de 20 de tineri. 17 dintre cei 250 de elevi vizaţi de ancheta procurorilor au fost audiaţi vineri, după ultima probă scrisă a examenului de maturitate.

UPDATE VIDEO Scandalul „Şpaga de la Bolintineanu“. Primii elevi audiaţi au plecat de la Poliţia Capitalei

Aproximativ 16 elevi au fost audiaţi în cursul zilei de vineri de procurori la sediul Poliţiei Capitalei. Potrivit lui Bogdan Staicu, purtătorul de cuvânt al Parchetului Capitalei, cei care au fost audiaţi au decis acest lucru de bunăvoie. Staicu a precizat că nu au existat mandate de aducere, ci doar procese verbale de citare. În următoarele zile, în scandalul „şpaga de la Bolintineanu“ vor fi audiaţi toţi cei 250 de elevi.

Scandalul „Şpaga de la Bolintineanu”. Motivarea instanţei: Fapta directoarei, periculoasă - a creat avantaje pentru elevii care au dat bani la BAC

Faptele fostei directoare Costica Vărzaru, de la Liceul Teoretic „Dimitrie Bolitineanu” din Capitală, „sunt grave”, întrucât elevii care promovează examenul de Bacalaureat prin fraudă sunt avantajaţi în comparaţie cu elevii care nu trişează la examen, se arată în motivarea deciziei de arestare preventivă dată marţi de Tribunalul Bucureşti. Vărzaru este cercetată pentru trafic de influenţă.

BAC 2013. Percheziţii la Liceul Bolintineanu din Sectorul 5 al Capitalei. Profesoarele aveau şpaga ascunsă în sutiene. Conducerea şcolii, demisă

Procurorii şi poliţiştii bucureşteni, cu sprijinul SRI, au descins luni la Liceul Bolintineanu din Capitală, unde există suspiciuni că examenul ar fi fost fraudat. Inspectoratul Şcolar a anunţat că directorul şi directorul adjunct al şcolii au fost demişi, alături de întreaga comisie de Bac de la acelaşi liceu. Ministerul Educaţiei susţine că nimeni nu a sustras subiectele înainte de examen. Mai mulţi profesori au fost duşi la audieri.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite