Adevărul Live: este normal ca o tânără de 15 ani să aibă duhovnic? Teologul Radu Preda: „Biserica este încă subdezvoltată la capitolul comunicare publică”
0„În momentul în care vorbeşti despre viaţa unui copil nicio cheltuială nu este prea mare”, susţin specialiştii invitaţi la emisiunea „Adevărul Live”, făcând referire la Iulia Ionescu, tânăra de 15 ani care a plecat de acasă pentru a se călugări. Invitat telefonic în emisiune, teologul Radu Preda a susţinut că „în locul purtătorului de cuvânt al BOR, aş fi făcut o dezbatere la Patriarhie legată de apropierea tinerilor de un duhovnic”.
Este normal ca o tânără de 15 ani să aibă un duhovnic? Este normal ca un copil de 15 ani să îşi dorească să se călugărească? Ce ar trebui să înveţe elevii la ora de religie şi cum ar trebui gestionat dreptul fiecărui copil sau părinte de a participa sau nu la aceste cursuri?
Acestea sunt câteva dintre care au fost dezbătute la Adevărul Live, într-o emisiune moderată de jurnalistul „Adevărul” Liviu Iolu, plecând de la cazul elevei de 15 ani plecată de acasă pentru a se călugări, caz care a pus pe jar autorităţile în ultimele zile.
În studio au fost invitaţi Laurenţiu Ştefan, psiholog şi director juridic la Colegiul Psihologilor din România şi Dan Antonescu, expert criminolog, fost şef al Serviciului Omoruri din Poliţia Capitalei.
De asemenea, prin telefon s-a alăturat discuţiei teologul Radu Preda, dar şi Adrian Troie, directorul adjunct al Colegiului Naţional „Sf. Sava” din Capitală, unde învaţă Iulia Ionescu.
Principalele declaraţii din timpul emisiunii:
„E foarte bine când ne reintergrăm într-un mediu cum e cel şcolar, e foarte bine să existe o perioadă de adaptare. Cu siguranţă va reîntâlni colegii, e bine să existe o perioadă de tranziţie, temele pot să fie luate printr-un coleg sau colegă, ar trebui să fie în primul rând investigată psihologic, ulterior se poate recomanda fie terapie fie consiliere psihologică. În plus, cu siguranţă că vom putea avea de a face şi cu consiliere de familie, dar şi cadrele didactice ar putea participa la acest proces”, a declarat Laurenţiu Ştefan, directorul juridic al Colegiului Psihologilor din România.
„În momentul în care vorbeşti despre viaţa unui copil, nicio cheltuială nu este prea mare. Totul ducea spre ideea că fata voia să se îndrepte spre biserică. Există o mulţime de culte, de secte, acestea atrag de asemenea adepţi. Poate din cauza acelor sincope, problemele din Apuseni, nu a vrut nimeni să mai greşească şi nu s-a greşit”, a explicat şi Dan Antonescu, specialist criminolog.
Potrivit acestuia, anchetatorii din tren au stat lângă Iulia, au discutat cu ea. „Poliţiştii aveau deja problema sub control”, a completat Antonescu.
„Dacă şeful poliţiei şi-a permis să spună că poliţiştii au identificat-o şi au dus-o acasă, se baza pe nişte fapte reale. Copiii aceştia nu mai au repere morale, vorbim despre o fetiţă olimpică, cu media 10. Sunt atâţia elevi eminenţi care dispar în anonimat şi se angajează chelneri. Să lucrezi, deşi ai două sau trei diplome, într-un astfel de domeniu, e un lucru trist”, a mai spus specialistul criminolog.
Dan Antonescu la Adevărul Live FOTO David Muntean
„Nu există în librăriile din Bucureşti o carte despre axiologie, adică despre valori. Nu cred că e o problemă doar a librăriilor, ci cred că este o problemă a societăţii. În acest moment, maturizarea socio- afectivă a tinerilor se depărtează foarte mult de ceea ce legiuitorul a considerat că este vârsta la care atingem maturitatea. Sunt şi în statele europene tineri de peste 35 de ani care socializează doar cu ajutorul internetului. O identitate virtuală este o radiografie a proiecţiilor tânărului respectiv. Concret, tinerii se îndreaptă către internet, care le permite să interacţioneze cu discreţie. Cu siguranţă tehnologia nu aduce o creştere a nivelului de maturizare al copiilor, ci o scădere”, a explicat reprezentantul Colegiului Psihologilor.
„Eu cred că tânăra a apelat la un duhovnic şi pentru faptul că a încercat cumva să îşi găsească un refugiu, tocmai în căutarea acelor valori”, a spus Laurenţiu Ştefan.
În opinia teologului Radu Preda, cazului i s-a dat o amploare mediatică exagerată. „Legat de duhovnic, faptul că acesta i-a spus clar că trebuie să aştepte majoratul înseamnă că omul nu a abuzat de dorinţele fetei şi a demonstrat probitate profesională. Probabil că a primit un telefon, dovadă că a pus imediat fata pe tren. Vorbim de lacune sistemice, problema nu e de culpă, de vină, ci de coerenţă”, a spus Preda.
Conform acestuia, Biserica a dat dovadă că reacţionează la iritaţie. „Eu, în locul purtătorului de cuvânt al BOR, aş fi făcut o dezbatere la Patriarhie legată de apropierea tinerilor de un duhovnic. Se dovedeşte încă o dată că Biserica este încă subdezvoltată la capitolul comunicare publică”, a completat teologul.
„Autonomia cultelor se opreşte în faţa infracţiunii. Biserica nu poate fi un paravan pentru infracţiune”, a explicat Preda. „Trebuie să ne decidem dacă suntem sau nu un stat de drept, până unde poate merge secretul profesional”, a continuat Preda.
„Eu îmi pun problema dacă preotul respectiv, luând la cunoştinţă despre o faptă, cât a găzduit un individ în mănăstire, că acel om putea să mai comită o crimă. Cine era răspunzător atunci?”, se întreabă Antonescu.
Potrivit lui Preda, când un duhovnic se află în faţa unei asemenea situaţii este obligat să ceară sfatul autorităţii bisericeşti. „În textul de lege nu este menţionat acest lucru”, spune Antonescu.
În cazul Iuliei Ionescu, duhovnicul le-a spus atât părinţilor, cât şi Poliţiei de intenţiile fetei, probabil că aşa s-a ajuns la găsirea ei”, a explicat Liviu Iolu.
Potrivit sociologului Alfred Bulai, „cazul a explodat datorită autorităţilor, care au făcut un spectacol din cauza eşecului în ceea ce priveşte accidentul din Munţii Apuseni. În România sunt aproape 3.000 de cazuri similare pe an, de copii fugiţi de acasă”, a punctat sociologul.
„Era vorba de faptul că este un liceu foarte bun din Bucureşti, dacă era din altă localitate mică, nu interesa pe nimeni. A fost o exagerare a administraţiei, când vicepremierul spune că trebuie să facă celulă de criză. Nu e singura fată care pleacă la mănăstire. 10% din cazuri nu se mai soluţionează, totul a mers într-o direcţie dintr-o dată spectaculoasă, cazul este unul banal”, a mai spus Bulai.
Din ce am văzut, fotografii şi filmuleţe, fata nu pare chiar un copil cu nişte probleme grave. „Nu cred că este o problemă spectaculoasă în raport cu acest copil, nu e normal să ai duhovnic, din punct de vedere al mediului statistic dar interesul pentru religie poate să fie mai deosebit. Nu mi se pare normal ca un preot să vorbească cu un copil pe internet, asta ar fi singura problemă. Dar această deturnare în patologic este o exagerare”, a completat Bulai.
„Dacă vorbiţi cu un poliţist care se ocupă zilnic de astfel de cazuri, el v-ar spune că şi-a dat seama de la bun început care este situaţia”, a mai spus sociologul.
Laurenţiu Ştefan şi Dan Antonescu la Adevărul Live FOTO David Muntean
Potrivit lui Antonescu, 95% din minorii pierduţi sunt găsiţi. „Procedurile s-au modificat, iar acum dacă dispare un minor, poliţistul are obligaţia să-l dea în urmărire generală de îndată. Acum, sancţiunile sunt drastice, poate pe lângă profesionalism există şi teama de a nu fi sancţionat. Deci, 95% din copiii pierduţi sunt găsiţi”, a explicat criminologul.
La rândul său, Bulai susţine că procentul de 95% arată că structurile legii îşi fac treaba. „Din păcate, dispar copii mici şi din Caracal şi nu mai există interes”, a explicat sociologul. „Nu e cazul să se bage politicienii în această situaţie. Din acest motiv s-a umflat acest caz, ceea ce pe de-o parte a fost bine pentru că a fost găsită fata. Problema este că, din păcate, acest interes nu există pentru sute de alte cazuri”, a explicat sociologul.
Legat de părinţi, Laurenţiu Ştefan susţine că trebuie să avem o grijă pentru ca aceste comportamente parentale să fie bine structurate. „E bine de ştiut că la această vârstă ne aflăm într-un anumit stadiu de dezvoltare a minorei, ea are un nivel cognitiv care îi permite să discearnă, dar e foarte important şi nivelul de maturizare socio-afectivă. Ne referim inclusiv la stima de sine. În tot acest puzzle, sunt cu siguranţă nişte piese lipsă şi una din piesele lipsă nu e legată de faptul că tânăra stătea de vorbă cu un duhovnic. Cred că cel mai important este să existe un control din partea părinţilor, ei trebuie să ştie care sunt factorii cu care interacţionează”, a explicat Laurenţiu Ştefan.
Potrivit acestuia, copilul trebuie să se afle sub controlul părinţilor, al profesorilor sau al medicilor. „Viaţa intimă a unei tinere trebuie să fie atent supravegheată de aceşti stâlpi din viaţa sa”, a mai spus psihologul.
În schimb, Antonescu e de părere că „părintele e obligat moral să fie prietenul copilului. Dacă îi interzici anumite lucruri va naviga pe ce site-uri va vrea el”.
„Cu siguranţă avem modelul tradiţional parental, cu siguranţă îl folosim în viaţa noastră. Dincolo de educaţia modernă de astăzi, e important de ştiut ce înseamnă să fii prieten. Să fii prieten cu adevărat înseamnă să reuşeşti să empatizezi şi să comunici cu acel copil fără să îţi depăşeşti statutul de părinte”, a explicat Laurenţiu Ştefan, care a adus aminte de lipsa de timp a părinţilor din ziua de azi.
„Ancheta nu este efectuată de procurori din Suceava, ea fiind făcută de cei din IGPR, doar prin comisii rogatorii au fost audiate persoane din Suceava. Începând de la persoanele din gara Burdujeni, toţi aceştia au fost audiaţi”, a punctat şi Dinu Zară, corespondentul ziarului Adevărul din Suceava.
„Am ajuns să port discuţii cu călugării de la Mănăstirea Sihăstria Rarăului, i-am convins de faptul că este bine să se spovedească opiniei publice şi să spună ce s-a întâmplat în acea noaptă. Călugării de acolo consideră că vinovăţia aparţine şcolii, care ar fi avut o influenţă nefastă asupra tinerei, care susţin că profesoare de la Colegiul Sfântul Sava au aplicat terapii neconvenţionale asupra copiilor”, a spus Sânziana Ionescu, corespondentul din Constanţa al ziarului Adevărul.
„Nu cred că în atribuţiile psihologului şcolar intră prestarea anumitor activităţi de terapie”, a completat Laurenţiu Ştefan
„În jungla socială, degringolada acestor tineri care nu înţeleg cum se pot dezvolta. Oamenii aceştia învaţă, studiază. Copii aceştia sunt în formare”, a spus Antonescu.
Potrivit directorului adjunct al Colegiului Sfântul Sava, copilul nu a avut probleme de integrare în liceu şi nimeni din şcoală nu a influenţat-o negativ. „Este la noi de patru luni dar cu siguranţă copilul era normal integrat în şcoală”, a explicat Adrian Troie, directorul unităţii şcolare.
În opinia acestuia, au existat discuţii cu părinţii, dar acestea sunt confidenţiale.
„Nu credem că este vorba de un copil problemă, e un copil care s-a integrat normal şi care se va integra în continuare normal în colectivitate. Colegii ei sunt copii foarte buni. Nu am mai avut astfel de cazuri, dar să nu uităm că plecarea acestui copil nu s-a făcut în timpul orelor de şcoală”, a explicat Troie.
În România, lipseşte un program de asistenţă psihologică. „Atunci când un copil pleacă de acasă sunt indicatori clari că există o problemă. Pentru aceşti copii ar trebui să existe un program naţional de asistenţă psihologică. Îi dau dreptate domnului profesor, că acest copil trebuie lăsat în pace din punct de vedere al mass media, dar nu din punct de vedere al asistenţei psihologice”, a completat Laurenţiu Ştefan.
Laurenţiu Ştefan la Adevarul Live FOTO David Muntean
„Tot ceea ce numim astăzi autopsie psihologică e o muncă pe care un psiholog specialist o face în alte ţări. Poliţia are nevoie de specialişti care să le sprijine, uneori dosarele nu conţin tocmai acele elemente sugestive care ar fi foarte utile pentru decizia unui magistrat.
„În România nici nu s-a discutat vreodată despre un astfel de program naţional, este o pledoarie pentru cei care ar fi beneficiarii acestui program. Toţi plătim asigurări de sănătate, dar atunci când au probleme, unii merg la vraci, alţii merg la duhovnic. Cred că dacă tot plătim asigurări, avem de-a face cu o lacună în ceea ce priveşte ierarhia valorilor. Copilul este bombardat cu informaţie, dar ceea ce nu are acum şi exista clar acum 20 de ani era o ierarhie a valorilor. Cu siguranţă lipsa unei ierarhii a valorilor îşi spune cuvântul şi ajungem în astfel de situaţii”, a explicat Laurenţiu Ştefan.
La rândul său, Antonescu a precizat că poliţia ţine pasul cu tendinţele actuale. „Au apărut negociatorii în Poliţie, la nivelul IGPR s-a constituit un departament de profileri. Dar, dacă am nevoie de un psiholog mă duc şi îl plătesc din buzunar, ceea ce nu e normal. Unde mă duc? La vrăjitoare, într-o sectă, nu mă duc la duhovnic...Or, un psiholog care face strict consiliere nu mai face altceva, asta e menirea lui. Nu e normal să-l plătesc separat dacă eu îmi plătesc dările la stat”, a explicat criminologul.
„Viaţa este aşa cum o avem. Psihicul uman trebuie să genereze soluţii pentru ca omul să fie adaptat la ceea ce trăieşte, în momentul în care apar probleme de neadaptare, cu siguranţă au nevoie de sprijin”, a conchis Laurenţiu Ştefan, directorul juridic al Colegiului Psihologilor din România.
Olimpică dispărută patru zile de acasă
Iulia Ionescu, elevă în clasa a IX-a la Colegiul Naţional “Sfântul Sava” din Bucureşti, dispărută miercuri de acasă, a fost găsită sâmbătă. Fata s-ar fi ascuns la Mănăstirea Sihăstria Rarăului din Câmpulung Moldovenesc, judeţul Suceava, stareţul Ioan Larion Neagoe recunoscând că a găzduit-o pe minoră.
„Îmi pare c-am păcălit Poliţia, Iulia era la noi. Nu mi-am dat seama. Îmi pare rău că n-am anunţat Poliţia mai devreme şi nu am luat legătura cu familia fetei“, a regretat preotul Ioan Larion Neagoe.
Iulia Ionescu a poposit la mănăstirea de călugări în noaptea de 14 spre 15 februarie. „Venea din Neamţ“, a spus stareţul de la Sihăstria Rarăului. Mănăstirea de călugări este situată în vârf de munte, la Cota 1000.
Conform unor surse judiciare, Iulia Ionescu a povestit că a plecat miercuri cu un microbuz din Bucureşti spre Târgu-Neamţ. Cel mai probabil, fata a stat două nopţi la mănăstirea Agapia, apoi a ajuns vineri la Sihăstria Rarăului, unde a petrecut o noapte.
A fost găsită într-un tren, în drum spre Bucureşti
Sâmbătă, fata a fost descoperită într-un tren care pleca de la Suceava la Bucureşti, după ce a fost recunoscută de către angajaţii CFR.
Cornel Grigoriciuc, şeful trenului internaţional Moscova - Bucureşti, a declarat că adolescenta, îmbrăcată în haine monahale, a fost însoţită în gară de un bărbat. Potrivit sursei citate, fata s-a dezbrăcat de aceste straie înainte să urce singură în tren, rămânând în haine civile - pantaloni şi o jachetă neagră, ea urcând apoi singură în tren.
Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:
Misterele dispariţiei Iuliei Ionescu încep să se dezlege. Fata s-a ascuns la Mănăstirea Sihăstria Rarăului din Câmpulung Moldovenesc, judeţul Suceava, iar călugărul care a condus-o la gară provine din acest lăcaş de cult.
Spovedania duhovnicului Iuliei, părintele Visarion: „Trimitea sute de mailuri“
La vârsta pubertăţii, Iulia Ionescu îi vorbea la nesfârşit părintelui Visarion Alexa despre inevitabilul Apocalipsei şi despre refugiul în viaţa monahală. Şi asta se întâmpla de trei ani, de când fata avea 12 ani. Preotul Eugen Tănăsescu, blogger „Adevărul“, a stat de vorbă cu duhovnicul fetei.
Iulia Ionescu, eleva de 15 care a dispărut săptămâna trecută din Bucureşti, a ajuns în această dimineaţă acasă. Între timp ancheta în acest caz continuă, iar surse judiciare susţin că fata a fost găsită de fapt de către poliţişti, iar Cornel Grigoriciuc, şeful de tren despre care s-a spus iniţial că a găsit-o pe tânără, a fost chemat în compartimentul în care aceasta se afla de poliţişti pentru a fi martor în caz.
Iulia Ionescu (15 ani), eleva de la Colegiul „Sf. Sava” din Capitală, dată dispărută miercuri, a fost găsită, sâmbătă, într-un tren internaţional care venea de la Moscova şi mergea spre Sofia. Adolescenta s-a urcat în tren la Suceava pentru a ajunge la Bucureşti, fiind identificată de angajaţii CFR.
Fata, duhovnicul şi duşmanii BOR
Suntem în Duminica Întoarcerii Fiului Risipitor. Dacă ar fi să ne uităm la cazul Iuliei Ionescu, l-am putea numi foarte bine „Duminica întoarcerii fiicei risipitoare”. Sau a neîntoarcerii fiilor duşmănoşi ai Bisericii, care au găsit momentul să-I mai dea un ghiont, neînţelegând mare lucru din existenţa ei.
Familia Iuliei Ionescu, eleva în vârstă de 15 ani, din Capitală, care este dată dispărută de miercuri, 12 februarie, a transmis un mesaj public prin care susţine că fata nu a fugit la o mănăstire, să se călugărească, variantă prezentată de mass-media, în ultimele zile.
Iulia Ionescu (15 ani), elevă în clasa a IX-a la Colegiul ”Sfântul Sava”, unde a intrat cu media 10, pare să fi intrat în pământ, de miercuri la ora 12.00, când a fost lăsată de mama ei la staţia de metrou Eroilor. Aici s-au despărţit, femeia plecând spre serviciu, iar copila spre şcoală.
Tatăl elevei în vârstă de 15 ani, de la Colegiul „Sf. Sava” din Capitală”, care a dispărut miercuri, este de părere că fiica lui a fost ademenită în nişte cercuri „extremiste“. Bărbatul se bazează pe faptul că, în urmă cu câteva zile, fiica lui, Iulia, i-a trimis un mesaj duhovnicului ei în care îi spunea că vine Apocalipsa şi că ar trebui să se roage.
După ce Daniel Ionescu, tatăl fetei dispărute miercuri în Capitală, a declarat că fiica sa în vârstă de 15 ani avea un duhovnic, sociologul Alfred Bulai a explicat, pentru „Adevărul“, că acest lucru nu este considerat normal într-o societate modernă.
Daniel Ionescu, tatăl fetei dispărute miercuri, a declarat că Iulia obişnuia să îi lase scrisori mamei sale în care să îi spună că o iubeşte sau că regretă dacă a suparat-o. După ce Iulia Ionescu, tânără dispărută, i-a trimis un mesaj duhovnicul său în care i-a scris că Apocalipsa este aproape, preotul a fost audiat de poliţişti.