Moartea pe lacul Siutghiol – Indolenţa şi ticăloşia sistemului vs. Generozitatea şi curajul oamenilor simpli

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un sistem indolent, ticălos şi cufundat într-o birocraţie care a atins cotele maxime ale nesimţirii a făcut alte cinci victime: medicul Laura Vizireanu (39 de ani), asistenta medicală Gabriela Camelia Harton (38 de ani) şi pruncul nenăscut din pântecele ei, pilotul Petre Cătuneanu (47 de ani) şi copilotul Ginel Claudiu Crăcănel (42 de ani).

Oameni care au salvat sute, poate mii de vieţi au murit pentru că sistemul ticălos nu a fost capabil să le acorde şi lor salvarea vieţii. 

Cu aproape un an în urmă, avea loc tragedia accidentului aviatic din Munţii Apuseni. Au murit atunci pilotul Adrian Iovan şi sublocotenentul Ion Aurelia, ofiţer-student în anul V la Institutul Medico-Militar din Bucureşti. Aurelia, o tânără minunată care se oferise voluntar să însoţească echipa medicală în acea misiune, a murit plângând. A murit cu zile, de frig, cu lacrimi îngheţate pe obraji, plângându-şi tinereţea distrusă de indolenţa, ticăloşenia şi nesimţirea unui sistem incapabil să organizeze la timp şi eficient operaţiunile de salvare. 

Până la acest moment, ancheta penală deschisă în legătură cu accidentul aviatic din Munţii Apuseni nu a clarificat cine sunt vinovaţii pentru incompetenţa cu care au fost desfăşurate operaţiunile de salvare… şi a trecut aproape un an!  

Coşmarul se repetă cu o intensitate a macabrului pe care nu o credeam posibilă. Unul dintre cei doi piloţi ai elicopterului SMURD prăbuşit pe lacul Siutghiol a strigat după ajutor zeci de minute în şir, până când moartea l-a învins. Agonia lui a fost filmată de unul din martorii tragediei şi a fost văzută de o ţară întreagă, la televizor! O altă victimă care putea fi salvată, doctoriţa Laura Vizireanu a fost scoasă din apă prea târziu. A murit în spital. 

În urma celor patru eroi rămân copii orfani, rămân familii distruse… 

Sistemul şi-a arătat iarăşi incompetenţa, indolenţa, ticăloşia! În accidentul de pe lacul Siutghiol au intervenit echipe de salvare lipsite de echipamentul corespunzător, cu un timp de reacţie prea lent pentru a face eficientă salvarea victimelor şi fără să se coordoneze cu alte instituţii ale statului care ar fi avut posibilitatea să intervină rapid şi să ajute la salvarea celor patru membri ai echipajului elicopterului SMURD – aşa cum este Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare. 

În acest accident aviatic, ca şi în cel din Munţii Apuseni, este mai puţin important să aflăm care au fost cauzele care au declanşat tragedia. Important este să analizăm – iarăşi ca şi în cazul accidentului din Munţii Apuseni – de ce sistemul refuză să se reformeze, să înveţe din aceste lecţii sângeroase şi să asigure un mecanism eficient şi rapid de salvare a victimelor dezastrelor aviatice, rutiere, naturale şi de orice fel. Important este însă înainte de toate ca birocraţii şi politrucii care căpuşează şi distrug sistemul să plătească, să fie pedepsiţi pentru indolenţa lor care se dovedeşte a fi criminală, sângeroasă! 

Până va veni ziua judecăţii, sistemul rânjeşte de sub plapuma indolenţei, unde-i este cald şi bine, şi face victime cu o frecvenţă care a devenit anuală. 

În acest coşmar macabru, există însă o rază de lumină şi de speranţă. Este lumina din sufletele românilor simpli care au dovedit iarăşi că sunt generoşi şi curajoşi. În Munţii Apuseni, victimele au fost căutate şi găsite de pădurari, de ciobani, de ţăranii satelor din vecinătatea locului prăbuşirii avionului. Pe lacul Siutghiol au intervenit pescarii aflaţi pe apă şi localnicii de pe mal, înainte de sosirea echipelor de salvare. Ei nu s-au temut nici de apa rece, nici de apropierea întunericului, aceşti oameni simpli au răspuns chemării dumnezeieşti şi universale a iubirii de semeni. Din păcate, nu au reuşit să-i salveze pe cei patru membri ai echipajului elicopterului SMURD prăbuşit… 

Ei sunt românii adevăraţi, dintre ei s-au născut şi s-au ridicat eroi ca pilotul Adrian Iovan, sublocotenentul Aurelia Ion, medicul Laura Vizireanu, asistenta medicală Gabriela Camelia Harton, pilotul Petre Cătuneanu, copilotul Ginel Claudiu Crăcănel şi toţi eroii echipajelor SMURD care au murit la datorie. În faţa acestor români curajoşi şi generoşi mă închin şi aduc prinos de rugăciune şi de mulţumire pentru jertfa lor… 

La final de slove şi gânduri îndurerate, lăsând mila şi urmând dreptatea, le adresez, ca acum un an, politrucilor şi birocraţilor care conduc sistemul şi îşi bat joc de vieţile noastre, întrebarea: Când veţi plăti pentru faptele voastre, nesimţiţilor?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite